Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (3/2013) Relații cu oamenii, oleandri…

Jurnal de femeie, cu atmosfera de duminică din casă și de afară, cu micile preocupări casnice, cu gânduri bune, cu plăcerea de a privi înăuntrul sufletului tău, cu pregătiri pentru grătar, Divina Comedie, o fotografie de la Roma, Seneca despre relațiile dintre oameni…

Duminică, 23 iunie 2013, ora 06:53. O nouă pagină de jurnal, un nou fragment din viața mea.

Afară e deja cald, astă noapte a plouat… doar cu fulgere, undeva spre nord. Când m-am trezit, pe aleea din fața casei alerga un stol de grauri. Poate acolo unde a fulgerat a fost furtună și i-a alungat.

În gradina e motiv de supărare: s-au scuturat trandafirii ! Unul, de alt soi decât ceilalți, a ținut doar câteva zile.

În bucatarie, mai exact în frigider, stau cuminți în marinată o grămadă de friptane și așteaptă să fie încins grătarul. Azi avem musafiri și în frigider mai sunt și alte bunătăți solide și lichide.

În casa e liniște, toată lumea doarme, inclusiv o mătușă care a sosit prima, de ieri, că așa sunt mătușile, primele la toate, nu te poți lupta cu asta ! 😉

Apropo, pe birou am, de la această mătușă,  unul dintre obiectele mele preferate: o mică vază de cristal de Bohemia, în care îmi țin o mulțime de pixuri, creioane, carioci și o frumusețe de gumă (de șters) adusă tocmai de la Barcelona. Săptămâna viitoare voi face o inspecție generală la pixurile alea, cred că unora li s-a uscat pasta demult.

Citesc mai departe ”Divina Comedie” a lui Dante. Încă nu am terminat prima parte, ”Infernul”. Se vede după durata lecturii că nu prea îmi place aceasta carte, dar sunt perseverentă și nu mă voi lăsa până nu o voi citi până la sfârșit.

Mă gândesc că nici o revoluție nu a fost capabilă să le dea oamenilor libertatea interioară de a trece peste bariere. Și azi săracii îi urăsc pe bogați, iar aceștia îi disprețuiesc sau îi ignoră pe săraci. Și azi tinerii îi resping pe maturi, iar aceștia le invidiază tinerețea. Și azi, educații îi ironizează pe needucați, iar needucații, la rândul lor, îi înjură pe cei din tabăra opusă. Ce să mai spun despre ostilitatea dintre ”băștinași” și ”venetici”, dintre etnii, dintre femeile nemăritate și cele măritate, etc.etc. Firea omului nu e bună, doar masca ce ne mai păcălește… Sunt și excepții, dar prea puține, din păcate. (Asta o zic pentru cititori, ca să creadă că ei sunt excepțiile alea și să se simtă bine ! :D)

Un citat favorit, din Seneca, Epistole:

Unele ființe mici de tot, când mușcă, nici nu sunt simțite: atât de slabă este puterea lor; numai umflătura arată locul mușcat. Același lucru se întâmplă și în relațiile cu oamenii înțelepți: nu poți constata clipa și modul în care îți sunt de folos, dar descoperi până la urmă că ți-au folosit.

O fotografie preferată

gradina-cu-oleandri-la-roma
Gradina cu oleandri, la Roma

~~~~~~~~

25 de răspunsuri la “JURNAL (3/2013) Relații cu oamenii, oleandri…”

Ce petrecere pe cinste o sa fie azi la voi! SI pixuri si eu am pentru o mie de vieti de scolar de acum incolo, dar imi plac mult rechizitele si nu pot renunta la ele:)), macar de nu as mai cumpara…Si eu am incercat sa citesc Divina comedie, dar nu mi-a placut si eu am un principiu „viata e prea scurta sa-mi pierd ore bune facand ceva ce nu-mi place si nici nu sunt nevoita” :)) – cred ca datorita lui devin pe zi ce trece mai inculta:)). O duminica de vis!

Apreciază

Multumesc, Anca, a fost intr-adevar o duminica foarte frumoasa, in ciuda caldurii toride de afara.
Sa duci pana la capat lectura unei carti care nu prea iti place e un exercitiu de vointa, nu e rau sa-l practici, macar din cand in cand. Vointa aia te poate ajuta in imprejurari cu adevarat importante. Si ai dreptate in privinta culturii. Daca am citi doar ceea ce ne place…
Numai bine ! 🙂

Apreciază

Iti dai seama ca se vor ospata din plin si „fetele”. De fapt, ele vor primi primele, fiindca nu ne place gandul sa ajunga mirosul de carne fripta la ele si sa rabde pana terminam noi de mancat. 🙂

Apreciază

Unele fiinte mici când te ciupesc, se face o mica umflatura, e adevarat, dar uneori se mai si moare din asta. Asa si cu oamenii mici, nu cei întelepti, doar dupa o vreme îti dai seama cât rau ti-au facut.

Apreciază

A fost foarte bine, sper ca te odihnesti acum ! Iti doresc sa se faca oleandrul tau, ca cel din poza,sa se integreze in gradina ta frumoasa ! Noapte buna si…ploaie multa !

Apreciază

Zina, scrii atat de frumos poveste jurnalului tau. M-ai cucerit. Ar trebu sa faci asta zilnic. Mi-a placut observatia ta:” Mă gândesc că nici o revoluție nu a fost capabilă să le dea oamenilor libertatea interioară de a trece peste bariere. Și azi săracii îi urăsc pe bogați, iar aceștia îi disprețuiesc sau îi ignoră pe săraci. Și azi tinerii îi resping pe maturi, iar aceștia le invidiază tinerețea”. Excelenta. Am sa mi-o notez. Iti doresc sa ai o zi frumoasa, duminica s-a cam petrecut, azi e marti insa eu am citit cu egala placere ca si cand ai fi cris chiar acum.

Apreciază

Multumesc, Gabriela ! Aprecierea din partea unei maestre in ale scrisului valoreaza mult !

Nu pot să scriu zilnic in jurnal. Sunt ”in priza” din clipa in care ma trezesc de dimineata si pana noaptea, cand pun capul pe perna. Numai duminica dimineata sunt relaxata si am dispozitia si timpul sa scriu file de jurnal.

Apreciază

Frumoasă pagină de jurnal! O zi de duminică începută sub auspicii liniştite şi optimiste. Şi mie îmi place să mă trezesc înaintea tuturor şi să mă bucur de liniştea deplină a casei, până când începe micuţa cu chicotelile ei gălăgioase.
O săptămână cât mai bună! 🙂

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.