Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (9/2014) 8 Martie, un film, menirea…

Luni, 10 martie 2014, ora 7:20. O nouă pagină de jurnal, un nou fragment din viața mea.

  • O dimineață nu cu mult mai bună decât noaptea: bate vântul cu putere și e frig. Și ce frumos a fost ieri ! A ieșit soarele și s-a oprit vântul, am zis că s-a terminat. Eh ! au început Babele pe stil vechi, mai așteptăm puțin.
  • În grădină a înverzit iarba și parcă și coniferele au un verde mai puternic, cam păliseră toate. În casă, liniște și pace, se aude zvon doar din bucătărie, unde jumătatea mea cea mai bună pregătește micul dejun. În bucătărie domnesc mirosuri mai cuminți, ca pentru perioada în care ne aflăm, de supă de zarzavat cu tăiței și plachie de cartofi. Cine a vrut, și-a făcut și fripturică la grătar.
caru-cu-bere-2014
Caru cu bere, neschimbat
  • Nu-i vorbă, am greșit și eu cu niște friptură, de 8 Martie. A fost o dublă sărbătoare, Ziua Femeii și aniversarea zilei de naștere a unui bun prieten de-al nostru, așa că a convocat o mică ceată la Caru cu bere. Era imposibil să vezi și să miroși friptanele alea de pe platouri și să mănânci buruieni !
  • Duminică am trecut la activități mai telectuale decât cele de sâmbătă și am fost la film, ”Poveste de iarnă”. N-a părut o capodoperă, m-am mirat, la început, că au acceptat rolurile principale Russel Crowe și Colin Farrell, pe care îi socotesc actori de mâna întâi. Este o alegorie despre lupta Binelui împotriva Răului, o poveste fantastică în care apar diavoli și un cal (foarte frumos) cu aripi de lumină. Binele, întruchipat de Farrell, călărea calul ăsta alb, în timp ce Răul – Crowe -, ce fel de cal putea să el să călărească ?… Unul negru, vezi bine ! Aparent mai potrivită pentru copii, povestea asta reușește, în mod miraculos, să te facă să pleci cu întrebarea ”Dar eu ce menire am pe lume ?” Și eu mai am una: câți oameni își pun această întrebare măcar o dată în cursul vieții lor ? Și încă una: cât de frumoasă ar fi lumea dacă fiecare om și-ar pune întrebarea, s-ar strădui să găsească răspunsul corect și și-ar construi viața în mod adecvat ? Așa că filmul ăsta nu e chiar pentru copii !
  • Și iată ce spuneau despre menire Constantin Brâncuși: ”Ceea ce fac eu astăzi, mi-a fost dat ca să fac !… Căci am venit pe lume cu o menire !” și Khalil Gibran: ”Orice om are o menire în viaţă… un har unic sau un talent special pe care îl poate dărui celorlalţi. Atunci când acest talent unic fuzionează cu serviciul adus celorlalţi, noi experimentăm o stare de extaz spiritual, care este scopul suprem, mai presus de orice.

  • Citesc în continuare din istoria românilor scrisă de N. Djuvara, dar săptămâna asta nu prea am avut timp și nu am progresat prea mult. Poate săptămâna viitoare să spun mai multe despre această carte, care a reușit deja să mă uimească…
  • Un lucru care îmi place: faptul că, de multe ori, când vedem un film ales de mine și care nu e ”de acțiune”, soțul meu mă bombăne și, după ce vedem filmul, recunoaște că i-a plăcut ! 😆
  • Două fotografii dintre cele care care mi-au plăcut în săptămâna ce s-a încheiat ieri:
ganduri-si-atitudini
1. Gânduri și atitudini
splendoare-in-iarba
2. Spendoare în iarbă

Fotografia nr.1 a fost postată pe Facebook de Daniela Macarie
Fotografia nr.2 a fost postată pe Facebook de Gabriela Ilieș

~~~~~~~~~~~~~~

22 de răspunsuri la “JURNAL (9/2014) 8 Martie, un film, menirea…”

Citindu-te, imi dau seama ca au trecut cativa ani de cand nu m-am mai intrebat, la modul serios, care imi este menirea pe aceasta lume. Nu vreau nici astazi sa ma intreb, pentru ca nu am o stare prea buna si nu vreau sa imi dau raspunsuri pe care nu le pot duce…

Apreciază

Vienela, din articolele tale am tras concluzia că ești o persoană responsabilă și luptătoare. E imposibil să nu cauți răspunsul la acea întrebare. Am impresia că l-ai căutat fără să-ți dai seama.

Apreciază

Inca o pagina frumoasa din jurnalul tau.
Curios este ca la noi incepand de joi am avut soare ca vara! Am profitat de minunatele zile vineri si weekend, din pacate de astazi sunt din nou in birou, pana la apusul soarelui.
nu am vazut filmul, dar am sa il caut 🙂 mi-a placut remarca in legatura cu sotul tau si filmele alese de tine!
superb citatul din Brancusi! Cata simplitate si cat adevar!
Cat despre bucatarie, si la noi sambata a mirosit a ciorbita de varza. Delicioasa si fara carne.
Vineri ne-am facut treaba in gradina si am pus la punct rondourile in care mugurii narciselor si al zambilelor stau sa plezneasca. Ghioceii si brandusele se trec…avem mult soare. Sotul e mandru ca a reusit si sa scarifice gazonul. Sambata si duminica am facut plaja si am privit gradina din sezlong.
Sa aveti o saptamana cel putin la fel de frumoasa ca cea pe care am incheiat-o! 🙂

Apreciază

Mulțumesc, Carmen ! Sper să vină și la noi vremea frumoasă, dar și noi și grădina mai avem puțin de așteptat, după cum spun prognozele meteo.
Cred că sunt destul de multe femeile care pot face remarca aceea ! 😆

Săptămână frumoasă și rodnică !

Apreciază

eu una, aproape am ajuns la concluzia ca oamenii nu isi mai pun intrebari „existentiale” pentru ca, in eventualitatea in care ar si gasi un raspuns acest raspuns i-ar lasa indiferenti…
vietuim si nu traim…

Carul cu bere este inca un loc cu farmec, imi place sa-mi imaginez ca m-am intors in timp cand ma aflu acolo…

Apreciază

Nu își mai pun fiindcă au fost dresați să nu își mai pună întrebări, iar lor le-a fost mai comod așa.
Într-adevăr, o vizită la Caru cu bere este o adevărată întoarcere într-un timp în care oamenii mai știau să-și pună întrebări și parcă trăiau mai frumos.

Apreciază

Desigur mi-am pus şi eu de mai multe ori întrebarea legată de menirea mea pe pămînt şi am ajuns la o singură concluzie – este aceea de a face progrese din punct de vedere spiritual. Doar atât!
Toate cele bune, Zina!

Apreciază

Maricica, eu aș lega menirea mai degrabă de progresul spiritual al altora. Progresul spiritual personal e o datorie, nu o menire.
Numai bine, draga mea !

Apreciază

greu cu menirea pe pamant! sunt cateva zile de cand sunt la pamant. oricum as da-o si as suci-o nu vad ce caut eu in viata mea….
e un moment greoi si menirea asta nici macar nu o zaresc.,…
te pop Zina si sa ai o saptamana faina!

Apreciază

Geanina, o fată frumoasă ca tine nu are voie să gândească așa ! E un moment greu, dar va trece repede, sunt sigură.
Săptămână faină, te pup și eu !

Apreciază

Grea intrebare pentru inceputul saptamanii, Zina ! Ca sa ma pot gandi la menire, existenta samd, trebuie sa am o perioada de liniste si armonie si in ultima vreme parca avem tot mai multe de facut … Astept Pastele si saptamana de dupa, in care o sa ne luam o mica vacanta si o sa rasuflam nitel 🙂
Filmul nu il stiam, dar cred ca va fi pe placul meu, imi plac si actorii si faptul ca se desfasoare intr-o lume de poveste. O sa-l caut imediat de apare pe CD, la cinema mergem rar dar ne rasfatam cu home-cinema 🙂
Imi place, ca pastrezi traditia postului. Bravo ! O sa ma uit pe reteta de plachie de cartofi, probabil ca o stiu cu alt nume, in Banat nu prea spunem plachie 🙂
Sper sa treaca vremea mohorata si sa vine la rand zile insorite. Primavara se lasa invitata …
O saptamana reusita, Zina !

Apreciază

Și pe noi ne amăgește soarele, ba apare, ba dispare. Aerul, însă, e destul de rece. Mai așteptăm…

Chiar să cauți filmul, merită, Dani ! Merită și să-ți pui întrebarea, într-un răstimp de răgaz. 🙂

Să ai zile frumoase !

Apreciază

Daca ma uit putin in jurul meu, observ cum viata devine o continua intriga, precum intr-o telenovela ieftina. Conteaza doar ce avere materiala ai, daca mergi duminica la slujba (doar pentru a fi vazuta, ca in rest…), daca postesti (nu conteaza gandurile urate si supararile pe care le provoci semenului). Parca totul este o prefacatorie, ce sa vorbim despre menire?
Va pup cu drag, fete dragi!

Apreciază

Îmi pare rău că trebuie să-ți dau dreptate, Cafeluță, dar trebuie să sperăm că oamenii și viața se vor schimba. Ce ne-am face fără speranță ?…

Și noi vă pupăm, draga mea !

Apreciază

Ma bucura evadarile voastre din cotidian, petrecere cu oameni frumosi, la un local-simbol al Bucuresti-ului, Caru’ cu bere, si vizionarea unui film bun ! Importanta, in viata omului, intrebarea ce se deduce din film (mai corect spus-raspunsul la ea), dar si completarea ta, Zina, cati oameni se intreaba care le e menirea in viata sau in diferite perioade ale ei ? Daa, filmul, asa cum l-ai schitat, nu e pentru copii, dar este pentru adolescenti, cred eu !
De fapt, menirea fiecaruia se raporteaza la relationarea cu ceilalti, pe langa ce faci pentru sufletul tau si nu numai !
Intelepte zicerile citate, si vesele pozele !
Sa fie soare si primavara frumoasa, draga Zina !

Apreciază

Năică, nu cred că adolescenții se gândesc la așa ceva. Nu se gândesc ei mulți adulți, darămite adolescenții.
Îmi pare bine că ți-a plăcut atmosfera din această pagină de jurnal.

Primăvară frumoasă și sănătate, draga mea !

Apreciază

Nu e târziu niciodată pentru o vorbă bună de la cineva drag. 🙂 Sper că ești bine și că absența ta s-a datorat unor cauze pozitive.

Primăvară fericită, draga mea !

Apreciază

Frumoasă pagină de jurnal. Mă bucur că aţi petrecut frumos de 8 Martie – o zi specială pentru doamnele noastre dragi.
Este plăcută vizionarea unui film în familie. Îmi place cel mai mult aşa şi să-l comentăm împreună pe urmă.
Mi-au plăcut citatele despre menirea noastră în lume. Ce bine ar fi ca toţi oamenii să fie preocupaţi de acest lucru atât de important. N-ar mai lăsa viaţa la întâmplare, cum fac atât de mulţi…
Vă doresc o duminică minunată, doamna Zina! 🙂

Apreciază

Petrecerea a fost în primul rând pentru prietenul nostru care s-a născut chiar pe 8 Martie. Dar noi,fetele, am profitat de ocazie și ne-am sărbătorit și pe noi ! 😀

Săptămână bună și ușoară, Alex !

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.