Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (8/2013) Scrumbii de Dunăre și Dante…

Jurnal de femeie, cu atmosfera de duminică din casă și de afară, dar si cu micile necazuri casnice, cu gânduri bune, cu scrumbii de Dunăre, ceață și nori în fotografii care-mi plac, Divina Comedie, gânduri despre vorbirea directă…

Duminică, 28 iulie 2013, ora 07:45; o nouă pagină de jurnal, un nou fragment din viața mea.

 După cum se vede, azi scriu în jurnal mult mai târziu decât în alte duminici. Nu, nu m-am răsfățat dormind mai mult. Dimpotrivă, la șase și ceva eram afară, udând cu furtunul tuiele și pomii, apoi am pus aspersoarele. E caniculă și trebuie să udăm zdravăn curtea-gradina, dimineața eu, seara soțul meu, altfel se usucă plantele, mai ales beleaua care se numește gazon. Acum zece zile, după tuns, i-am administrat niște fertilizanți. I-am împrăștiat cu mâna, că suprafața nu e chiar atat de mare. Acum avem un preafrumos gazon vărgat, cu dungi verde-închis (pe unde a căzut dâra de fertilizant) si verde-deschis ! Abia astept să-l tundem, miercurea viitoare, să vedem dacă se vede tot vărgat și când e tuns… Dacă e tot vărgat, o să-i fac fotografii.

♦ În casa e liniște, dar nu sunt chiar toate la locul lor. Din cauza căldurii, gospodăreala nu a mers după program și au mai rămas de făcut ceva trebușoare și azi. În bucatarie așteaptă niște scrumbii de Dunăre să fie crestate, date cu mirodenii, înfășurate în folie de aluminiu, în tavă și la cuptor. Abia aștept să pap, sunt mai moartă după pește decât o pisică. Apropo de pisică: în fața casei cu șapte pisici se va muta o familie care are trei câini…

 Mă apropii de sfârșitul Divinei Comedii. La mine se cunoaște cât de mult mi-a plăcut o carte după numărul de recitiri. De pe acum spun că nu voi reciti niciodată Divina Comedie. Poate o voi frunzări, dacă voi găsi o altă traducere. Să mă ierte George Coșbuc, da’ prea și-a făcut de cap. A inventat cuvinte noi cu duiumul (scoine, bui, distând, crici, hui, drit, aiaptă etc.), iar topica și modul de a folosi verbele sunt de-a dreptul aiuritoare, probabil de dragul rimei. Un singur exemplu :

”Dar ce ăst semn, care-a vorbi mă face,
făcu-n trecut și-avea a fi făcând
în regnul său lumesc ce-n mâini îi zace,

par toate făr’ de preț și-obscure, când
cu-al treilea Cezar vezi ce-avu să fie,
de-o vezi cu ochi curați și liber gând.”

Curat Nostradamus ! 😀

 Versurile astea m-au făcut să mă gândesc la un lucru favorit: vorbirea clară și directă. Nu știu cine a spus că vorbele au apărut ca să ne putem ascunde gândurile. Am impresia că așa e, de aici preferința mea.

 Fotografii care îmi plac și pe care vreau să le vadă toți cei ce trec pe aici:

invading-fog
1. Țara zânelor
in-drum-spre-braila
2. În drum spre Brăila

Foto 1. GeaninaFoto 2. Liana

34 de răspunsuri la “JURNAL (8/2013) Scrumbii de Dunăre și Dante…”

Imi place ca esti perseverenta, eu sigur abandonam cartea dupa cateva pagini:) Imaginile sunt incredibile. Imediat caut pe google sa vad ce inseamna scrumbii de Dunare:D. Eu scrumbii mancam doar sarate intr-o salata pe care-o facea bunicul meu…

Apreciază

si la noi e pârjol! ieri am avut 40 de grade… aerul arde! gazonul e palid, cu toate ca udam de doua ori pe zi! Dar trandafirilor si oleandrului le merge excelent! :))
iti doresc o duminica minunata în continuare!

Apreciază

Am surâs …
Contextual, în dimineață, alunecasem după o căutare de genul „Best translation of Dante’s Divine Comedy? The new Clive James? Another translation? Thoughts appreciated.” și am găsit, deloc surprins, că și alții au un Coșbuc al lor …
Toate cele bune!

Apreciază

🙂 ai putea fotografia gazonul chiar acum, de ce să mai aştepţi? Sunt tare curioasă cum se vede 🙂
Cu treburile aşa se întâmplă, nu se termină niciodată..:(
Dar, există şi concediul!! Scurt, dar bun! 🙂
Să ne povesteşti cum se vor împăca „vecinii” 🙂
Perseverentă, într-adevăr, dar îmi place asta la tine 🙂
Te pup, draga mea, o duminică minunată!

Apreciază

Gazonului ii dau sansa sa se indrepte ! 😆
Concediu am avut o parte, grozava, cand am facut turism in Barcelona. Urmeaza partea a doua, mai spre toamna, cu o alta calatorie. Acum, stam cuminti !
Voi povesti despre vecinii caini si pisici, probabil voi si filma, sau macar voi face niste fotografii.
Duminica placuta si tie, Ana ! Multumesc pentru vizita !

Apreciază

Sper ca pana la urma te-ai mai odihnit si tu,pentru ca a fost duminica ! E interesant ce se va petrece in vecini, intre catei si pisici ?!Poate nu ne ofilim si noi ca florile si iarba, de atata caldura !Trebuie sa ne ”udam”si noi, din cand in cand !

Apreciază

Cred ca si eu as uda de cite ori s-ar putea.Pentru ca schimba aerul si ajuta plantele, deci tot pe mine.Cu pestele nu-s mare prieten, dar cu nevasta-mea te-ai putea lua de mina.Din Divina comedie nu-mi amintesc mare lucru,deci nu mi-a placut .Se poate ca in paralel sa fi citit si altceva .Nu-i exclus insa, ca la a doua citire sa am alta parere.Mi s-a mai intimplat.
Cum se descurca „fetele” cu caldura?
A noastra nu vrea sa intre in casa, dimineata si noaptea, iar dupa amiaza face repede tot ce-i de facut si fuge repede la o umbra si nu se mai misca.
Ei, va luati sonerie?
Azi-noapte cind am iesit la plimbare, toata gasca, a fost sirena antiaeriana de bucurie.Noroc ca nu dormeau multi la ora aceea-dupa 12 .
O noua saptamina placuta, va dorim !

Apreciază

Nu cred ca mi-as schimba parerea despre cartea asta nici la a noua citire ! 😀
Fetele au scos limba de-un cot si se muta mereu unde e umbra mai deasa si iarba mai umeda. Le schimb apa de baut de doua ori pe zi, ca sa fie proaspata si cat de cat rece. Noaptea, Bella doarme pe pamantul umed, in care si-a facut o groapa.
„Soneria” a fost in vizita la noi chiar in dimineata asta. Nu trebuie sa spun ca e neamipomenita, adica, mai exact, nemaipomenit ! Argumente rationale de tot felul ne indeamna sa nu il luam. Dar ce te faci cu inima ?… E frumos ca Zorro (ca si Ola ta si Cola Cafelutei) si lipicios si comunicativ si neastamparat ca mama lui Zorro, Molly. Inca nu stim ce vom face. Mai avem timp cam o saptamana, dupa care il va lua cea care a optat pentru el de la inceput si care a avut nemaipomenita bunatate sa spuna ca ni-l cedeaza, daca il vrem asa de mult. (Eu am si plans pentru el, dar in momentele de luciditate, sunt si eu de parere ca e foarte greu cu trei caini.)
Saptamana racoroasa cat se poate !

Apreciază

L-au vazut de la departare. Bella a latrat ca turbata, dar numai ea stie ce a avut de spus. Kory a scheunat asa cum scheauna cand vede orice caine pe strada, dar stiu eu ce inseamna scheunatul ala ?…

Apreciază

Azi m-ai facut sa zambesc cu gura pana la urechi 🙂 Gazon dungat, versuri nostradamice, povestea cu pisicii si cateii, felul in care ai scris, toate m-au facut sa simt un optimism molipsitor. Merci, Zina !!!
Ma duc sa citesc repejor si despre Barcelona, e unul din orasele in care ma simt ” acasa ” 🙂

Apreciază

Cu mare drag, Dani ! Cam asta sunt eu, nu ma las doborata de necazuri, mici sau mari. Vad partea nostima a lucrurilor si zau ca asta e un mare dar, pentru care sunt recunoscatoare celor care mi l-au facut – Dumnezeu, parintii…

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.