Categorii
Grecia Uncategorized

GRECIA. INSULA AEGINA, SOARE ȘI FISTIC

Grecia – Insula Aegina

Impresii de călătorie

insula-aegina-harta-stilizata
Insula Aegina. Harta stilizata
Aflându-mă, în urmă cu câțiva ani, într-o călătorie-pelerinaj prin Grecia, am ajuns în insula Aegina, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Grecia. 

Am să vă povestesc câte ceva din ziua în care, nefiind bisericoasă din fire, am declanşat lupta pentru independenţă şi am refuzat să mai bântui cu grupul prin tot felul de mânăstiri şi biserici ! Hai, veniţi cu mine !

…După ce grupul pleacă, pornesc  de capul meu prin oraş – Aegina. Orăşel-port. E prima zi cu soare după două – trei zile ploioase şi răcoroase. Cobor agale către port (tot Aegina) privind prin toate curţile. Ciudat ! Suntem mai la sud decât insula Evia/Eubeea, dar nu văd portocali sau alţi pomi fructiferi cu fructe în ei. Aflu mai târziu că insula e renumită pentru culturile de fistic. Chiar cumpăr fistic, sărat, în pungi, și nesărat, în borcane cu miere, pentru cei de acasă. Intru prin magazine, mă uit la toate cele, preţuri destul de mari (pentru buzunarul meu, altfel, poate nu sunt chiar aşa de mari).
Ajung în port şi o iau uşurel pe malul mării, de la dreapta la stânga portului, cum priveşti dinspre uscat. La ţărm văd vase de multe feluri şi mărimi, dar nu mă pricep la ele şi nu le pot denumi. Oricum, am recunoscut unul dintre feriboturile care fac legătura între portul Pireu, al Atenei, și insulă. La distanţă se văd vase mici de pescari. Mai târziu voi vedea câteva cum vin în port şi descarcă năvoadele cu peşte.
Ceva interesant, remarcat și când eram pe plaja de la Paralia Katerini: Marea Egee nu are mirosul Mării Negre, iar culoarea e mult mai deschisă, azurie şi limpede. Şi apropo de mirosuri, una dintre străzile care coboară spre port este plină de tarabe cu peşte şi fructe de mare. Pe cât de mult îmi place să mănânc peşte, pe atât de mult îmi displace mirosul de peşte crud, aşa că plec repede mai departe.
Dincolo de port este ţărmul liber, dar sunt în continuare străzi şi case. Mai toate casele sunt albe ori au culori pastelate, aşa ca bezelele. Mă întorc şi încep să intru în toate magazinele şi magazinaşele. Oamenii, chiar cei simpli, au educaţie,  sunt extrem de amabili şi mă înţeleg cu ei în engleză (la fel de bună la ei ca şi la mine !). Le mai zic de câte ori pot kalimera!, evharisto!, ne! sau ohi! şi iasas! şi gata, suntem prieteni. Mai toţi mi-au făcut „discount” câţiva firfirici (dar nu toţi), iar una, când i-am spus că îmi place Grecia şi că aici e Raiul, m-a şi pupat !
Pe cât de înguste sunt străzile, pe atât de repede circulă maşinile, motocicletele şi motoretele. Trotuare nu am văzut, poate or fi în centru, dar acolo nu m-am dus, că eu nu am vrut de data asta călătorii „la oraş”, ci „la mare”. Ciugulesc ceva şi mă întorc la hotel.

Stau de vorbă cu patroana, româncă de-a noastră. În sezonul cald stau în Grecia, când pleacă turiştii se întorc în România. Îmi povesteşte despre sora ei, care a trăit o tragedie impresionantă. La un moment dat, fără să ştiu cum o cheamă nici pe ea, nici pe sora ei (pe ea atunci o văzusem prima dată în viaţa mea , iar pe sora ei niciodată), îi spun fără să-mi dau seama, „Bine, doamna Raluca !” …Se albeşte la faţă şi spune : „Nu mă cheamă Raluca, ci Andreea. Raluca este sora mea.” Asta a fost sigur telepatie. Probabil că s-a gândit intens la sora ei când îmi povestea şi, pur şi simplu, mi-a transmis numele ei.

În cameră bate soarele, nu prea tare, se apropie înserarea. Mă instalez pe balcon, de unde se vede marea, o parte din port şi, în depărtare, o altă insulă. Pe partea cealaltă a străzii sunt case şi curţi, nu prea mari nici unele, nici altele. În fiecare curte există, pe lângă multă verdeaţă, unu-doi câini şi una-două…n pisici ! Într-o curte e un leandru uriaş, cu circumferinţa coroanei cam cât doi-trei lilieci de-ai noştri, plin cu flori mov-roşcat.

Se aprind luminile vapoarelor şi parcă ar începe un carnaval. Dar, vai, fericirea mea a luat sfârşit… S-au întors ceilalţi, adio libertate !
Sursa foto

5 răspunsuri la “GRECIA. INSULA AEGINA, SOARE ȘI FISTIC”

Ce frumos ai povestit, Zina, parca am si vazut marea cea azurie si insula cu casute albe si ferestre albastre(asta am dedus-o). Deosebita a fost plimbarea ta, ai nevoie de astfel de escapade uneori, mai iesi din rutina excursiei si a programului facut de ghizi. Fisticul era scump, acolo, la mama lui?

Apreciază

Foarte frumoasa descrierea ta a partii din Aegina,pe care ai vizitat-o;chiar ca o pictura ,imi imaginez acele alburi colorate ale cladirilor,si pe masura ce ma apropii de tarm,vad uimitorul turcoaz semitransparent al marii…Se simte doar mirosul si briza ei…
Am inteles ca esti o buna negustoreasa,iar un sarut grecesc valoreaza aur !
Da, cred in telepatie…
…Si aici pauza s-a terminat, si au navalit pravoslavnicii !!!

Apreciază

În articolele viitoare vei vedea și marea azurie și căsuțele albe cu ferestre și acoperișuri albastre, fiindcă anul acesta, când am revenit pe Aegina, am făcut fotografii pe care nu le-am mai pierdut!
Nu îmi amintesc prețurile de atunci, dar anul acesta o pungă de jumătate de kg era 4-5 euro, iar un borcan mic cu fistic în miere – 5 euro, mediu – 8, mare – 10. Cu cât iei mai multe, cu atât fac ei discount mai mare și îți mai dau cadou o punguliță sau un borcănel.

Apreciază

Un loc deosebit, pe unde am reuşit şi eu să ajung acum vreo 12 ani. Păcat că ghidul grupului a fost un mare „puturos”, care nu s-a ostenit să ne îndrume spre locuri interesante, despre care am aflat abia…. acasă, când m-am întors. De-asta sunt bune documetările serioase, înainte de fiecare sejur. Am reţinut bine de la dvs această lecţie, doamna Zina.
Cu fisticul la Aegina, am cam luat ţeapă, căci la Salonic era mai ieftin. Şi mie mi-au plăcut căsuţele de pe insulă, pline de pisici şi tufe de leandru, iar pereţii albi ai caselor m-au încântat tare mult. La fel de mult mi-au plăcut şi insulele din apropiere. Locuri pline de linişte, unde visez să mai ajung.
Numai bine vă doresc ! 🙂

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.