Categorii
Austria - Viena

CASE ÎN STIL ART NOUVEAU LA VIENA ȘI BARCELONA

Austria – Viena

Impresii de călătorie

viena-hundertwasserhaus
Viena. Hundertwasserhaus

Când simt nevoia să mă gandesc la ceva frumos, mă întorc pe urmele mele, în călătorii făcute mai de curând sau mai demult. Așa mi-au venit în minte zilele trecute niște renumite obiective turistice din Viena și din Barcelona, case create în stilul Art Nouveau.

Celebrul arhitect Antoni Gaudí a creat în Barcelona, la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Ultima lui construcție civilă datează de pe la 1910, continuând să se ocupe apoi mai bine de un deceniu, până la decesul său, numai de faimoasa Sagrada Familia. Dar știți cum a murit ?… Îndreptându-se către opera sa nemuritoare, catedrala, era atât de absorbit să o priveasca, încât nu a observat tramvaiul care l-a călcat.

barcelona-casa-batllo
Barcelona. Casa Batlló
Antoni Gaudí a fost unul dintre reprezentanții faimoși ai stilului Art Nouveau, numit „Modernista” în Catalunia. Construcțiile ridicate după proiecte de casă concepute de el se disting de orice alte construcții. Fațade cu forme ciudate și plăci colorate de faianță, coloane originale, placate și ele, terase cu hornurile mascate de forme nemaivazute și atrăgătoare. La Casa Mila, Casa Batlló, Palatul Guell, în parcul Guell, în alte locuri. Te simți bine acolo… nu există muchii tăioase, nu există colțuri ascuțite. Mânerele ferestrelor și ușilor iau forma palmei și câte altele, făcute pentru confortul trupului și plăcerea ochilor, dar şi pentru educaţia unui simţ al confortului estetic sau al esteticii confortului.
În anii ’70 ai secolului XX, la Viena, pictorul si arhitectul Friedensreich Hundertwasser a construit faimoasele case in stil environmentalist, inspirându-se de la faimoșii pictori Gustav Klimt și Egon Schiele, reprezentanți străluciți ai stilului Art Nouveau – numit ”Secession” la Viena – și contemporani cu Gaudi. Un bloc de locuințe cu câteva etaje a fost transformat într-o casă de poveste și a devenit unul dintre cele mai căutate obiective turistice în Viena. Fațada corespunzătoare fiecărui apartament are altă culoare decât cele învecinate și e chenăruită cu o culoare contrastantă. Din loc in loc, inserții de plăcuțe de ceramică sau mică, fiecare balcon are altă forma și e plin de vegetație, inclusiv pomi în toată puterea cuvântului. Coloane de forme și culori diferite, turle-cupole felurite, pavele de gresie divers colorate… Ca și la Gaudi, nu există muchii tăioase, nu există colțuri ascuțite. Totul te învăluie, te mângâie, te uimește, te înveselește…
Lucruri făcute de doi oameni diferiți, la interval de vreo 60-70 de ani și totuși sensibil înfrățite. Și minunat de practice, de vesele, făcute pentru oameni obișnuiți, nu pentru regi și împărați, care ar avea de ce să fie invidioși.
Urmarea aici

8 răspunsuri la “CASE ÎN STIL ART NOUVEAU LA VIENA ȘI BARCELONA”

iubesc creatiile lui Gaudi, Hundertwasser, Klimt. Cu cât cunosc mai mult despre arta lor si despre viata acestor artisti, cu atât sunt mai fascinata si mai îndragostita. Numele lor sunt scrise în Cartea de Aur a planetei… ei sunt nemuritori.

Apreciază

Stiam cum a murit, dar nu stiam ca poate fi incadrat in stilul Art Nouveau. Dupa umila mea nespecialista parere, Gaudi imi pare unic, parca nu ar apartine niciunui stil.
De Hundertwasser nu stiam nimic, asa ca nu plec cu mana sau mintea goala, de la tine. Ca de fiecare data, mai aflu ceva interesant si imi mai imbogatesc cunostintele!

Apreciază

Sunt multe monumente arhitecturale celebre in lume,realizate de artisti celebri, acum mii de ani,sau secole,pe care le admiram in realitate sau in imagini…
Dar in momentul in care cineva vorbeste de frumos in creatia artistica arhitecturala,in fata ochilor iti apar cele ce te-au vrajit pentru totdeauna,te-au emotionat, ca cele prezentate de tine,Zina !

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.