Categorii
Cehia - Praga

PIAȚA WENCESLAS DIN PRAGA

Cehia – Praga
Impresii de călătorie
praga-piata-si-statuia-sf-wenceslas
Praga. Piața Wenceslas și statuia Sf.Wenceslas din capătul pieței

Plecați să facem cunoștimță cu Praga, ne-am făcut bine temele de acasă. Cum nu ne place să stăm după programele făcute de ghizi și plecăm să facem turism de capul nostru, ne-am făcut programul cu ajutorul informațiilor de pe Google și din excelentul ghid ”Praga” din seria ”Top 10”. Primul dintre cele câteva obiective turistice vizate în Praga a fost Piata Wenceslas, aflată foarte aproape de hotelul nostru, Royal Plaza.

Piața are un istoric interesant. Târg de cai în epoca medievală, în secolul al XIX-lea a devenit zona comercială a orașului. Abia în 1848 a primit numele sfântului patron al Boemiei, Sf.Wenceslas. Piața nu a avut însă numai rol economic. În 1419, reformatorul Ian Zelivsky a condus prin piață o procesiune; la 28 octombrie 1918 aici s-a proclamat independența Cehoslovaciei; în 1969 Jan Palach și-a dat foc în semn de protest față de ocupația sovietică, iar în 1989 aici s-a proclamat sfârșitul perioadei comuniste, în urma ”revoluției de catifea”, în timpul căreia nu s-a spart nici măcar un geam.
În capătul de sud al pieței se află o clădire veche și impunătoare, Muzeul Național, înnegrită de vreme și aflată acum într-un proces de renovare. Nu departe, clădirea nouă a muzeului creează un contrast interesant. Traversând, se ajunge pe promenadă, care începe de la statuia ce îl reprezintă pe Sfântul Wenceslas. Prințul Wenceslas a fost al doilea conducător creștin al cehilor. A fost asasinat de fratele său în anul 935 și mai târziu a fost sanctificat.
Continuând plimbarea la pas, pe trotuarul frumos acoperit cu mozaic de pietre mici albe și gri (frumos, totuși, atenție, cine vrea la Praga să-și ia pantofi cu talpă groasă, căci toată Praga este pavată cu piatră), admirăm magazine moderne, bănci, cazinouri, restaurante, găzduite de clădiri vechi. În fața unui restaurant cu specific italian, așezată pe o bancă, statuia de bronz a unui bărbat cu pălărie pe cap, dar în picioarele goale, face un contrast puternic cu prințul călare pe cal și cu armură și coif.
praga-muzeul-national-cladirea-veche
praga-muzeul-national-cladirea-noua
Muzeul Național, clădirea veche(sus) și cea nouă (jos)
praga-barbat-stand-pe-banca-statuie-de-bronz
Bărbat stând pe bancă, statuie de bronz
Câteva clădiri deosebite sunt palatul Koruna, construit în stil modernist geometric în anul 1912, azi adăpostind magazine de lux, hotelul Evropa, într-un dulce stil Art Nouveau, palatul Lucerna, construit de bunicul lui Vaclav Havel.
Către capătul pieței sunt o mulțime de căsuțe unde se vând obiecte de artizanat, și nu numai atât. Se vinde și vin fiert, pentru care s-a făcut o strașnică provizie de lemne de foc. Aici stă multă lume și, din loc în loc, își oferă serviciile ghizi cu umbrele mari, colorate, pe care sunt scrise limbile vorbite de ei.
Promenada cotește spre dreapta, pe strada Na Prikope, unde se află magazine cunoscute: Zara, Sephora, H&M și multe altele. În mijloc, un zid sinuos din nenumărate și nenumărabile ”cărămizi” din plastic, inscripționate în toate culorile cu diverse nume. Cine dorește să contribuie cu 150 de CZK/coroane (6 euro) la un fond pentru copiii cu nevoi speciale, primește pensule și vopsele, își scrie numele pe  o cărămidă nouă și o așează peste celelalte, în ce loc dorește. Nu departe de ”zidul omeniei”, pe dreapta se află o bazilică. Din dreptul ei pornește strada Panska, pe care se află Muzeul Alphons Mucha.
praga-piata-wenceslas-oferta-de-ghizi
Piața Wenceslas, oferta de ghizi…
praga-piata-wenceslas-oferta-de-vin-fiert
… și oferta de vin fiert !
praga-palatul-koruna
Palatul Koruna
praga-hotel-evropa
Hotel Evropa
praga-palatul-construit-de-bunicul-lui-vaclav-havel
Palatul construit de bunicul lui Vaclav Havel
praga-zidul-omeniei
Zidul omeniei
praga-palat-cu-fatada-pictata
Palat cu fațada pictată
Intrarea la muzeul Mucha este destul de scumpă, 180 de coroane (puțin peste 7 euro), având în vedere oferta. ”Muzeul” este de fapt o sală nu chiar mare, împărțită prin niște panouri în secțiuni care conțin, fiecare, câteva lucrări ale faimosului artist (cea mai mare colecție Mucha din lume este cea a tenismanului ceh Ivan Lendl, fost nr.1 în lume). Ici patru-cinci picturi, colo patru-cinci postere (cel care l-a făcut cunoscut lumii este cel creat pentru faimoasa actriță franceză Sarah Bernhardt, pentru spectacolul Gismonde), dincolo un model-două pentru vitralii și alte două-trei pentru vase din ceramică. Câteva pagini din jurnalele pictorului și un film rulat după un mic paravan încheie ”muzeul”… (Puteți să vedeți și la Mirela câteva lucrări ale sale.) Magazinul muzeului este o altă dezamăgire, căci lucrurile sunt  foarte scumpe. Un singur exemplu: un batic de mărime obișnuită din mătase naturală imprimat cu o lucrare de-a lui Mucha costă 4200 – 4500 coroane (140 de euro). Cumpărăm totuși niște mărunțișuri, calendare pe 2014, semne de carte, apoi plecăm spre casă.
La înapoiere, ne trage de mânecă stația de metrou Mustek. Până la hotel (stația Muzeum) e o singură stație, dar… e mai greu drumul la întoarcere ! (Și ne luaserăm deja bilete de trei zile, valabile pe toate mijloacele de transpot din oraș-310 coroane, de la chioșcul de ziare din stația ”noastră” – Muzeum, stație prevăzută cu lift, unde se întâlnesc toate cele trei linii de metrou ale orașului: A, B și C.) În stație, după niște panouri de sticlă, o ruină din piatră, cu aspect medieval. Alături, pe perete, o placă cu o inscripție. Inscripția, numai în limba cehă. Uite-așa ! La hotel am aflat, din ghid, că era ruina unui poduleț din secolul XIV, găsită în timpul construirii metroului. Mustek chiar asta înseamnă, pod mic sau podeț.
praga-ruinele-podetui-din-statia-de-metrou-mustek
Ruinele podețului din stația de metrou Mustek și…
praga-mustek-placa-de-langa-ruine
…placa de lângă ruine
praga-statia-noastra-de-metrou
Statia ”noastră” de metrou, adică…
paraga-statia-de-metrou-muzeum
…stația Muzeum

Urmarea aici

8 răspunsuri la “PIAȚA WENCESLAS DIN PRAGA”

m-am indragostit iremediabil de Praga, de atmosfera aceea de burg fantastic de bine conservarta dar si de orasul obisnuit cu case si locuri la fel, cu tramvaie si autobuze, cu mici restaurante de cartier unde am mancat cele mai bune costite de purcel pe varza 🙂

Apreciază

Mmm, nu mă face, că mă reped chiar acum la congelator. Ne așteaptă cam demult niște costițe, nu de purcel ci de miel !

Și noi ne-am îndrăgostit de acest oraș și tot plănuim cum să facem să-l revedem cât mai curând. ☺

Apreciază

''Apetisant'' ai povestit si de data asta despre Praga,''orasul de aur'' ! Cred ca se imbina armonios noul cu vechiul,mai ales cu ''dulcele''Art Nouveau,cum il numesti tu,pe buna dreptate !
As planui, dar n-am cu cine !?

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.