Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (2/2016) Vechea ordine, loialitate și adopții…

Vreme primăvăratică, restabilirea vechii ordini în casă, o lectură foarte interesantă (Insula Sahalin-însemnări de călătorie de Cehov), un film cu mesaj important (Now you see me), o poveste cu happy-end despre Kory și Bella…

Luni, 11 ianuarie 2016. A trecut o săptămână din noul an, apare o nouă pagină de jurnal.

Vremea geroasă de acum o săptămână a făcut loc unei vremi primăvăratice. Afară e o bură subțirică și sunt +2 grade Celsius (la ora 07:00).

În a doua zi după Sf.Ioan am strâns pomul de Crăciun și podoabele de prin casă. Am restabilit vechea ordine și domnește o atmosferă liniștită și reconfortantă. Devenise cam apăsător aspectul de sărbătoare, când știam că sărbătorile s-au terminat.

Am ajuns la volumul 11 din scrierile lui Cehov. E drept că am sărit peste volumul 10, preferând să las la urmă piesele sale de teatru. În volumul 11 povestește ce a văzut în lunga sa călătorie prin extremul est al Rusiei, în insula Sahalin – insula deportaților. Deși deja bolnav, autorul a dorit neapărat să cunoască felul de viață și condițiile în care trăiesc acești oameni și să le facă apoi cunoscute lumii prin jurnalul său. A pornit la drum doar ca persoană particulară, fără nicio sarcină oficială, fără nicio recomandare. Și a reușit! Încă de la începutul volumului, m-a impresionat faptul că mulți dintre condamnați au fost însoțiți în locurile acelea vitrege de familiile lor – soții și copii. Mă întreb câte femei ar da astăzi dovadă de o asemenea loialitate

Aseară am văzut un film de acțiune, ”Now You See Me” (”Jaful perfect”), cu Woody Harrelson, Michael Caine, Morgan Freeman ș.a. Patru iluzioniști, conduși din umbră de un personaj care pare a fi altcineva decât este, reușesc trei lovituri prin care sparg o vestită bancă, falimentează o mare firmă de asigurări și fură un seif cu o jumătate de miliard de dolari. Scopul nu este însă îmbogățirea lor, ci cu totul altul. Fără a fi o capodoperă a artei cinematografice, filmul reușește să transmită mesajul că suntem înconjurați de ”iluzionism” și trebuie să deschidem bine ochii, să privim lucrurile de aproape și de departe și din cât mai multe perspective, pentru a nu ne lăsa să fim manipulați.

Spre marea mea părere de rău, nu am mai lucrat demult la șal, deși era aproape gata. De astăzi, gata! Mă apuc din nou de el și îl termin.

Din ”Album cu câini: Kory și Bella”: cum a căpătat Kory o tovarășă, pe Bella.

Povestea Bellei a început în luna iunie a anului 2012. Când ne-am mutat, în zona noastră din complexul rezidențial hălăduiau niște câini fără stăpân, printre care Fetița. Era tare drăguță, blândă și drăgăstoasă, părea tânără (chiar era, medicul veterinar a apreciat că are doi sau trei ani) și, în câteva zile, ne-am hotărât să o adoptăm.

Am luat-o pe Fetița în curte. A fost foarte mulțumită, a mâncat, a băut, s-a culcat în toate locurile care i-au plăcut. După câteva ore au venit pe alee, la gard, tovarășii ei, alături de care, probabil, crescuse. A început tragedia: a săpat puțin sub poarta mașinii, și-a strecurat capul și a rămas înțepenită. Cu mari eforturi am eliberat-o, noroc că era extrem de blândă și nu s-a opus la manevrele noastre. Am lăsat-o pe alee, la ai ei. A venit înapoi, la poartă, dar voia să intre neapărat cu ceilalți doi ! Am mai luat-o în curte de câteva ori, dar veneau și ceilalți și schelălăia până când deschideam poarta. Nu voia să iasă afară, voia să vină ceilalți înăuntru ! Oricât am iubi câinii, nu am avut puterea să devenim părinți adoptivi pentru trei câini adulți deodată.

După câteva zile a apărut, în șanț, Kory, împreună cu alți patru frățiori. Am adoptat-o imediat. Puțin mai târziu, câinii de pe stradă au fost duși departe, la distanță de mulți kilometri. O pomeneam adesea pe Fetița și regretam că nu și-a folosit șansa.

Kory creștea, îi dădeau dinții, mușca ce nimerea. Nu mai puteam sta pe terasă liniștiți, iar musafirii nici atât. Eu îi spuneam mereu soțului meu că am fi fost inspirați dacă am fi luat doi atunci când am luat-o pe ea. Într-o duminică seara, când am spus asta, el m-a întrebat: – Și acum ai vrea să fie doi ? – Da. – Chiar dacă nu sunt frați ? – Bineînțeles, nu contează asta. – Chiar dacă celălalt ar fi mai mare ?… Tonul emoționat al soțului meu mi-a spus restul. – Ai găsit-o pe Fetița ?! – Da! A venit singură, e la gardul din spate !

Așa era. Când m-am aplecat spre ea, și-a băgat botișorul sub brațul meu și a început să geamă prelung, ca și cum mi-ar fi povestit plângând prin ce a trecut.

Ce mai veste – poveste, după câteva minute de vorbit la telefon aveam planul făcut, împreună cu medicul veterinar.

A doua zi dimineață, cățelușa, slabă, murdară și speriată, era la cabinetul veterinar, unde făcea prima baie cu apă caldă și șampon din viața ei, primea prima tabletă anti-paraziți intestinali și era internată. Urma să fie pregătită pentru sterilizare, care avea să fie făcută după câteva zile, cu succes.

În lunea următoare, cățelușa începea, în noul ei cămin, o viață nouă, cu un nume nou: Bella, pe care l-a învățat imediat.

~~~~~~~~

Cu mulțumiri pentru Taniușa, care a dat startul acestui Jurnal

7 răspunsuri la “JURNAL (2/2016) Vechea ordine, loialitate și adopții…”

…Sa incep si eu cu ”reasezarea” din casa,dupa despartirea iminenta de brad si celelalte,deci adio ! 2015 !
Am crezut intotdeauna ca A.P.Cehov nu a fost suficient de cunoscut in ”lume”si de aceea nici nu a fost apreciat ca un varf al
literaturii universale si, implicit, al literaturii ruse.
Desi stiam,in mare,istoria celor doua dive, citind amanuntele adoptiei,am fost emotionata din nou ! Iar filmuletul e grozav, ca si
celelalte, prezentate cu alte prilejuri.
Bineinteles ca am vazut filmul,nestiind continutul, m-am orientat dupa pleiada de actori (unii nu suficient de apreciati-parerea
mea). Ai perfecta dreptate,draga Zina, si manipularea este o ”arta”, iar a te feri de ea este o calitate insusita !
Iti doresc numai bine !

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.