Categorii
Cehia - Praga

PRAGA. PIAȚA ORAȘULUI VECHI

Cehia – Praga

Impresii de călătorie

praga-piata-orasului-vechi
Praga. Piața orașului vechi
Este o plăcere pentru cei care fac turism in Praga să viziteze Staromestske Namesti sau Piața Orașului Vechi. Se află la doi pași de stația de metrou Staromestske, nu prea departe de Piața Wenceslas. Se poate merge cu ușurință pe jos, dar a plouat zdravăn în ziua în care am fost noi pe acolo și am preferat metroul.

Când intri în piață, nu știi încotro să te uiți, captivat de frumusețea clădirilor. Cea mai vizibilă clădire, prin amploarea dar și prin fațada ei bogat ornamentată și cu gust colorată, este palatul Golz-Kinsky (imaginea din stânga) care găzduiește azi colecția de pictură a Galeriei Naționale, precum și un restaurant de lux. În dreapta ei se vede biserica Sfânta Maria din Tyn, a cărei fațadă este acoperită până la jumătate de niște cladiri masive, ce sunt lipite de pereții bisericii, lăsând doar un spațiu îngust pentru intrare. Spre centrul pieței (dreapta imaginii), se află monumentul lui Jan Hus, rector al universității din Praga ce a fost ars pe rug în anul 1415 pentru că a propus reforma radicală a Bisericii, pentru a elimina corupția din sânul ei…
Trecând prin micul tunel ce duce la intrarea bisericii Sf.Maria din Tyn, nu poți să nu te minunezi de grosimea pereților din vechime. Biserica datează din secolul al XIV-lea și a fost construită în stil gotic.
praga-biserica-sf-maria-din-tyn-exterior
Biserica Sf.Maria din Tyn. Exterior
praga-biserica-sf-maria-din-tyn-interior-1
Biserica Sf.Maria din Tyn. Interior (1)
praga-biserica-sf-maria-din-tyn-interior-2
Biserica Sf.Maria din Tyn. Interior (2)

Biserica aceasta te intimidează cumva, copleșindu-te cu strălucirea sumbră a ornamentelor aurite și ramelor masive din lemn lustruit, închis la culoare. În schimb, biserica Sfântul Nicolae din Piața Orașului Vechi (mai există una cu acest hram în zona Mala Strana) te înalță și te încurajează, străluminată de strălucirea cristalelor din candelabrul grandios, dar și de ornamentele albe și aurii răspândite peste tot, pe coloane, arcade, balustrade, suporturi, ferestre.

praga-piata-orasului-vechi-biserica-sf-nicolae-exterior
Piața orașului vechi. Biserica Sf.Nicolae. Exterior
praga-piata-orasului-vechi-biserica-sf-nicolae-interior-1
Piața orașului vechi. Biserica Sf.Nicolae. Interior (1)
praga-piata-orasului-vechi-biserica-sf-nicolae-interior-2
Piața orașului vechi. Biserica Sf.Nicolae. Interior (2)

Pornind mai departe prin piață, vizavi de biserica Sfântul Nicolae, am văzut un trotuar întreg ocupat de plite pe care se frig bucăți mari de pulpă de porc, cârnați, iar într-o cratiță uriașă se umflă ceva care seamănă cu o uriașă omletă cu cartofi. Păcat că ploua atât de tare încât nimeni nu a avut curaj să se oprească să mănânce la mesele cu tablii minuscule și cu picioare lungi puse lângă bordură, fără nici un fel de acoperiș și fără scaune, firește. Și prețurile erau chiar bune ! 60 de coroane o felie groasă de friptură care la restaurant costa 220 de coroane ( e drept, și cu ceva garnitură).

Mergând înainte, am ajuns la clădirea vechii primării, la turnul cu ceasul astronomic, care nu arată doar ora, ci și poziția astrelor în momentul respectiv. Deasupra ceasului sunt două mici ferestruici, care se deschid la ora fixă și lasă să se vadă un dans al unor mici statuete. Între ferestre, un cocoș aurit, care cântă și el la oră fixă. Am stat în ploaie și am așteptat ora aia fixă, dar spectacolul m-a cam dezamăgit, ca și la schimbarea gărzii la castel. Ferestrele și păpușile sunt tot atât de firave cum este și glasul cocoșului. Mare diferență față de adevăratul spectacol de la Anker Uhr !

Menționez aici și un alt ceas, de fapt două, cele de pe Primăria evreiască, din cartierul Josefov. Unul dintre ceasuri, cel din dreapta, are cadran obisnuit. Cel din stanga are înscrise semne ebraice și se citește invers, de la dreapta la stânga, așa cum citesc evreii textele scrise.

praga-turnul-ceasului-astronomic
Turnul ceasului astronomic
praga-ceasul-astronomic
Ceasul astronomic (cel de sus)
praga-ceasurile-de-pe-primaria-evreiasca
Ceasurile de pe primăria evreiască

Am încheiat plimbarea prin piață admirând minute în șir superbele fațade ale unor vechi clădiri (renovate și păstrate cu sfințenie de praghezi), precum și magazinele de suveniruri pentru toate buzunarele.

praga-piata-orasului-vechi-fatade-frumoase-1
Fațade frumoase (1).Casa în care a locuit 
Franz Kafka în copilărie 
praga-piata-orasului-vechi-fatade-frumoase-2
Fațade frumoase (2) Pe frontispiciu se află 
steme medievale
praga-piata-orasului-vechi-fatade-frumoase-3
Fațadă cu pictură în stil Art Nouveau

Urmarea aici

8 răspunsuri la “PRAGA. PIAȚA ORAȘULUI VECHI”

Un oraş de vis! Atâtea lucruri faine de vizitat. Mulţumită dumneavoastră, am aflat atâtea lucruri interesante despre Praga. Sperăm să ajungem şi noi pe acolo.
Numai bine, doamna Zina! 🙂

Apreciază

Sunt niste monumente arhitecturale ,sculpturale si decoratiuni de imensa valoare artistica,istorica si inalt grad de civilizatie, ''Zlata Praga'',cum era denumita inca din vechime !
Se pare ca vestigiile orasului dateaza din secolul al XII-lea,arhitectura luind un mare avant din secolul al XVI-lea ,pana in secolul al XX-lea,coexistand o multime de stiluri :
medieval,renascentist,mult gotic si baroc,dar si art-deco !
Tot respectul pentru conducatorii si cetatenii praghezi ,cehi,pentru pastrarea si restaurarea Istoriei lor !
Multumesc mult pentru ilustrata plimbare,draga Zina !

Apreciază

Cu multă plăcere !
Praga de aur nu prea mai e de aur ! E drept că multe decorațiuni aurite au fost restaurate, dar mai sunt destul de multe înnegrite (sau înverzite) de vreme. Se vede însă că există o preocupare constantă pentru conservarea monumentelor de care spuneai.

Zi frumoasă !

Apreciază

Am ajuns aici urmand „firul” poastarii din 4.11.2016, Jurnal de vacanta 2014. Praga (1). 🙂
Aceste pagini de jurnal ale tale sunt de tiparit si de laut in valiza de toti cei care vor sa viziteze Praga pentru prima data. 🙂
Foarte frumos – si clar – descrii locurile (si nu numai).
Va doresc sa reusiti sa va plimbati cat mai mult! 🙂

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.