Categorii
Austria - Viena

MUZEUL DE ARTE FRUMOASE DIN VIENA

Austria – Viena

Impresii de călătorie

muzeul-de-arta-din-viena
Muzeul de Artă din Viena
În ziua în care am vizitat Muzeul de Artă – Kunsthistorisches Museum, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Viena, ploua mărunt, o ploaie rece. Cerul era atât de jos că aveai impresia că îl poţi atinge cu mâna. Zilele de stat în capitala Austriei erau, însă, nu prea multe şi nu ne-am permis să rămânem la hotel, la căldurică.  Am pornit la drum.

În cartierul muzeelor din Viena, cel mai impunator este Kunsthistorisches Museum,  Muzeul de Artă. Un palat superb, numai marmură, de toate culorile: albă, roşie, neagră, crem. 
pipa-cap-de-caine-fildes-argint-si-chihlimbar
Pipa cap-de-câine: fildeș, argint și chihlimbar
La etajul II se află Muzeul Tutunului (temporar, după cum am aflat la vizita următoare). Tabachere, pipe, portţigarete, narghilele, dulapioare pentru trabucuri, tablouri tematice, mobilier şi garnituri de masă au fost create special pentru fumat. Toate au fost lucrate uimitor de migălos, din fildeş, aur, argint, pietre preţioase şi au aparținut unor împăraţi sau altor membri ai familiei imperiale.
moneda-de-1-milion-dolari-canadieni
Moneda de 1 milion de dolari canadieni
La acelaşi etaj se află Cabinetul numismatic: câteva săli cu zeci de vitrine de cristal care adăposteau monede, plachete, decoraţii şi altele asemenea. Între ele  – moneda de 1 milion de dolari canadieni, cântărind 100 kg aur pur !   (Update – Era doar în trecere pe acolo, nu aparținea muzeului, am aflat după trei ani !). Pe aversul monedei se află chipul reginei Elisabeta a II-a, iar pe revers, faimoasele frunze de arțar, emblema canadienilor.
focul-de-archimboldo
Focul, de Archimboldo
La etajul I este galeria de pictură, pe o latură a muzeului pictori olandezi, pe cealaltă pictori italieni. Mi-au rămas pe retină operele lui Giuseppe Arcimboldo, pictor manierist din secolul XVI, sursa de inspirație pentru suprarealişti, inclusiv Salvador Dali. Am văzut picturile lui în multe albume de reproduceri, nu lipseşte din nici o istorie a picturii, dar privirea originalelor nu se compară cu nimic altceva. Chipurile, compuse din mici obiecte, plante, animale, toate legate de subiectul picturii, reuşesc în mod uimitor să sugereze ceea ce a intenţionat pictorul. In imagine este lucrarea denumită „Focul”, aflată în seria elementelor naturale, alături de ” Apa”, ”Aerul” şi „Pământul”.  Și mai vestită este seria  celor patru anotimpuri, care se află la Muzeul Luvru din Paris.
cofetaria-din-muzeul-de-arta-viena
Cofetăria din Muzeul de Artă
de la Viena
Mmm… Şi acum ceva bun ! Tot la etajul I, în centru, se află un fel de local unde poţi mânca mici porţii de pizza, dar mai ales un sortiment uriaş de prăjituri. De băut: cafea și băuturi răcoritoare.
Ne-am odihnit acolo picioarele obosite şi am mâncat Sachertorte, faimos în lumea întreagă, straturi de blat alternând cu straturi de ciocolată, iar deasupra o glazură tot de ciocolată. În timp ce ne delectam, am admirat superbele opere de artă din marmură ce împodobesc acest hol central, și grilajele aurite ce mărginesc balconașele care dau în hol ca niște loje de operă.
E o idee bună, să întăreşti educaţia estetică cu dulciuri, impresiile și informațiile se întipăresc mai bine ! ☺
Urmarea aici

14 răspunsuri la “MUZEUL DE ARTE FRUMOASE DIN VIENA”

ce zi frumoasa ati petrecut! hmmm o felie de Sachertorte si câte un suc merita fiecare turist care a umblat ziulica întreaga sa-si astâmpere pofta de arta si cultura.
O seara placuta iti doresc, Zina draga!

Apreciază

🙂
Mi-ar placea sa vizitez muzeul si sigur as zabovi la etajul doi, pentru „echipamentul fumatorului” – imi place tot ce tine de partea aceasta cu… fumatul (cand fumam serios eram foarte „dotata”) – la monede nu m-as extazia pentru ca… nu-s ale mele. :). La etajul I, insa… m-as lipi de-un scaun – de la prea mult dulce! 🙂
Ai maaare dreptate: informatiile se lipesc bine cu dulciuri! 🙂

Apreciază

Trebuie să te dezamăgesc. La vizita următoare am descoperit că ”Muzeul tutunului” nu mai exista. Nici muzeografii tineri nu știau că fusese acolo doar cu trei ani în urmă. Noroc cu o doamnă mai în vârstă care ne-a lămurit că fusese o expoziție itinerantă, așa cum itinerantă fusese și moneda de 100 kg de aur. Celelalte monede, medalii, decorații, colane, erau, însă, tot acolo, la locul lor.

Apreciază

Cofetăria este în inima muzeului, ca atare nu au acces aici decât cei care plătesc bilete pentru vizitarea muzeului. Nu plătește nimeni atâta doar ca să intre într-o cofetărie, deci o vizitează doar cei care au intrat pentru artă ! ☺

Apreciază

Muzeul asta l-am lasat pe data viitoare. Am preferat Muzeul de Stiinte Naturale, ca sa fie interesat si baiatul cel mare, care pe atunci era mai mic 🙂 La cofetarie am servit doar cafea, daca imi amintesc bine, dar am trecut apoi pe la ” Sacher ” si de acolo am plecat cu cele mai bune impresii. Amintiri frumoase …

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.