Categorii
Uncategorized

Magia turcoazului, piatra celor născuți în zodia Săgetător

Reflexii.

Artă. 

turcoazul-sau-peruzeaua
Magia turcoazului a acționat asupra mea încă de pe când eram o copilă. Turcoazul este piatra mea favorită și îmi port bijuteriile din argint cu turcoaze de câte ori pot și se potrivesc, ba chiar le port cu drag și prin casă, cu haine de interior. Piatra asta mi-a plăcut cu mult timp înainte de a afla că este chiar piatra zodiei mele, Săgetător, și îi dedic acum cu mare plăcere acest articol.


Turcoazul este un fosfat de cupru și de aluminiu, a cărui formulă chimică am avut curiozitatea să o aflu pe când mă aflam într-o vizită la Muzeul de Geologie, vizavi de Muzeul Antipa. Iat-o: [CuAl6(PO4)4(OH)8·5H2O]. 
Aceasta preafrumoasă piatră semiprețioasă și-a primit numele european acum vreo 400 de ani, în limba franceză veche, turquoise, adica turcească, piatra turcească. Turcoazul se mai numeste și peruzea, denumire provenită din limba turcă: peruze. Totuși, piatra sosea din Iran, Turcia fiind doar poarta de intrare în Europa.
Piatra este mată, cu o strălucire foarte redusă, cu slabe reflexii. Culorile depind de vârsta pietrelor: cele ”tinere” sunt alb-albăstrui, cele ”mature” sunt albastru-deschis până la albastru-tare, iar cele vechi, ”bătrâne”, albastre-verzui. Acestea din urmă sunt preferatele mele, după cum se poate vedea și în fotografii.
magia-turcoazului-1
magia-turcoazului-2
magia-turcoazului-3
În multe culturi turcoazul a fost socotit piatră sacră și aducătoare de noroc. 
La egipteni era semnul zeitei Hathor, soția zeului suprem Amon Ra, zeița dragostei, a familiei, a recoltelor, patroana femeilor. Persanii purtau turcoaze la gât sau la mână, socotind că îi apără de moartea prematură. 
Turcii purtau turcoaze pe turbane, socotind că îi apără de deochi. Indienii din America de Nord, care și astăzi iubesc bijuteriile din argint și turcoaze, socoteau că această superbă piatră semiprețioasă face legătura dintre cer și mare. 
Turcoazele au fost si sunt folosite nu numai la confecționarea unor bijuterii din aur sau argint, ci și a unor obiecte de artă. La azteci, măștile și veșmintele de război erau bogat împodobite cu turcoaze. În regiunea vechii Persii și azi se sculptează în turcoaz literele unor rugăciuni în limba arabă, apoi sunt umplute cu aur.
Astăzi se crede despre magia turcoazului că are puterea să regenereze organismul, să crească energiile pozitive, să calmeze spiritele, să previna conflictele. Oamenilor buni le aduce succes și belșug în case. Apără de accidente în timpul călătoriilor și protejează împotriva deochiului. Se spune că este bine să îl poarte cei cărora le este frică de întuneric. Celor născuți în zodia Săgetător (☺) le crește curajul, creativitatea și înțelepciunea.
În terapia cu pietre prețioase, turcoazul este folosit în combaterea afecțiunilor cardiace și hipertensiunii arteriale, reumatismului, gutei, infecțiilor virale, are efecte calmante, antiinflamatorii.

*

La vremea când publicam acest articol pe vechiul blog, Cartim comenta:

Îmi place această culoare. Despre piatră am știut de mai demult, mama mea are un frumos medalion din turcoaz. Eu fiind iubitor al culorii albastre indiferent de ce nuanțe are,  era firesc ca și această culoare să îmi placă. Bijuteriile pe care le ai sunt frumoase. Spre binele meu, voi păstra doar pentru mine această postare a ta. Dacă o arăt mi se va sugera că „ar fi frumos dacă ne-ai lua și nouă așa ceva”. ☺

~~~~~~~~
Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi:

27 de răspunsuri la “Magia turcoazului, piatra celor născuți în zodia Săgetător”

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.