Categorii
Grecia

GRECIA 2015. VALEA TEMPI. RÂUL PINIOS

Grecia – Valea Tempi

Impresii de călătorie

grecia-2015-raul-pinios
Motto: „Mai lungă-mi pare calea acum la-ntors acasă…”
 
duminică, 31 mai 2015
 
În drum spre Paralia poposim în Valea Tempi (Tembi), unde ne închinăm la biserica Sfânta Paraschiva (Paraskeva), vindecătoarea bolilor de ochi (a nu se confunda cu Sf.Paraschiva cea Nouă, de la Iași). De ce de ochi?… Iată ce explicație oferă una dintre legendele locale.

Se spune că Paraskevi era o preafrumoasă fată creștină. Un turc bogat și puternic a plăcut-o și a cerut-o de nevastă tatălui ei. Desigur, o condiție importantă era ca fata să renunțe la creștinism și să treacă la islamism. Tatăl a chemat fata și i-a spus toate acestea. Ea a ascultat în tăcere, s-a gândit puțin și apoi l-a întrebat pe pretendentul turc ce i-a plăcut lui la ea. El i-a spus că i-au plăcut ochii ei. Atunci, ea a cerut un răgaz de o săptămână, poftindu-l să vină după aceea și să afle răspunsul ei.
După ce s-au scurs cele șapte zile, cei trei s-au întâlnit din nou. Paraskevi avea fața și trupul acoperite cu un văl gros. După ce s-au așezat, a dat vălul la o parte… Fata nu mai avea ochi și ținea în mână o casetă în care se aflau ochii ei. I-a dat-o turcului, spunându-i că îi de ceea ce îi plăcuse la ea, dar nu se poate mărita cu el fiindcă nu poate să renunțe la credința ei.
grecia-2015-podul-peste-raul-pinios
Podul peste râul Pinios
Și podul care trece peste râul Pinios, în drum spre biserica și izvorul cu apă tămăduitoare ale Sfintei Paraskevi, are o poveste. Se spune că podul tremură sub pașii femeilor care au păcătuit față de bărbații lor. Noroc că, de regulă, se află în același timp mai multe femei pe pod, așa că, de unde să se știe din cauza căreia tremură podul?!
Ne închinăm în biserică, apoi luăm o sticluță cu apă tămăduitoare – cu mare greutate, căci izvorul se află la capătul unui tunel în pantă, care se îngustează pe măsură ce se apropie de apă. Revenim apoi la autocar și ne vedem de drum.
Spre seară ajungem la Paralia Katerini și ne cazăm la același hotel ca la venirea din țară, Regina Maria. Firește, mâncăm la același local, Gyouras, tot la o masă cu vedere la mare, chiar dacă afară bate vântul și plouă puțin. De data asta eu mănânc vițel copt cu ierburi și un fel de cartofi franțuzești, mai degrabă tartifletă. Mâncarea îmi confirmă părerea inițială: bucătarul gătește excelent! Ne simțim grozav de bine și plănuim să revenim cât mai curând în această stațiune (fără să bănuim ce se va întâmpla în Grecia și în mai toată Europa după nu prea mult timp…)
luni, 1 iunie 2015
 
După micul dejun (mereu îmbelșugat, la toate hotelurile în care am stat), pornim pe drumul de întoarcere spre casă. Ziua este caldă și frumoasă, te face să-ți pară rău că excursia s-a terminat, cu toate neplăcerile produse de mijlocul de transport. De apreciat că șoferii, dar mai ales ghidul, au avut un comportament de un înalt profesionalism și au făcut tot ce a stat în puterile lor pentru ca toți turiștii să fie mulțumiți și să domnească o atmosferă plăcută.

Sfârșit

Sursa foto 2

5 răspunsuri la “GRECIA 2015. VALEA TEMPI. RÂUL PINIOS”

Frumos ai povestit,am inchis ochii si am vazut-o in imagini,pe aceasta credincioasa crestina ,Paraskivi,care se sacrifica pentru credinta !
Cu podul…e mai complicat,cele mai ''pufoase'',precis il clatina !
La mancare,mmm,mi-ar fi placut si mie !Sa-ti fie de bine !
Totul e bine cand se termina cu bine !Felicitari ghidului !

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.