Categorii
Cehia - Praga

ZOO PRAGA

Cehia – Praga

Impresii de călătorie

zoo-praga-intrarea
Zoo Praga. Intrarea.
Am pornit bucuroși spre Zoo Praga, fiindcă nu poți face turism in Praga fără să vizitezi și Grădina Zoologică, despre care se afirmă că este a doua din Europa.

Drumul a fost grozav, fiindcă am sărit în metrou care ne-a dus până la Holesovice, de aici ne-a luat ”de la scară” un autobuz (112) și ne-a lăsat exact în capătul aleii ce ducea la poarta Grădinii Zoologice. Aici, surpriză ! Aleea este un Walk of Fame al animalelor din Zoo Praga. Prima stea: Zina ! (O maimuță, nu eu ! ☺ ) Priviți cu atenție fotografia și vă veți convinge. (Chiar, nu uitați să dați clic pe fotografii, pentru mărire.)
Prima parte a vizitei ne-a cam decepționat. Am luat o hartă a grădinii și am urmat drumul conștiincioși, conform indicațiilor. În afară de o ceată mică de pinguini fără chef de viață și un stol de flamingo cam blegi, am trecut pe lângă mai multe pavilioane cu felurite păsări, care mai de care mai jerpelite și mai zgribulite.
Am trecut apoi la feline, despre care se spune că ar fi un punct major de atracție la Zoo Praga. Mde ! Un leu, un tigru și vreo două pantere plus doi râși, toate la cură de slăbire…
Multe pavilioane erau închise, unele dotări, care fac faima acestei grădini, erau în revizie (cred) sau de-a dreptul in renovare.
zoo-praga-walk-of-fame-dreapta-prima-stea
Walk of Fame. În dreapta, prima stea !
zoo-praga-pinguini-si-flamingo
Pinguini (stg.) și flamingo (dr.)
zoo-praga-leoaica-si-tigru
Leoaica fără leu și tigrul fără tigroaică !
zoo-praga-trenuletul-copiilor-si-telescaunul
Trenulețul copiilor în refacere și telescaunul în relache

Telescaunul ar fi trebuit să ne urce pe dealul stâncos pe care sunt stabilite animale de munte. Le-am privit și noi de jos și am fotografiat ce a fost în raza de acțiune a aparatului foto sau a mobilului.
Am vizitat apoi o altă mândrie a grădinii zoologice din Praga, pavilionul gorilelor. Foarte spațios, bine încălzit și izolat, adăpostește o familie de gorile: mama, tata și doi copii, din generații diferite. Ca la majoritatea speciilor de mamifere, și la gorile mama se ocupa de copii, iar tata stătea la distanță și se ospăta. Îi lipseau berea și televizorul !

zoo-praga-capre-de-munte-si-maimute-de-stanca
Capre de munte și maimuțe de stâncă
zoo-praga-familia-de-gorile
Familia de gorile: mama și fiul (stg.) și tatăl (dr.)

Mergând pe aleea de la poalele dealului, am dat de un pavilion uriaș, cu pereții de sticlă, în care erau găzduite numeroase păsări de pradă, într-o adevărată pădure. Mi-a plăcut pavilionul acesta, dar nu am putut să facem fotografii satisfăcătoare pentru că exact când am fost aici a plouat cu găleata, iar geamurile pavilionului au devenit opace de la abureala dinăuntru.
Ne-am scos pârleala filmând câțiva papagali guralivi, a căror conversație rivaliza ca intensitate și volum cu glasurile copiilor veniți în vizită la Zoo Praga.

Pavilionul care trebuia să fie o altă mare atracție a fost ”Jungla indoneziană”. În antecameră a mai fost cum a mai fost, erau expuse obiecte ale băștinașilor, ecrane cu fotografii din junglă, hărți etc. Intrând, însă, în pavilonul propriu-zis, ne-a zdrobit duhoarea care domnea acolo. Nu știu dacă erau de vină cele câteva maimuțe care trăiau prin mica pădure de mangrove, dar aerul era irespirabil. Am tras repede niște poze și am coborât într-o galerie întunecoasă în care erau găzduite animale nocturne din jungla indoneziană. N-am văzut mare lucru în slaba lumină florescentă, am ieșit și, surpriză ! Pentru a urca numai un etaj, ne aștepta un lift, decorat în spiritul junglei: tapetat cu bambus și cu o mască tradițională pe un perete, mască în care se aflau butoanele de comandă.
zoo-praga-jungla-indoneziana-1-pirogi-si-mangrove
Jungla indoneziană 1. Pirogi și mangrove
zoo-praga-jungla-indoneziana-2-soarece-nocturn-liftul
2. Șoarece nocturn (stg.); liftul (dr.)
Amuzați de lift, am trecut mai departe, încheind vizita în cu totul alt climat, al urșilor polari. I-am surprins la ora de înot și ne-a distrat faptul că urșii (erau doi) aveau stiluri diferite. Unul înota înainte pe burtă și revenea pe spate, în timp ce celălalt înota numai pe burtă. Priviți !
septembrie 2013
Update – iată ceea ce scriam în jurnal despre Zoo Praga după ce trecuse mai puțin de un an, pe 1 iunie 2014:
Ca niște copii ce suntem, azi, de Ziua Copilului, am fost la Zoo Praga. Acolo, puhoi de oameni cu copii și… câini ! Am văzut animale pe care nu le văzusem aici anul trecut (focile, tapirul ș.a.) și le-am revăzut pe cele pe care deja le știam. Am făcut multe fotografii, ne-am plimbat cu telescaunul și am mâncat o înghețată, mică, dar bună. Ne-am simțit foarte bine, a fost o duminică frumoasă.
Zoo Praga 2014. Telescaunul în stare de functionare

 

2 răspunsuri la “ZOO PRAGA”

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.