Categorii
Austria - Viena

BEZOARE, SCUMPE OBIECTE PROTECTOARE

Austria – Viena

Impresii de călătorie

bezoar
Bezoar
De fiecare dată când am fost la Viena ne-a plăcut să vizităm Muzeul de Artă – Kunsthistorisches Museum. Pe lângă exponatele permanente se află în superbul palat și expoziții temporare. O astfel de expoziție, cu o mulțime de curiozități, a fost dedicată, în 2011, lui Ed Ruscha, artist american cu multiple valențe: pictor, grafician, desenator, fotograf, cu puternice ecouri Pop-Art și suparealiste în lucrările sale.

Expoziția conținea o bogată colecție de obiecte dintre cele mai felurite, folosite de Ruscha pentru realizarea lucrărilor sale, de la două picturi de Arcimboldo, Vara și Apa, la un schelet de șopârlă.  Într-o vitrină am văzut niște obiecte ciudate, sferice sau ovoidale, unele montate în aur sau argint. Scria acolo că sunt bezoare și datau din secolul XVII, XVIII. Mde ! Ce să fie acelea bezoare ?… Când am ajuns înapoi la hotel, primul lucru pe care l-am făcut a fost să intru pe Internet.
Mi s-au părut interesante aceste curiozități ale naturii și m-am gândit să vă povestesc și vouă despre ele, fiind sigură că puțini dintre voi știu ce sunt. Din păcate, nu era permis fotografiatul, deci nu am fotografii proprii, dar am găsit tot pe tata Internet !
Întâi să vedeți  și alte fotografii de bezoare…
bezoare-1
bezoare-2
bezoare-3
bezoare-4
Supranumite ”perlele stomacului” bezoarele, cunoscute din Evul mediu în Orient, în Europa și în America de Sud, au fost socotite până în secolul XIX a avea proprietăți binefăcătoare, de la protecția împotriva holerei și împotriva otrăvurilor până la tratarea melancoliei și durerilor de cap produse de aceasta. Membrii familiei imperiale habsburgice, cunoscută pentru aceste din urmă suferințe, foloseau praful de bezoare pentru a se trata. Montate în aur, împodobite cu pietre prețioase, erau purtate ca pandantive ori stăteau pe mobile, în aproprierea fericitului lor posesor…
Bezoarele nu sunt altceva decât corpuri nedigerabile oprite în stomac, intestinul subțire, intestinul gros, esofag sau alte organe tubulare ori cavitare ale organismului. Pentru a se proteja împotriva lor, organismul le acoperă cu un înveliș gros, dur, formând niște chisturi. Datorită modului de producere a lor au fost comparate cu perlele. La animalele erbivore în bezoare sunt corpuri vegetale nedigerabile; la pisici și câini, dar și la oameni, conțin păr (la om se pot forma azi și din medicamente sau capsulele acestora, aglutinate și rămase pe traiectul tubului digestiv). Iată dar ce purtau sau ce consumau cei avuți din timpurile trecute, crezând că vor scăpa de otravă sau de boli !

Sursa foto

Urmarea aici

10 răspunsuri la “BEZOARE, SCUMPE OBIECTE PROTECTOARE”

Fiind un subiect interesant, am mai aflat ceva: unele bezoare nu dau naștere nici unui simptom, dar altele antrenează tulburări digestive și alimentare cronice (dureri abdominale, anorexie, greturi, constipație). Diagnosticul se stabileste azi printr-o radiografie a tubului digestiv sau printr-o fibroscopie. Tratamentul constă, pe de o parte, in eliminarea bezoarului, iar, pe de alta parte, prin acționarea asupra cauzei. Oare câți din purtătorii de piedici scumpe împotriva bolilor, se îmbolnăveau chiar de la acestea?!
Oricum, e unul din cele mai interesante muzee, mulțumim pentru plimbare. 🙂

Apreciază

Foarte interesanta si inedita postarea ta,Zina,ce m-a indemnat sa caut pe diverse site-uri, mai mult! Am aflat asfel folosirea bezoarului cu mare incredere,in sec. xvii-xviii,mai ales contra otravurilor, in special arsenic, iar bezoarul gasit in inima caprelor arabe,ar fi vindecat si ciuma ! Cel mai eficient s-ar fi gasit in animalele din estul Indiei.
Cade in dizgratie in sec.xix,dupa moartea unui print Rus,dar revune in atentie,
pentru capacitatea sa de a absorbi otravurile ! Bezoarul este pomenit in volumele Harry Potter, dar si de Oscar Wilde-Portretul lui Dorian Gray !
Hihi,cercetatorii americani au descoperit ca se dizolva cu…Coca-Cola !!!

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.