Categorii
Grecia

GRECIA 2015. KALAMBAKA. LA METEORE

Grecia – Kalambaka. Meteore

Impresii de călătorie 

pescarusii-tovarasi-de-drum

sâmbătă, 30 mai 2015
Înapoi la Atena, tot cu feribotul, desigur. De data asta suntem aproape singuri, stăpâni pe întregul vas. Cine să se întoarcă la Atena sâmbăta?!… Ne întovărășesc numai pescărușii.

     Străbatem capitala Greciei fără să mai oprim și ne îndreptăm către Kalambaka. După un drum lung, ce a durat aproape toată ziua, ajungem și ne cazăm la hotelul Rex. Nu e grozav, dar terasa camerei noastre dă chiar către panorama stâncilor numite Meteore. Spectacolul este impresionant, te întrebi ce uriași au modelat stâncile enorme și le-au așezat acolo, una lângă alta. Și mai impresionanți sunt însă oamenii, care au găsit modalități de a se cățăra pe stâncile acelea și a dura mănăstiri pe culmile lor.

Meteore (1)
Meteore (1)
Meteore (2)
Meteore (2)
Meteore (3)
Meteore (3)
Meteore (4)
Meteore (4)
Meteore (5)
Meteore (5)
Cina este organizată sub forma unei seri grecești, în care mâncarea tradițională este însoțită de muzică și dansuri grecești. Cei care au participat au declarat că s-au simțit foarte bine. Mâncarea a fost excelentă (supă de legume, friptură de miel garni, înghețată de fistic, uzo, vin și bere), muzica – frumoasă, dansurile – așa de antrenante  că au participat și mesenii. Pe urmă, aceșta s-au pus pe cântat muzică populară românească, acompaniați de muzicanții greci, în timp ce dansatorii luau lecții de jocuri populare românești.
     Noi nu am participat la cina festivă, din păcate. Eu am fost epuizată după o zi întreagă de călătorit în condițiile descrise la începutul acestui jurnal de călătorie. Am avut, însă, și noi spectacolul nostru. La căderea serii, după ce ne-am făcut comozi, ne-am instalat pe terasă. Savurând sarailii și baclavale, am privit panorama Meteorelor, luminate ici și colo de luminile aprinse pe la mănăstirile aflate acolo, sus.
duminică, 31 mai 2015
 

     Dimineață vizităm vestita fabrică de icoane de la Kalambaka (de fapt, magazinul fabricii). O angajată ne prezintă tipurile de icoane și modul în care sunt făcute, apoi aflăm despre diversitatea icoanelor care o înfățișează pe Maica Domnului (câteva zeci de ipostaze): Maica Domnului care călăuzește, Maica Domnului care se roagă, Maica Domnului alăptând, Maica Domnului care îndrumă, etc.etc. Și prețurile diferă, de la câțiva euro, la câteva mii de euro…

icoana-de-cateva-mii-de euro
Icoană de câteva mii de euro

Cumpărăm și noi niște suveniruri, între care o icoană înfățișând-o pe Maica Domnului care aduce un somn liniștit.

maica-domnului-aducatoare-de-somn-linistit
Icoana Maicii Domnului aducatoare de somn linistit

     La finalul vizitei participăm la… o tombolă. Biletele de intrare în incintă erau compuse din două părți, având tipărit același număr pe fiecare parte. La intrare ni s-a oprit una dintre părți, iar la ieșire toate biletele grupului nostru au participat la tombolă (fiecare grup organizat avea tombola lui, iar biletele grupurilor aveau culori diferite; ale noastre au fost roz). Au fost cinci câștigători și unul dintre ei a fost soțul meu! Obiectele au fost mai mult simbolice, dar plăcerea de a participa a fost mare!

premiul-de-la-tombola
Obiectul câștigat la tombolă de soțul meu

Vizităm apoi două dintre mănăstirile de pe Meteore, Sf.Nicolae și Marea Meteoră, apoi pornim din nou la drum, drumul de întoarcere, spre Paralia Katerini.

* * *

Urmarea aici

4 răspunsuri la “GRECIA 2015. KALAMBAKA. LA METEORE”

Nu m-as fi asteptat la aceasta ingramadire de stanci solide,in tara diafanelor casute albe,ascunse printre tufe colorate vesel,sau a draperiilor Acropolei…
Pacat ca nu v-ati putut dezlantui si voi la seara grecesco-romaneasca,dar v-au ramas delicatesele,sub clar de luna !
Foarte interesanta compozitia acelei scumpe icoane cu Maica Domnului,care are probabil,anumite samnificatii !Frumoasa si utila icoana ce ati achizitionat-o,dar mai ales cea castigata de norocosul tau sot !
Sa va poarte mult noroc si sanatate !

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.