Categorii
Austria - Viena

PALATUL HOFBURG. TEZAURUL HABSBURGILOR

Austria – Viena

Impresii de călătorie

coroana-si-insemnele-regale-ale-lui-carol-cel-mare
Viena. Tezaurul habsburgilor.
Coroana și însemnele regale ale lui Carol cel Mare
În complexul muzeal Hofburg, din inima Vienei, se află Schatzkammer, Tezaurul habsburgilor, unul dintre cele mai uimitoare obiective turistice în VienaO intrare dosnică, câteva camere într-un subsol… L-am găsit cu greu. De fapt, abia după ce am vizitat complexul Hofburg am descoperit undeva informația că acolo se află tezaurul habsburgilor cel fabulos. Am revenit a doua zi și l-am căutat până l-am găsit.

Pe cât de bine este pus la punct sistemul de informare a publicului la metrou, pe atât de inexistent este în muzee… Nu găsești indicatoare care să îți arate exact unde sunt diversele muzee în cadrul unui complex, ori tematica sălilor într-un muzeu, care este ordinea vizitării sălilor etc. În plus, în afară de pliante sărăcuțe, cu prezentarea sumară a muzeului și a două-trei exponate, nu există pliante-ghid cu planul muzeului, pe etaje și săli, cu tematica respectiva. Exponatele, însă, te fac să uiți orice neajuns.
manusile-lui-carol-cel-mare
Mănușile lui Carol cel Mare
incaltamintea-lui-carol-cel-mare
Încălțămintea lui Carol cel Mare
colanul-ordinului-lana-de-aur
Colanul ordinului Lâna de Aur
caseta-facuta-dintr-un-singur-smarald
Casetă făcută dintr-un singur smarald
Tezaurul habsburgilor din Viena este superb, uimitor ! Unii poate vor spune că ăsta nu e muzeu, că asta nu e cultură, totusi din educatia noastră face parte și cunoașterea unor bijuterii excepţionale, a unor obiecte prețioase pe care poate le vedem o dată în viață, dar nu le uităm nicicând. 
Aur, perle, pietre prețioase (diamante, safire, rubine, smaralde) și pietre semiprețioase (onix, turcoaz, chihlimbar, opal, etc.), sidef, coral…Toate în coroane, cruci, lanțuri, decorații, pe săbii, evanghelii, vase, oglinzi, haine, pantofi, mănuși… Hainele imperiale erau cusute cu fir de aur și de argint, erau garnisite cu blănuri de hermină și bătute cu pietre prețioase.
Aproape 500 de exponate extraordinar de frumoase, ținute, pentru conservare, în penumbră, dar aveai voie să le fotografiezi, fără blitz, spre deosebire de marea majoritate a muzeelor, unde fotografiatul este interzis.
Urmarea aici

8 răspunsuri la “PALATUL HOFBURG. TEZAURUL HABSBURGILOR”

Cum sa nu fie muzeu?! Bijuteriile sunt, multe, adevarate opere de arta. Numai vazand si bijuteriile celor de atunci ne putem face o imagine despre… cum erau.
Ce platitudini scriu! 🙂
Ce faina e caseta din smarald!

Apreciază

Desi citisem ca exista muzeul asta undeva in complexul Palatului Hoffburg, noi nu l-am depistat. Adevarul e, ca am avut doar o zi la dispozitie si nu puteam vizita totul. O sa trec tezaurul pe lista obiectivelor de data viitoare. Multumesc, ca ai scris despre el, Zina ! Mi se pare fascinant sa vezi lucruri ce au apartinut unor persoane atat de importante pentru istoria umanitatii !

Apreciază

E pitit într-o curte interioară și undeva, înainte de intrarea în curtea asta, pe un băț amărât de nici un metru înălțime, scrie pe o mică pancartă Schatzkammer. Cum nu știm nemțește, am trecut pe lângă ea liniștiți, dar la hotel m-am uitat în ghid și am descoperit că acolo era tezaurul (Schatz).
Să știi că articolul nu redă decât o palidă imagine a ceea ce este de văzut acolo. Merită să-l treci în programul unei vizite viitoare.

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.