Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (21/2014) Gem de căpșune, Cenușăreasa și glicina…

  • Luni, 23 iunie 2014, ora 7:25. O nouă pagină de jurnal, un nou fragment din viața mea.
  • Afară, soarele strălucește cu putere, în sfârșit. Vrăbiuțele și alte păsărele ciripesc din adâncul plămânilor, strigă să audă toată lumea că, totuși, e vară !
  • În casă e liniște și ordine, nu ascult nicio muzică, îmi ajunge cea din grădină.
  • În bucătărie încă mai domnește un vag parfum de ceafă de porc la grătar și cartofi copți-evantai. Mmm ! M-aș apuca în orice clipă să mai fac un rând ! 😀 Apropo de rând, și la noi s-a deschis sezonul gemurilor și dulcețurilor.

Deocamdată, am făcut un rând de căpșune și unul de zmeură, așa, pentru încălzire. Niciun gem din comerț nu este la fel de bun ca acela făcut în casă, mă refer la gust, la consistență, dar și la absența conservanților, coloranților, îndulcitorilor și altor E-uri.

  • În grădină, trandafirii s-au înviorat deodată de ieri, de când s-a îmbunătățit vremea. Trandafirii pitici albi, plantați anul acesta, au boboci pe cale să se deschidă, iar celor de anul trecut, cei care au ”chelit” din cauze necunoscute, au început să le crească alte frunzulițe. Grădina e ca un mic rai, de care ne bucurăm în orice clipă liberă, când sunt poftite, bineînțeles și fetele. Și ele apreciază din plin și ne răsplătesc cu joaca lor de copii.
trandafirii-pitici-albi-vor-inflori
Piticii albi vor înflori în curând
kory-si-bella-la revenirea-verii
Uraaa ! A revenit vara ! Să ne jucăm !
  • Am început să citesc, după îndemnul aflat la Antoaneta pe blog, ”Cronică de familie”, de Petru Dumitriu. N-am apucat să citesc prea mult, fiindcă citesc în paralel ”Cei trei muschetari”, pentru blogul cu povestiri. Nu pot încă să am vreo părere despre ”Cronică de familie”, dar mă simt bine când citesc acest roman, ceea ce deja înseamnă ceva.
  • Viața mea culturală s-a îmbogățit și cu spectacolul de balet ”Cenușăreasa”, pe care l-am văzut chiar vineri la Opera Națională București. Un spectacol reușit, cu muzica tulburătoare a lui Prokofiev, cu costume și decoruri simple, dar nu simpliste, care au îmbinat în mod fericit clasicul și modernul. Balerinii au dat tot ce au avut mai bun, fiind un spectacol dedicat schimburilor interculturale, cu spectatori japonezi, englezi, francezi, germani și chiar… țigani. Da, da. Niște țigani curați și frumos îmbrăcați, desigur și cu elemente de ținută ce aminteau de portul țigănesc (rochii lungi și înflorate, dar nu fustele clasice țigănești, baticuri cu modele aurii, amintind de acelea cu bănuți de aur etc.). A fost interesant de urmărit și spectacolul din sală, nu numai acela de pe scenă. Mi-a plăcut mult că au fost foarte mulți copii, desigur fiecare cu familia lui. Și foarte mulți îmbrăcați elegant, ca pentru Operă, nu pentru joacă. Demn de remarcat că, în timpul spectacolului nu am auzit nici măcar un glas de copil, nu s-a dus nici măcar unul să privească orchestra sau să se joace pe intervalul dintre scaune.
  • Un citat potrivit cu ceea ce am scris mai sus:

    Mintea unui copil este o pagină albă, pe care putem scrie aproape tot ce voim; dar odată ce am scris, cerneala aproape că nu se mai poate șterge.” – John Lubbock

  • Nu scriu eu prea des despre ce am meșterit, fiindcă pentru mine totul e o meștereală. De data asta scriu, fiindcă mă preocupă ceva. Am tăiat lăstarii plantei de Wisteria/glicină, neavând încă spaliere pentru ea. Am citit că poate fi condusă ca un pom, am căutat pe Internet, dar nu am găsit nici o indicație concretă despre cum ar trebui să fac tăierile ca să crească în formă de pom. M-aș bucura dacă m-ar ajuta cineva cu vreo informație.
  • O fotografie de pe Internet care mi-a plăcut:
the-last-survivors
The Last Survivor – Stockholm – Photo by Oskar Bakke

Fotografie preluată de pe blogul lui Cristi Milla.

Click pe fotografii pentru mărire !

=============

24 de răspunsuri la “JURNAL (21/2014) Gem de căpșune, Cenușăreasa și glicina…”

ma incanta nespus faptul ca salile de teatru sunt din ce in ce mai pline, ca lumea se indreapta catre opera, ca exista curiozitatea de a cunoaste si arta = calitate…
faptul ca la Opera erau familii cu copii mici nu poate fi decat imbucurator pentru ceea ce inseamna viitorul bunului gust si la noi in tara…

nu am mancat niciodata dulceata sau gem de zmeura dar fructele imi plac enorm de mult, cred ca este o dulceata foarte parfumata 🙂

Apreciază

Cu condiția să nu fie mereu aceiași spectatori, dintr-o pătură socială care se subțiază pe zi ce trece…

Este foarte simplu să faci gemul de zmeură: pui la fiert pe foc foarte mic 2 kg de zmeură bine coaptă, bine spălată și curățată de frunzulițe, cu 1 kg de zahăr. După aproximativ 2,5 – 3 ore e gata. Succes !

Apreciază

In sfarsit, scrie cineva din Romania de vreme frumoasa, ca in ultima vreme doar de ploi dadeam, oriunde citeam 🙂 Prokofiev imi place foarte mult, dar Cenusareasa n-am vazut-o pana acum si tare mi-ar place. Si as gusta o farfurioara de dulceata de zmeura 🙂 O saptamana buna, draga Zina !

Apreciază

Eh, se pare că vremea frumoasă e pentru scurtă vreme… Să vedem.
Pe Cenușăreasa nu știu când o vei putea vedea, dacă vii la București, fiindcă am aflat că în toamnă probabil va intra în renovare clădirea Operei și va dura cam un an.
Cât despre dulceața de zmeură… Dacă vii în RO și treci prin București, de ce nu ?! 😀

Apreciază

Gemurile si dulceturile… Hm… Teoretic, stiu sa fac, practic, gemul de prune… s-a cam… afumat. 🙂 Gem de capsuni si zmeura – bun 🙂 Dulceata la fel de… bun!
Ce tihna e acolo la voi! Frumoasele voastre „fete” se simt ca-n rai!
Mi-au atras atentia randurile despre „specatacolul” din sala operei si ma bucur sa aflu ca „fustele colorate” sunt prezente si in astfel de sali – nu e o mirare, am mai vazut, cu ani in urma; poate ca lucrurile merg spre bine. 🙂
Zile fericite va doresc, cu drag!

Apreciază

Da, e tihnă la noi, întreținută însă cu multă… muncă !
Nu cred că i-a interesat în mod real. Cred că a fost o acțiune a vreunei instituții culturale, prea au fost adunați la țanc oameni din etnii atât de diferite. Nu mă îndoiesc că pe francezi i-a atras opera cu adevărat, dar pe țigani…

Zile fericite, și vouă, Diana ! ❤

Apreciază

Minunate realizarile tale din ultimile zile ! Iar ”Cenusareasa” cu parfum de zmeura, e de vis ! Am facut si eu dulceata de capsuni si de visine. Trebuie sa mai fac dulceata de visine, de zmeura si de caise… Si ce o mai fi !
Superb in gradina !
Eu m-am uitat pe TV2, Gala premiilor de opera (Iasi); frumos !
Vreme buna !

Apreciază

Facem și noi ce mai putem. Acum vin căldurile (sau ploile !), se închid stagiunile, până la toamnă, poate doar vreun film, cine știe. În grădină chiar ar fi superb dacă n-ar fi colțul ăla cu fosa septică… 😦 Nu știu când l-om vedea reparat.

Numai bine, Năică ! ❤

Apreciază

Cu zmeura am o poveste, Zina. In Vale era cata frunza si iarba, era o placuta indeletnicire pentru barbati sa mearga la intalnire cu ursul si sa vina cu rucsacii plini (de fapt in rucsac aveau o oala mare in care puneau fructele). Mama mea lasa zmeura peste noapte intr-o galeata acoperita, iar dimineata toti „musafirii” miscatori erau la suprafata. Doar dupa aceasta faza incepea sa faca sirop si gem. In copilarie n-am mancat niciodata gem din magazin. Ce vremuri…
Ma uitam la ce ora ai facut postarea si ma gandesc ca noi atunci ne pregatim de facut desteptarea in cartier, la plimbarea de dimineata. Fetele tale n-au treaba, dar noi coboram 4 etaje pana sa ajungem la putina iarba, cum sa nu fie ele fericite?
Imbratisari. cu drag!

Apreciază

Nici copilul nostru, nici noi nu am mâncat gemuri din magazine. Am avut eu ambiția asta ! În prima tinerețe făceam și alte conserve, fel de fel, dar acum m-am oprit la gemuri și zacuscă. 😀

Cum coboară Cola 4 etaje ?! E cam mult pentru coloana unui teckel, ai grijă ! Ori coborâți cu liftul ?…

Zi minunată, Cafeluță ! ❤

Apreciază

N-am mai fost la balet de 25 de ani. Oare de ce, mă întreb acum? Mor de drag să-ţi ”văd” îndemânarea în ale grădinăritului şi bucătăriei, aceasta din urmă fiind o pasiune fără de care m-aş simţi neîmplinită. Ador să gătesc lucruri simple dar şi noi, de ceva vreme răsfoiesc ”oala lumii” şi jur că in clipele de rasfat din noua mea dietă, desi dietă e mult spus- am scos lucrurile care-mi plac foarte mult, plus făinoasele şi zahărul. La noi mama face dulceţurile, pentru că avem in curte, la Buzău, vişini, pruni, zarzări, gutui şi peri. Nu îmi amintesc să fi mâncat vreodată dulceata cumpărată, poate doar o singură dată magiun de la Topoloveni. Îţi doresc o vară minunată în tril de păsări şi miros de flori magice, de la voi din grădină.

Apreciază

Mulțumesc pentru frumoasele urări, draga mea !

Cât despre dietă, ne apucăm și noi de una, începând de luni. Voi scrie despre dietă, etapele ei și evoluția stării de sănătate, inclusiv a greutății, pe blogul ”În bucătărie la Zinnaida”.

Apreciază

…abia aştept, asa voi simti si eu incurajare si sustinere, pentru că, de data asta, nu renunt oricate tentatii sunt in jur. Se simte in starea mea generală că mă apasă ceva şi cum tine de mine să rezolv, voi iesi din zona de confort şi mă voi trimite in una cu ceva mai mult consum de energie. Musai.

Apreciază

pe langa frumusetea gradinii tale si a fetelor bineinteles si a bucatelor absolut apetisante nu pot sa nu observ ca s-a schimbat ceva si pe aici 🙂
imi place! o saptamana superba iti doresc!

Apreciază

Cine să facă remarca dacă nu fotograful cu ochii sensibili și atenți ?! 😀 Am făcut cam des schimbări la blogul ăsta în ultimul timp, mi-am tot căutat ceva care să mă reprezinte cât mai bine. Cred că acum am găsit, în sfârșit, și rămân la varianta asta.

Săptămână superbă și ție, Geanina ! ❤

Apreciază

ce frumos arata gazonul vostru! un teren de joaca numai bun pentru fetite 🙂
Gemurile… cat de mult îmi place si mie sa prepar… hmmmm parca simt aroma de capsune si zmeura, venita din bucataria ta!…însa, noi nu consumam decat foarte foarte rar, doar la clatite. Am împartit tot ce am facut, ca sa nu o trec in a treia vara :))
Te admir pentru ca iti faci timp pentru lectura! ah, eu citesc din ce în ce mai rar – la romane ma refer, sau la culegeri de poezii.
Sa ai parte de înca o saptamâna agreabila si sa ne-o descrii aici! te pup

Apreciază

Joacă pentru fetițe și relaxare pentru noi.
Nici eu nu ar mai trebui să fac gemuri multe, am cam crescut în dimensiuni ! Dar fiul nostru abia așteaptă, pot să-l lipsesc de gemuri de casă ? Încercăm și noi să ne abținem, dar adesea dăm greș. De azi, însă, începe ceva epocal, ai să vezi lunea viitoare în blogul cu rețete. 😉

Apreciază

Ei, si trandafirii nostri pitici plantati in anii trecuti au chelit de frunze, au avut musculite albe, apoi s-au manat si au picat frunzele. Mi-am amintit ce am citit mai demult despre daunatorii trandafirilor, ca pot fi alungati natural plantand craite pe langa. Zis si facut, parca si-au mai revenit. acum nu stiu: de la sine, de la paznicii craite, cine stie ?!

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.