- Duminică, 24 noiembrie 2013, ora 08:05. O nouă pagină de jurnal, un nou fragment din viața mea.
- Afară plouă ! Cerul e plumburiu si e frig. De ! Sfârșitul toamnei, dacă mă gândesc bine.
- „Fetele” noastre au început să se ceară tot mai insistent în casa. Uneori chiar mai intră și atunci e mare panaramă până le dăm afară. După ce aleargă ca o furtună prin toată casa, face o escală în pat și una la bucătărie, Kory se bagă în living sub masă și pas de mai scoate namila dintre picioarele scaunelor și mesei ! Bela se lungește cât e de lungă pe covor și se uită cu o privire care spune ”Uite, m-am predat. Dă-mă afară dacă te lasă inima !”
- În casa e cald și liniștea e tulburată numai de muzica pe care am pus-o în surdină, Cesaria Evora. Îmi place mult timbrul cald, ușor gutural, al vocii acestei cântărețe, atât de contrastant cu înfățișarea pe care o avea. Și când mă gândesc că s-ar putea ca timbrul să-l datoreze multelor țigări pe care le fuma întruna…
- În bucatarie tronează victorioase borcanele cu gem de prune special, pe care am reușit să-l fac, în cele din urmă. Da, asta am reușit să meșteresc săptămâna asta, al meu mi-a făcut o surpriză, a luat tot ce trebuia, ba, mai mult, m-am trezit și cu prunele curățate de sâmburi, merele și lămâile de coajă etc. Să tot faci la gemuri, în condițiile astea !
- Am mai finalizat ceva săptămâna asta. L-am dat gata pe Winnetou, săptămâna viitoare voi publica ultimele trei episoade. Că lung a mai fost. Asta n-ar fi nimic, David Copperfield a fost si mai lung, dar mi-a părut rău când s-a terminat, fiindcă mi-a plăcut mult acel roman. Winnetou începuse să mă plictisească.
- Am mai citit si din romanul început nu demult, ”Timpul iubirilor perfecte”. E scris cam ciudat, primul capitol parca nu este scris de cel care l-a scris pe al doilea, dar mai vedem, nu am prea avut timp de el, fiindca am avut fel de fel de alte treburi. Printre altele, luni am fost la teatru. Am văzut Maitreyi, pus în scenă de compania D’aya, la Teatrul Bulandra, cu Maia Morgenstern în rolul lui Maitreyi bătrână. Personajul intercalează în povestea de dragoste din romanul „Maitreyi” scrisă de El (Mircea Eliade) fragmente din romanul „Dragostea nu moare” scris de Ea (Maitreyi Devi). Toate bune și frumoase, am citit ambele romane, piesa le respectă binișor, dar: 1. a fost prea lungă (două ore jumate pe ceas, fără pauze și începând cu o întârziere de un sfert de oră); 2. Maitreyi tânără a fost o istericoasă care a zbierat pe scenă ca o puștoaică din zilele noastre când nu vor părinții să-i ia blugi de firmă; 3. lumina a fost groaznică, pentru mine cel puțin. Tot spectacolul s-a desfășurat într-un semiîntuneric care cuprindea mai toată scena, cu excepția colțurilor care sugerau camera lui și camera ei, luminate pe rând cu o lumină roșie… A, și mai era și reflectorul care o lumina pe Maitreyi bătrână când avea ceva de zis, ocazie cu care chioram cu totul, dată fiind poziția locurilor pe care le-am avut. Dar în medie a fost bine, vorba lui Gr. Moisil !
- Da chiar, în loc de citate, azi o să scriu ce zicea Moisil despre media aritmetică, pe care o socotea nerelevantă. Media e cam așa: stai cu o bucă pe jeratic și cu cealaltă pe gheață. În medie, ți-e bine !
- Un lucru care imi place deosebit de mult: comentariile scrise de vizitatorii acestui blog la postările din domeniul artei. Am ajuns să aștept cu mare nerăbdare să le citesc, sunt o adevărată delectare intelectuală. Chiar și cele în care comentatorii se declară necunoscători în ale picturii, dar țin să spună că le-a plăcut. Așa sunt și eu !
- Două fotografii de pe Internet dintre cele care mi-au plăcut foarte mult în această săptămână (clic pe ele pentru mărire):


Foto 1 publicata de Teo Negura pe Facebook
Foto 2 publicata pe Facebook de Vasile Vlașin
~~~~~~~~~~
31 de răspunsuri la “JURNAL (24/2013) Fete bune și Maitreyi pe scenă”
Ahaaaaa, deci ai reusit sa faci gemul de prune! Eu am facut galuste:). Vai ce scump stau catelusii la usa… Cat despre lumina de la teatru-arta cere sacrificii :)) si media e…si echilibru si mediocritate…Duminica binecuvantata!
ApreciazăApreciază
Am reusit, finally (cum ar spune vorbitorii de romgleza) !
Arta cere sacrificii, da’de ce sa ma sacrifice pe mine ?!
Duminica placuta, Anca !
ApreciazăApreciază
vad ca te pregatesti usor dar sigur de hibernare…incepi sa te aduni prin camaruta draguta care iti e mai draga in casa, asa se intampla peste tot si e de bine, fiindca iarna care imi e atat de draga se pare ca face nazuri si nu prea da semne sa se intoarca.
in alta ordine de idei, cu fundul pe cele doua extreme e foarte probabil sa simti aceleasi lucruri fiindca terminatiile nervoase o iau razna cand sunt „alterate” in conditii extreme si o sa simti arsuri chiar si pe cealalta cu „gheata” cel putin senzatia o sa fie asemanatoare.
ApreciazăApreciază
La propriu, ai dreptate. Moisil a folosit insa imaginea ca pe o figura de stil, fara a se gandi prea mult la senzatiile concrete provocate de cele doua medii. Probabil ca nu experimentase !
ApreciazăApreciază
probabil era doar o fina ironie…sunt sigur ca stia, fiindca a fost un geniu al timpului un mare matematician din cate stiu 🙂
ApreciazăApreciază
Da, un mare matematician si informatician, cu studii la Sorbona si bursa Rockefeller la Roma, a contribuit enorm la construirea primelor calculatoare romanesti si la dezvoltarea informaticii in Romania.
ApreciazăApreciază
Cu asa un sot cred si eu ca nu vroiai sa te lasi mai prejos!
Iubesc padurile de mesteceni, iar citatul lui Grigore Moisil e amuzant! 🙂
Sa ai o duminica minunata, Zina!
ApreciazăApreciază
Nu-i asa ?! Daca el a facut asemenea eforturi, nu puteam sa le las nefinalizate !
Si eu iubesc mestecenii, dar paduri de mesteceni nu am vazut decat in filme si in fotografii.
Duminica placuta, Melly !
ApreciazăApreciază
Fetele sunt atat de faine! Trebuie sa le mai lasi si pe ele la caldurica….:)
Cred ca e o bunatate gemul de prune! Eu inca nu am facut niciodata un gem.sau.o dulceata. Dar probabil o sa -i vina si ei randul…:)
Sa ai zi faina!
ApreciazăApreciază
Geanina, cand faci cu mana ta un gem, e o mare satisfactie, crede-ma. Nu trebuie sa mai spun ca e mult mai bun decat cel de cumparat si, mai ales, esti sigura ca nu contine conservanti, coloranti si alte E-uri. Hai, curaj !
Zi faina si tie !
ApreciazăApreciază
Felicitari calduroase amandurora in eforturile de a realiza gemul special de prune,mult si delicios !Fetele sunt de concurs,astfel pozitionate; dar ce fac in casa…Dumnezeu cu mila !Pareri despre spectacol nu pot sa am,decat comentarii la aprecieri !Foarte bune romanele amandoua, luate separat,si combinate in minte, dar pe scena… ”viziunea regizorala” e discutabila !Nu prea imi place formularea ”in medie”,nu spune nimic; dar G.Moisil era un ”hatru” !Saptamana odihnitoare !
ApreciazăApreciază
Ai pus degetul pe rana: viziunea regizorala…
Buna sa ne fie saptamana, ca odihnitoare, nu cred ! Curatenia de Craciun continua. In pas de melc, dar continua.
ApreciazăApreciază
Bun tare gemul tau, sigur! Si cum imi place sa gust zilnic „ceva dulce”, cred ca nu ar sta mult in camara noastra.
Te-ai gandit ca, poate, si fetele ar asculta Cesaria Evora? Si mie imi face bine sa o ascult…
Mi-e groaza de iarna care se anunta, poate si pentru ca ne-au infricosat cei de la TV cu tot felul de stiri alarmiste…
Saptamana frumoasa sa fie la voi!
ApreciazăApreciază
Cafeluta, nu stiu daca fetele astea ar asculta muzica, sunt totusi crescute si traite in curte. Stiu sigur, insa, ca lui Molly, teckelita, ii placea sa asculte valsuri. Puneam cd-uri cu fel de fel de muzica, dar atunci cand puneam J.Strauss, se lungea si plescaia multumita atat timp cat tinea acel cd. 🙂
Nu prea cred in previziunile meteo, om trai si om vedea.
Saptamana frumoasa si voua, draga mea !
ApreciazăApreciază
Cu mult peste media mediilor …
Mulțumesc!
ApreciazăApreciază
Multumesc si eu, pentru apreciere !
ApreciazăApreciază
Cred ca a fost interesant la teatru. Mi-a placut Maitreyi, pe vremea cand l-am citit. Imi imaginam atmosfera de pe scena. Porbabil ca intunericul trebuia sa fie misterul piesei, să te introducă intr-un cadru fantastic, specific multor scrieri de-a lui Eliade, un initiat al misticii indiene. ”Tipatoarea” a contrastat si a speriat asistenta deci a fost cam departe de Eliade.
Gemul de prune imi place. Si magiunul făcut la tara. Mi-e dor de el.
Pe fetele tale le-am vazut pe facebook si m-au amuzat teribil. Si noi aveam un caine, pe care l-am crescut in casa. Unul dintr-o serie de 3, luati dintr-o curte, unde fusesera abandonati cand aveau doar o zi de viata. Cand a mai crescut l-am scos afara si facea un taraboi teribil. Cand deschideam usa, tasnea ca o racheta drept in patul fiului meu, uneori se ascundea dupa el, desi era ditamai namila. Asa ca stiu bine expresia aceea de pe mutrisoarele ”fetelor” tale.
Picturile tale din colectia ”Femei in fata oglinzii” ma atrag magnetic. Ma invita la joaca si analiza. La ultima, am avut si eu senzatia ca e un tablou. Postura personajului din oglinda e specifica unui model de tablou, din vremea aceea. Dar m-am uitat pe internet si am vazut ca era numita ceva” femeie la oglinda”. Poate ca reflexia era doar in imaginatia femeii respective. Pictorul ne-a pus la incercare. Nu e ceea ce pare. 🙂
ApreciazăApreciază
Da, probabil ca asta a fost intentia regizoarei, sa sugereze atmosfera fantastica, dar mie nu mi-a sugerat nimic decat oboseala ochilor.
Imi place ca iti sustii cu perseverenta ideile ! Ma refer la „Nu e ceea ce pare.” 🙂
ApreciazăApreciază
Sa nu uit. E superba imaginea cu padurea de mesteceni. Galbenul frunzelor, desi e usor strident, iti da energie si se completeaza foarte bine cu argintiul scoartei, a trunchiurilor. Stiu ca pe vremuri, scoarta de mesteacan macerata era folosita ca si colorant textil. Rezulta o nuanta galben citron.
ApreciazăApreciază
Imteresant, nu am stiut despre aceast[ utilizare a scoartei de mesteacan. Imi plac lucrurile vopsite cu coloranti naturali. Culorile sunt mai sterse, dar sunt mai calde decat cele obtinute cu coloranti chimici.
ApreciazăApreciază
Simt si ei ca vine frigul si se trag la caldura 😀 hehehe
Trebuie sa fie foarte gustos gemul de prune special 🙂 O saptamina minunata Zina
ApreciazăApreciază
Da, animalele simt inaintea noastra schimbarea vremii, ai dreptate.
Gemul e nemaipomenit, sa incerci si tu cand ai sa poti.
Multumesc, saptamana minunata si tie, Taniusa !
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru ,din nou aceiasi tihna de acasa.
Pentru aceleasi ,mereu, momente vesele cu cateii din dotare si pentru poze.
O noua saptamina ,placuta, va doresc!
Saru’mina!
ApreciazăApreciază
Cu drag, sa dea Dumnezeu sa fie la toti !
Cateii din dotare sunt niste dracusori ! Azi Kory a impins usa aia din poza, cand nu era inchisa, si a tabarat cu labele murdare de noroi drept pe canapea. Acum doua zile am pus husele curate pe mobila… 😦
ApreciazăApreciază
Oh, cred ca as dispera daca ar intra animalele in casa si mi-ar lasa urme de labute pe canapea … le iubesti foarte mult pe fetitele tale, daca te impaci cu intamplari de genul asta 🙂
Ai reusit sa faci gemul de prune 🙂 Bravo !
Te invidiez pentru spectacolul de teatru, eu n-am mai fost de multisor … Nu stiam, ca si Maitreyi scrisese o carte … mi-ar place sa o citesc.
O saptamana frumoasa, Zina ! Spor la curatenie !
ApreciazăApreciază
De multe ori ma impac, dar ultima oara chiar m-am suparat, fiindca abia spalasem husa. Dar fiindca le iubesc, le-am iertat. De fapt, pe Kory, numai ea indrazneste sa se urce pe mobile, fiindca a fost in casa de mica. Anul trecut a sarit chiar si pe masa din living, e foarte… saritoare !
Da, Maitreyi a scris si ea o carte, „Dragostea nu moare”, in care prezinta varianta ei la povestea lui, negand scenele fierbinti evocate de Eliade.
Saptamana frumoasa, spor la treaba si tie, Dani !
ApreciazăApreciază
Hei! Ai facut gemul pana la urma! 😀
Eu nu am gasit inca momentul sa ma apuc (reapuc) de Winnetou si am inca restante mari la capitolul citit. Cartile ma asteapta cuminti, iar pe mine ma streseaza teancul ce tot creste 😀 Ma consolez la gandul ca in decembrie voi avea mult timp la dispozitie pentru citit 😀
ApreciazăApreciază
Pai cum, nu stii ce tenace sunt !
Bineinteles, pana la urma vine si timpul pentru citit !
ApreciazăApreciază
Frumoasa pagina de jurnal! Pacea si linistea din mijlocul caminului. Pana si nazbatiile celor doua cateluse simpatice sporesc starea de bine pe care numai „acasa” se poate gasi. Mi-a placut cum ati descris ghidusiile lor. Iar ele stiu ca va amuza si mai tare se straduiesc cu nebuniile.
Ma bucur ca ati reusit sa faceti gemul de prune. Noi n-am reusit anul acesta, in schimb am facut multe borcane de gem de gutui, caci au fost multe.
Imi plac tare mult vorbele intelepte si pline de umor ale vestitului Grigore Moisil. Sunt atatea anecdote despre acest om deosebit.
Poza cu mestecenii imi place cel mai mult. Ador acesti copaci atat de fini, de frumosi…
Numai bine, doamna Zina! 🙂
ApreciazăApreciază
E drept ca nazbatiile fetelor fac parte din armonia familiala, ar lipsi ceva daca nu le-ar comite din cand in cand ! 😀
Sper sa reusesc sa fac si gem de gutui, se gasesc pana tarziu.
Mestecenii sunt superbi si ne-am hotarat sa incercam sa punem si noi in gradina. Ce ne pune un pic pe ganduri este intrebarea daca rezista la arsita verii de ses, ei sunt copaci de climat mai racoros. Am mai vazut mesteceni prin parcuri si chiar prin curti, dar am vazut si destui uscati. Ne mai interesamm, pana la primavara.
Numai bine, Alex ! 🙂
ApreciazăApreciază
[…] Pagina 24 – cățelușe băgărețe, o cântăreață de muzică aparte, o piesă de teatru, romane mari și romane mici … Dacă ți-a plăcut, trimite și altora !FacebookGoogle +1StumbleUponPinterestTwitter […]
ApreciazăApreciază