Categorii
Grecia

GRECIA 2015. ATENA. ACROPOLE

Grecia – Atena

Impresii de călătorie

grecia-2015-atena-poarta-lui-hadrian
Poarta lui Hadrian
   vineri, 29 mai 2015  
În sfârșit, îmi văd visul cu ochii: vizităm Acropolea Atenei, pe scurt – Acropole, situația este aceeași cu denumirea ”Paralia”. Fiecare oraș are o Acropole( cetatea de pe deal), dar numai la Atena i se spune, simplu, doar Acropole; la celelalte este obligatoriu să se spună și denumirea orașului-mamă.

Am mai fost aici acum câțiva ani, dar nu am vizitat situl arheologic, doar ne-am urcat pe deal și am privit de jur împrejur.
    Beneficiem de explicațiile unui ghid grec, vorbitor de limba română, extrem de competent, doldora de cunoștințe și foarte priceput în a le exprima într-un limbaj simplu, dar nu sărac, pe înțelesul tuturor. Nu că ghidul nostru român nu ar fi putut să ne conducă și să ne documenteze, dar grecii își protejează oamenii și, în multe locuri, nu el este permis decât ghizilor greci să conducă grupurile de turiști.
      Vremea este teribilă, e înnorat, bate vântul tare, apoi plouă și e tot mai frig sus, în vârful dealului. Totuși ceea ce vedem și auzim compensează din plin aceste neplăceri. Cetatea orașului, a cărui patroană este înțeleapta Atena, după cum spun legendele eline, păstrează monumente arhitectonice care au influențat veacuri la rând arhitectura europeană și nu numai europeană. Admirăm Partenonul, templu din marmură, cu coloane dorice, dedicat zeiței Atena. Nu departe se află un măslin ce a înlocuit măslinul legendar, apărut când zeița a lovit cu vârful lancei în pământ. Urmează Erechteionul, cu cariatidele, templul Atenei Nike (Atena Victorioasă), Odeonul lui Herodes Atticus, teatrul lui Dionysos Eleuthereos și alte minunate construcții din cele 21 cuprinse în acest sit, cândva cetate cu străzi, statui și… oameni.
Atena. Partenonul
Atena. Partenonul
Atena. Erechteionul
Atena. Erechteionul
Atena. Panorama vazuta de pe Acropole
Panorama vazuta de pe Acropole
De la Acropole, ne îndreptăm către portul Pireu. Trecem prin Piața Syntagma și ne oprim la Monumentul Ostașului Necunoscut. Monumentul este un basorelief înfățișând un antic ostaș grec adus pe scut, simbol al vitejiei în luptă. Monumentul se află în fața clădirii Parlamentului elen.
Evzones în fata Monumentului Ostasului Necunoscut
Așteptăm cam zece minute amuzantul spectacol al ”dezmorțirii” gărzii, doi soldați în costume speciale, numiți evzones. Mișcările lor deosebite sunt urmărite de zeci de oameni, de aparate de fotografiat și de filmat și de… porumbei.
    Drumul ne duce și pe lângă vestigiile romane, printre care Poarta lui Hadrian, împăratul roman, dar și pe lângă superbe clădiri în stil neoclasic: Biblioteca Națională, Universitatea, Academia.
    Trecem apoi pe lângă Stadionul Olimpic și o mulțime de alte construcții și ajungem în port. Luăm feribotul spre portul Aegina, drum de vreo 40 de minute. Feribotul este ticsit cu mașini și oameni, fiindcă este vineri, 29 mai, începutul unui weekend prelungit: duminică sunt Rusaliile, iar luni – Sfânta Treime, zi liberă. O minivacanță de care vor să profite mulți atenieni, unii care au case de vacanță pe insulă, alții care vor umple hotelurile.

* * *

Urmarea aici

10 răspunsuri la “GRECIA 2015. ATENA. ACROPOLE”

Frumoase locuri, încărcate de istorie! Mi-am reamintit cu drag de vizita făcută cu ani în urmă la Acropole. Am avut un noroc mare să întâlnim un grec care făcuse facultatea pe vremuri în România. A avut plăcerea să ne fie ghid şi ne-a spus atâtea lucruri interesante despre Acropole – un simbol adevărat al civilizaţiei elenistice. Multe aspecte ale societăţilor democratice moderne îşi au izvorul în vechea istorie a grecilor. Oameni care au lăsat „urme” puternice ale trecerii lor prin istorie…
Zile frumoase, doamna Zina! Sper că ne veţi mai oferi şi alte pagini cu impresii din această frumoasă călătorie.

Apreciază

Tare entuziast ai povestit plimbarea prin Acropolea Athenei,ca o recompensa fata de lipsa ei ,data trecuta !Cu cata grija si mandrie restaureaza permanent si elogiaza ,prin ghid,aceasta maretie a antichitatii,in tot ce a dat Grecia lumii intregi ,in decursul secolelor !
Am revazut ,tot cu zambetul pe buze,miscarile sincrone de relaxare ale ''evzones'' !''Baletul'' lor este atat de extraordinar, incat iti provoaca incantare !
Zile racoroase iti doresc,draga Zina !

Apreciază

frumoasa pagina de „Jurnal de vacanta” 🙂 ma bucur mult ca ati avut parte de un concediu fara peripetii neplacute. Ce bine ca ati putut vizita Partenonul – din cauza lipselor de fonduri, angajatii muzeelor au fost multi ani in somaj si Partenonul a fost inchis vizitatorilor…
Eu inca nu am ajuns in Atena, asa ca ma bucur pentru turul virtual în care ne-ai luat! Multumim! 🙂

Apreciază

Aaa, tocmai, că motivele ar fi chiar mai multe! De asta și plănuisem să revenim în toamnă. Să stăm la Aegina și să venim la Atena să o batem cu pasul. O vom face la anul, sper să se liniștească până atunci lucrurile.

Apreciază

E normal ca in astfel de locuri ghizii sa fie competenti, sa descrie cu lux de amanunte cea ce vizitezi, dar mie mi s-ar parea un sacrilegiu sa vorbesti in fata istoriei atit de vie.In fond pasesti pe urmele celor care au fondat cultura, filozofia, arta.Pe urmele vitejilor, poetilor, arhitectilor, artistilor.
Frumoasa excursie!

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.