Categorii
Austria - Viena

PALATUL SCHONBRUNN

Austria – Viena

Impresii de călătorie

viena-palatul-schonbrunn
Viena. Palatul Schonbrunn
Într-o dimineață de mai, cu cerul spălat de o ploicică ușoară, am pornit spre Schönbrunn. Metroul „nostru”, adică U4, care avea stație aproape de hotel (Mozart), mergea până acolo. Am traversat cu el Viena, de la N-E la S-V.

Odată ajunși la palatul Schönbrunn am stat la o coadă relativ mică. Am luat bilete Golden Tour, pentru toate obiectivele de vizitat din domeniul habsburgilor, ca să nu mai stăm la cozi la bilete la sere, la grădina zoologică sau prin alte părți. Nu numai atât, dar în palat acest bilet ne oferea avantajul de a vizita 40 de încăperi, față de 27, câte se vizitau în turul obișnuit.
Am vizitat întâi palatul. Cu excepția a vreo două sau trei, celelalte camere erau mai degrabă mici, destul de întunecoase (e drept că mai toate aveau storurile trase, pentru protecție). Interioarele s-au păstrat intacte, cu obiectele originale ale locatarilor cu tot (truse de toaletă, de scris, de fumat etc.) astfel că atmosfera de epocă s-a păstrat perfect. Din păcate aici fotografiatul este strict interzis.
Din palat am trecut la Muzeul trăsurilor. Greu de descris aceste luxoase mijloace de transport, dar foarte impresionante, de la „trăsuri” care erau duse pe umeri de slujitori, la trăsurile de paradă trase de opt cai albi, la trăsura funerară complet neagră, cu opt cai negri cu harnașamente negre, a împăratului Franz Joseph ș.a.m.d. Nici aici nu era permis fotografiatul.
sera-din-parcul-palatului-schonbrunn
Sera din parcul palatului Schonbrunn

Au urmat serele. Întâi sera cu vegetație deșertică specifică Mexicului – Casa Deșertului, adăpostind și șopârle și păsări de prin acele locuri. Uimitor de frumoasă și interesantă, spațioasă, frumos amenajată, imitând perfect natura. Vietățile au fost trimise de împăratul Maximilian al Mexicului, frate al împăratului Franz Joseph I al Imperiului Habsburgic.

Cealaltă seră, Sera de Palmieri, avea trei sectoare-încăperi. Prima încăpere, cea centrală, adăpostea plante de climă nici prea caldă, nici prea umedă. Lateral de aceasta, în dreapta, o încăpere cu plante de climă caldă și umedă, tip junglă, cu palmieri, liane, orhidee minunat parfumate. De cealaltă parte, în stânga, o încăpere cu plante de climă mai rece și umedă, sera rece, cu un lăcușor peste care trecea un podeț, cu cărări șerpuitoare care te duceau spre flori ascunse în frunzișul bogat. Peste tot erau scaune tip jilț și bănci, vopsite în alb, pentru odihna vizitatorilor.
macheta-gradinii-zoologice-de-la-schonbrunn
Macheta Grădinii Zoologice
de la Schonbrunn

De la sere  ne-am dus la Grădina Zoologică. Obiectiv UNESCO, este cea mai veche și cea mai mare din lume. Cel mai impresionant lucru: condițiile de viață excepționale pentru animale, spații generoase, amenajate astfel încât să reproducă perfect habitatul natural. Și curățenia – nu mirosea absolut deloc, ai fi crezut că ești într-un parc de agrement, nu la Zoo.

Prin Grădina Tiroleză am ajuns la Gloriette, un fel de pavilion mai deosebit.

gloriette-schonbrunn-viena
Gloriette
panorama-vazuta-de-la-gloriette
Panorama cu palatul Schonbrunn în centru, văzută de la Gloriette

În centrul pavilionului se află o încăpere mare, în care serveau răcoritoare stăpânii porniți la plimbare (azi, turiștii, fiindcă acum acolo este un local cu dulciuri și gustări). 

De o parte și de alta a încăperii centrale sunt două terase cu coloane care susțin o altă terasă, ce se întinde deasupra întregului pavilion. De aici se vede întreaga panoramă a domeniului.

La picioarele pavilionului se află faimoasa fântână cu izvorul care a dat numele domeniului, Schonbrunn. De la fântână începe o pantă, la poalele cărei se află un capăt al aleii centrale, flancată de două mari alei laterale. La capătul celălalt se află palatul, în spatele căruia se vede o parte din Viena.

Urmarea aici

3 răspunsuri la “PALATUL SCHONBRUNN”

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.