Categorii
Cehia - Praga

CASTELUL DIN PRAGA

Cehia – Praga

Impresii de călătorie

castelul-praga-intrarea-principala
Castelul din Praga. Intrarea principală
În articolul anterior rămăsesem la porțile faimosului castel. Castelul din Praga este recunoscut de Guiness Book drept cel mai mare castel medieval, întinzându-se pe aproape 70000 de metri pătrați.

Aspectul său de cetate este amintirea faptului că inițial, în secolul al IX-lea, prințul Borivoj a construit aici o fortăreață din lemn. Abia în secolul al XVI-lea o parte a fortăreței a fost reconstruită și extinsă, rezultând o clădire-cetate în stil renascentist, cu vedere la râul Vltava. Deasupra ei se înalță turnurile catedralei Sf. Vitus. A fost reședință regală, iar astăzi este reședința președintelui Republicii Cehe.
Cum știam că la fiecare oră fixă are loc schimbarea gărzii, am așteptat cam o jumătate de oră în fața intrării principale. Nu pot să afirm că  a meritat, fiindcă mi s-au părut foarte modeste costumele, numărul ostașilor de gardă, mișcările lor. Am văzut, numai la televizor, schimbarea gărzii la Londra, dar am văzut pe viu și schimbarea gărzii la Atena, așa că am avut niște termeni de comparație zdrobitori, pot să spun.
Iată, priviți acest foarte scurt videoclip:
După acest moment am intrat și am luat biletele de intrare (foarte arătoase, ca mai toate biletele de la Praga !). Există două feluri de bilete, ambele valabile 48 de ore. Cele pentru turul mare costă 350 CZK (14 euro), iar pentru turul mic costă 250 CZK (10 euro). Cum redusesem vizita la castel la numai o zi, din cauza vremii, și mai mersesem o bucată pe Podul Carol și apoi până la castel, am socotit că turul mic este de ajuns, adică am vizitat mai puțin o mânăstire și un turn.
Vizita a început cu catedrala Sf.Vitus (sfânt roman). Și ea are o istorie veche. În secolul a X-lea, prințul Wenceslas a  ridicat o rotondă închinată sfântului Vitus. Lucrările la marea catedrală gotică au început cam după 300 de ani și s-au încheiat peste alte aproape 600 de ani, în 1926 !
praga-catedrala-sf-vitus-exterior
Catedrala Sf.Vitus. Exterior
praga-catedrala-sf-vitus-interior
Catedrala Sf.Vitus. Interior
Următorul obiectiv: vechul Palat regal. Impresionante au fost sala Vladislav, în care se țineau ceremonii de încoronare, recepții oficiale, dar și turniruri; încăperea din care au avut loc trei execuții prin defenestrare (aruncare pe fereastră) – ultima, cea din 1618, este socotită drept scânteia care a declanșat războiul de 30 de ani; sala Dietei, în care azi se află și bijuteriile coroanei Boemiei, mai exact coroana, sceptrul și globul. 
Aici trebuie să spun că supraveghetorii din acest palat au fost cei mai crânceni, fiindcă nu ne-au lăsat să facem fotografii nici cu blitz, nici fără blitz (flash, mă rog !). Da’ eu tot am făcut una pe furiș, la bijuterii ! Fotografia sălii Vladislav am luat-o de pe Internet.
castelul-praga-sala-vladislav
Sala Vladislav
coroana-boemiei-sceptrul-si-globul
 Coroana Boemiei, sceptrul și globul
Mai departe, la biserica Sf. Gheorghe, a mănăstirii cu același nume (aceasta este mănăstirea neinclusă în turul mic). Ceea ce frapează imediat ochiul este culoarea de la exterior, precum și aspectul interior al pereților, care arată ca niște pereți exteriori. Ai impresia că a fost întoarsă pe dos, ca o mănușă. Și ea are o vechime impresionantă, datând din anul 921.
castelul-praga-biserica-sf-gheorghe-exterior
Biserica Sf.Gheorghe. Exterior
castelul-praga-biserica-sf-gheorghe-interior
Biserica Sf.Gheorghe. Interior
De aici, am mers pe niște străduțe înguste, adevărate ulicioare medievale, la Ulița de aur. Pe această stradă au locuit meșteri aurari care au preferat să se cocoațe pe dealul castelului decât să plătească impozite în oraș. În secolul al XIX-lea în căsuțele minuscule încă mai locuiau diverși servitori ai castelului: fierarul, lenjereasa. În comparație cu ei, farmacista avea un adevărat ”palat”, cam cât un apartament confort trei de astăzi ! 
Tot pe această străduță, într-o clădire lungă, se află Muzeul armelor medievale, în care există un foarte îngust poligon de tras la țintă cu arme… medievale, bineînțeles !
castelul-praga-ulita-de-aur
Ulița de aur
castelul-praga-casa-de-pe-ulita-de-aur
Casă de pe Ulița de aur
castelul-praga-case-de-pe-ulita-de-aur-interioare-1
Case de pe Ulița de aur. Interioare (1)
castelul-praga-case-de-pe-ulita-de-aur-interioare-2
 Case de pe Ulița de aur. Interioare (2)
castelul-praga-ulita-de-aur-muzeul-armelor-medievale-1
Ulița de aur. Muzeul armelor medievale (1)
castelul-praga-ulita-de-aur-muzeul-armelor-medievale-2
Ulița de aur. Muzeul armelor medievale (2)
Ultima vizită din cadrul castelului din Praga a fost turnul Daliborka, în care a fost închis și torturat tâlharul Dalibor. Am ieșit apoi din incinta castelului în Grădina Paradisului, aflată la exteriorul castelului, și am pornit pe drumul de întoarcere către oraș.
castelul-praga-turnul-daliborka-camera-de-tortura
Turnul Daliborka. Camera de tortură
castelul-praga-gradina-paradisului
Grădina Paradisului
Sursa foto „Sala Vladislav”
Urmarea aici

10 răspunsuri la “CASTELUL DIN PRAGA”

o zi intreaga am stat la Palat…e fascinant sa te plimbi in timp…dar in camera de tortura nu am vrut sa merg! 🙂
am prins si noi schimbarea garzii, mie mi-a placut, este oricum un spectacol 🙂

Apreciază

Așa este, oricum e un spectacol, dar știi și tu, că am înțeles că ești în branșă, sunt spectacole și spectacole. Nu se compară ”Rigoletto” la Opera Română cu același spectacol la Scala din Milano, nu ?! ☺

Apreciază

Relaxanta plimbarea, nu am obosit prea tare !Aceeasi constatare:Lumea civilizata stie sa-si etaleze vechimea ei,dar si grija pentru pastrarea si reconditionarea vestigiilor !Daaa, dar la noi cum decurge schimbarea garzii??(garda lui Becali,sau Garda de Fier?)Imi place la Londra 1

Apreciază

Ulicioara de aur mi-o amintesc si interiorul catedralei. Au trecut mai bine de 30 de ani de cand am fost acolo … Pe atunci, palatul nu era inclus in circuitul turistic. Ma bucur, sa revad locuri cunoscute !

Apreciază

Frumoase locuri. Imi plac tare mult castelele – dar nu cred ca mi-ar placea sa locuiesc in unul. 🙂
Schimbarea garzilor o fi spectaculoasa in unele locuri dar… n-as putea sa ma abtin sa zambesc… Sunt asa… teatrali (cum nu sunt obisnuita sa stiu soldatii) 🙂
Aruncarea pe fereastra! Am mai invatat ceva! 🙂 Am vizitat cateva camere de tortura si ma ingrozeste ideea ca si azi mai sunt torturati unii oameni…

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.