Categorii
Austria - Viena

ANKERUHR, UN CEAS ISTORIC DIN VIENA

Austria – Viena

Impresii de călătorie

 

ankeruhr-viena
Ankeruhr, Viena

Înainte de a ajunge la Ankeruhr, unul dintre cele mai atrăgătoare obiective turistice in Viena, ne oprim pe o bancă de pe Graben. Este strada luxului și eleganței, nu departe de Stephansplaz – centrul Ringului vienez. 

Cu ochii în vitrinele magazinului Cartier (noroc că destul de departe ca să nu vedem prețurile, deși le știm din alți ani), sorbim o cafeluță moca. Adică de pomană, că era Ziua Cafelei și se dădea cafea pe stradă. Noi, ca românu’, de !, cum era să pierdem chilipiru’ ?! Da’ ne-a picat tare bine. Am sorbit-o și am pornit agale cu ochii la vitrine.

Mai bine mergeam mai repede ! Mă rog, dacă n-am putut să ne luăm nimic de la Vuitton, de la Chanel sau de la Armani (că doar mă cheamă Zina, nu… altfel, Doamne ferește !) mi-am luat măcar niște imagini din vitrine și vă dau și vouă.
 
magazine-de-lux-din-viena
Magazine de lux din Viena (în stânga sus este Louis Vuitton )
Am mai văzut Ankeruhr, dar nu ne-am nimerit niciodată chiar la momentul cel mai potrivit. Care este ? O să înțelegeți imediat. 

Ankeruhr este un ceas-operă de artă, construit între 1911 și 1914 de artistul Franz Matsch (unul dintre capii mișcării Secession – Art Nouveau austriac – alături de Gustav și Ernst Klimt). Ceasul este uriaș, are 4 metri diametru și este situat pe o galerie care unește două clădiri ce au aparținut unei vechi firme de asigurări, numită Anker (ancora). 

Fiecare oră,  de la 1 la 12, este semnalizată de o figurină din cupru care reprezintă o personalitate din istoria acestor meleaguri, începând cu Marcus Aurelius (ora 1) și continuând cu un șir în care se află Carol cel Mare, Regele Rudolf al doilea, prințul Eugeniu de Savoia, împărăteasa Maria Tereza și soțul ei și, în final, compozitorul Joseph Haydn, (ora 12). La începutul orei 12, la prânz, toate aceste figurine defilează lent, în acordurile unei muzici care schimbă pentru fiecare. Leopold al VI-lea merge pe Cântecul Nibelungilor, în timp ce Maria Tereza pe un menuet de Mozart. Deasupra cadranului se află o scală gradată cu un cursor. Pe cursor este înscrisă, cu cifre romane, ora, în timp ce minutele sunt indicate de cursor pe scală.
 
Ei bine, pe la douăsprezece fără cinci eram pe trotuarul din fața ceasului, într-o mare grămadă de turiști care așteptau și ei parada figurinelor, toți cu camerele de luat vederi în mână. La sfârșit, am simțit că îl urăsc pe japonezul sau ce-o fi fost el, din spatele meu. El avusese trepied ! În sfârșit, cu ceva tremurături, am filmat și eu micul spectacol iar acum vi-l ofer și vouă. Distracție plăcută !

Urmarea aici

10 răspunsuri la “ANKERUHR, UN CEAS ISTORIC DIN VIENA”

fermecator intr-adevar! impresionant cata meticulozitate si creativitate au fost investite în aceasta bijuterie uriasa.
multumim pentru plimbarea virtuala! O zi buna în continuare, Zina draga!

Apreciază

Impresionanta aceasta opera de arta,imaginatia si talentul autorilor au creat un monument ce va dainui !
Nu stiu ce semnificatie au reprezentarile din cercul ''orelor'' !?
Si potpuri-ul firmelor celebre starneste suspine !
Multumesc pentru calatoria virtuala,draga Zina !

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.