Categorii
Cehia - Praga

PODUL CAROL DIN PRAGA

Cehia – Praga

Impresii de călătorie

praga-castelul-si-podul-carol
Praga. Castelul și podul Carol
Oricine face turism in Praga nu poate să omită plimbarea pe Podul Carol. Dacă stai în centru, nu e chiar mare lucru să ajungi până acolo pe jos. Cum aveam în program în aceeași zi și castelul din Praga (am pierdut o zi din cauza ploii și a trebuit să condensăm), noi am luat metroul A de la stația Muzeum la stația Staromestska, apoi am mers și cu tramvaiul 17 o stație.

Am ajuns foarte repede în zona Hradcany și am coborât chiar pe malul râului Vltava, râu ce izvorăște din Pădurea Boemiei și se varsă în Elba, la Melnik, tot în Cehia.
De îndată ce am coborât din tramvai am zărit o frumoasă imagine de ansamblu, o panoramă ce începea în dreapta cu Muzeul Bedrich Smetana (compozitorul național al cehilor) se continua către stânga cu podul Carol, iar în stânga sus se încheia apoteotic cu turnurile castelului.
Am făcut câțiva pași și am ajuns la statuia lui Carol al IV-lea, regele Boemiei. El a fondat podul, în secolul al XIV-lea, pe locul unde se construise un alt pod, în urmă cu două sute de ani. La început, podul a fost numit Podul de piatră, apoi Podul Praga și în sfârșit, Podul Carol – Karluv most. Podul Carol este construit în stil gotic, are o lungime de 516 m, 10 m lăţime şi 16 arce peste Vltava. Se întinde de la turnul din Stare Mesto până la turnul din Mala Strana. Pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, balustradele podului au fost împodobite cu statui și grupuri statuare în stil baroc, având unele părți aurite și înfățișând sfinți, regi, prinți și scene religioase. Din 1965 statuile au fost așezate în lapidariumul Muzeului Național, iar pe pod se află copiile acestora.
De o mare atenție din partea călătorilor se bucură crucea care marchează locul de unde, în 1393, Sfântul Jan Nepomuk (Nepomucene) a fost aruncat de pe pod în apele Vltavei. Legenda spune că a fost pedepsit astfel de regele Vladislav al IV-lea pentru că refuzase să-i spună secretele reginei Sofia, aflate, probabil, la spovedanie.
Pe pod se află numeroși pictori, dispuși să facă pe loc o caricatură sau un portret, ori să-ți vândă un peisaj. La numeroase mici tarabe se vând podoabe artizanale, dar surpriza cea mai mare este o orchestră dixie, un grup de muzicanți trecuți de prima tinerețe, care cântă chiar plăcut, după cum se poate constata și în videoclip.
praga-muzeul-bedrich-smetana
Muzeul Bedrich Smetana

 

praga-statuia-lui-karol-al-IV-lea
Statuia lui Carol al IV-lea

 

praga-podul-karol-turnul-din-staro-mesto
Turnul din Staro Mesto

 

praga-podul-karol-turnul-din-mala-strana
Turnul din Mala Strana

 

praga-pe-podul-karol
Pe podul Carol

 

praga-podul-karol-statuia-sf-jan-nepomuk
Statuia Sf.Jan Nepomuk

 

praga-podul-karol-crucea-sf-jan-nepomuk
Crucea care marchează locul de unde a fost
aruncat de pe pod Sf.Jan Nepomuk

Depășind turnul din Mala Strana, se intră pe străduțe cu o mulțime de magazine cu suveniruri. În această zonă predomină obiectele din cristal de Boemia, nu pentru orice buzunar.

Pe stradă se află câteva automobile de epocă vopsite în roșu strălucitor, așteptând clienții pentru a-i duce în turul orașului.

Începem să urcăm pe o stradă lungă (Zamecka) ce duce spre intrarea principală a castelului. Pe aceasta strada se află clădirile mai multor ambasade, printre care și cea a României. Dintr-o vitrină ne uimesc prețurile unor păpuși (4500-5000 CZK), reușite, e drept. În ușa unui mic magazin ne poftește să intrăm o gazdă din plastic roșu ce se înclină zâmbind. La ușa unei mici cafenele e legat un teckel de piatră ce ne informează, printr-o plăcuță fixată în zid, că acolo e casa lui și ne poftește în cafenea.

praga-masina-de-epoca-pentru-turul-orasului
Mașină de epocă pentru turul Pragăi

 

praga-vitrina-unui-magazin-cu-obiecte-din-cristal-de-boemia
Vitrina unui magazin cu obiecte din cristal de Boemia

 

praga-vitrina-unui-magazin-de-suveniruri
Vitrina unui magazin de suveniruri

 

praga-o-gazda-zambitoare
O gazdă zâmbitoare și…

 

praga-alta-gazda-primitoare
…o altă gazdă primitoare

Strada sfârșește într-o piață mare, în care se află intrarea principală în castel. Intrarea e străjuită de statuile unor titani ce luptă, unul cu bâta, altul cu spada, și de doi militari adevărați, nu statui ! Dar despre castel voi povesti în articolul următor și veți vedea și ceremonia de schimbare a gărzii.

intrarea-principala-in-castelul-din-praga
Intrarea principală în castelul din Praga

 

titani-luptandu-se-la-intrarea-in-castelul-din-praga
Titani luptându-se la intrarea în castel
Urmarea aici

19 răspunsuri la “PODUL CAROL DIN PRAGA”

nu am ratat nici noi aceasta plimbare, Podul Carol e mai mult decat un simbol…e insasi inima acestui minunat Oras…
mi-au placut si mie stradutele care urca spre castel si chiar am luat masa la intoarcere intr-una dintre micutele taverne cu specific…minunata atmosfera Pragai! 🙂

Apreciază

Vă doresc din tot sufletul să o faceți. Pentru un copil (ca și pentru un adult) călătoriile sunt o adevărată hrană spirituală. Contribuie enorm la formarea și lărgirea orizontului cultural.

Numai bine, Alex !

P.S. Pandhora ?! :)))))))))))))))))))))

Apreciază

Instructiva si admirabila plimbare, cu asa un ghid atoatestiutor ! As vrea si eu pana acolo,dar nu exista majoritate, ca la parlament !?
Oamenii adevarati,arata respect pentru ceea ce au creat predecesorii lor,restaureaza, nu demoleaza mandria arhitecturii medievale,pentru a inalta niste ….(pardon de expresie !) ''pocitanii''.Multumesc de plimbare !

Apreciază

Am lipsit cand ai scris, am venit acum sa vad mai „de-aproape” (si) Podul Carol. 🙂
Pentru ca ceilalti au scris tot ce as fi putut sa scriu si eu, scriu doar atat: imi place – si locul si cum povestesti. 🙂

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.