Categorii
Italia - Roma

ROMA 2011. VATICAN

Italia – Roma

Impresii de călătorie

vatican-piata-sfantul-petru

S-a nimerit să mergem la Vatican miercuri, 1 iunie, cu o zi înainte de marea sărbătoare creştină Înălţarea Domnului. Mărturisesc că habar nu aveam că suntem în preziua acestei sărbători, fiindcă nu sunt chiar atât de bisericoasă încât să ştiu sărbătorile pe dinafară. Nu numai atât, dar, fiind prinsă cu pregătirile de călătorie, nu mă mai uitasem demult pe calendarul bisericesc.

După ce am călătorit preţ de două ceasuri de la hotel până în centrul Romei, după cum v-am spus mai înainte, am ajuns la intrarea în Piaţa Sfântul Petru.  
Acolo, mulţime ca la paradă. Între fiecare două coloane se afla câte o instalaţie de detectat  metale, pentru persoane şi pentru bagaje.  Am stat la rând şi am trecut frumos. În piaţă nu aveai loc să arunci un ac.
vatican-control-la-intrarea-in-piata-sfantul-petru
 
Sus, în faţa porţilor bazilicii Sfântul Petru, era instalat un baldachin, iar sub el un jilţ mare, gol. De o parte şi de alta erau deja instalaţi mari prelaţi bisericeşti. La capătul de jos al scărilor era o porţiune împrejmuită în care erau aliniate scaune, ocupate toate, iar în urma lor, separată prin nişte baricade de lemn, era mulţimea celor care stăteau în picioare. Peste tot membri ai gărzii elveţiene papale, îmbrăcaţi în costume albastru-închis cu portocaliu, culorile mele favorite! În lateral, ecrane uriaşe. 
vatican-in-asteptarea-papei
Ne-am dat seama că va ieşi Papa în faţa mulţimii. Am întrebat un poliţist ce se întâmplă. Ne-a spus că Papa acordă audienţă generală şi toţi cei prezenţi în piaţă, precum şi toţi ai lor de acasă vor primi binecuvantarea Papei. Aceasta fiindcă a doua zi era sărbătoarea de care am pomenit. Nu numai atât, dar a doua zi era şi Ziua Naţională a Italiei. Am întrebat la ce oră va ieşi Papa. A spus: „la zece jumate”. Ne-am uitat la ceas, mai era un minut. Ăsta noroc ! Peste un minut apărea Papa Benedict al XVI-lea, în papamobilul înconjurat de … ”SPP”-ul lui!
vatican-binecuvantarea-papei-benedict-al-xvi-lea
Papamobilul a circulat prin toată mulţimea, iar Papa a făcut semnul binecuvântării către toţi cei prezenţi. A ajuns apoi în jilţul său şi a citit un scurt fragment din Biblie, pe care l-au citit apoi înalţi prelaţi bisericeşti reprezentând biserici de diferite limbi: franceză, engleză, spaniolă, portugheză. Papa a citit apoi o …predică (oare aşa îi spune ?) despre buna înţelegere dintre oameni. A salutat  pe rând pe toţi cei prezenţi în piaţă, tot după criteriile limbajului şi m-am emoţionat când i-a salutat pe francofoni. A rostit apoi în latineşte binecuvântarea, făcând semnul către toată mulţimea. A adaugat că prin aceasta suntem binecuvântaţi noi şi toţi ai noştri de acasă, toţi cei care ne sunt dragi.
Aş minţi dacă aş spune că nu ne-am simţit copleşiţi de emoţie. Chiar dacă suntem ortodocşi şi nu  catolici, suntem întâi şi întâi creştini şi respectăm tradiţiile creştine. Să îl vezi pe Papă la o distanţă atât de mică încât aproape îl puteai atinge, să îl auzi, să primeşti binecuvantarea Papei, să participi alături de mii de oameni la o asemenea ceremonie, nu ţi se poate întâmpla decât o dată în viaţă…
După ce am participat la audiența generală, am pornit spre Muzeele Vaticane. Fireşte, au făcut acelaşi lucru toţi cei prezenţi la audienţă, căci nu era să scape ocazia, dacă tot veniseră până la Vatican.
Și veniseră mulți, de prin toată lumea, de pe toate continentele, fiindcă nu era numai audiența generală, dar a doua zi, pe 2 iunie, era, după cum am spus, și Ziua națională a Italiei. Anul acesta (2011) a fost o sărbătoare mai specială, fiindcă  a fost jubileul a 150 de ani de la unificarea Italiei.
Aşa se face că  spre muzee a pornit un lung şi dens puhoi de oameni, de ziceai că sunt hoardele barbare venite să cucerească Roma. Nu e o exagerare, în muzeele vaticane nu a fost loc nici să arunci un ac. N-a fost chip să înaintăm în ritmul propriu, n-a fost chip să ne oprim să admirăm ceva anume, totul a decurs cu viteza luminii, umăr la umăr şi suflet în suflet cu ceilalţi vizitatori, îngrădiţi de indicatoarele care dirijau implacabil mulţimea numai într-o anumită direcţie.
În Capela Sixtină, mişeleşte lăsată a fi vizitată ultima (!), eram deja terminaţi, iar faptul că eram efectiv ca într-un autobuz aglomerat, lipsit de aer şi de lumină, ne-a făcut să pierdem mult din farmecul operelor nemuritoare aflate acolo.
Reiau aici imaginile câtorva dintre frumuseţile pe care aş fi vrut să le contemplu în linişte la faţa locului.
muzeele-vaticane-sfera-din-metal
Sculptură în metal dintr-o curte interioară a muzeelor vaticane.
muzeele-vaticane-galeria-pontificala
Galeria pontificală
muzeele-vaticane-heliodor-alungat-din-ierusalim-rafael
Heliodor alungat din Ierusalim, din stanţele lui Rafael
muzeele-vaticane-scoala-din-atena-rafael
Școala din Atena, din stanțele lui Rafael
muzeele-vaticane-laocoon-luptand-cu-serpii
Laocoon luptând cu şerpii, sculptură de Agesandru, Athenodor şi Polydor
muzeele-vaticane-pieta-michelangelo
Pieta, sculptură de Michelangelo, aflată în bazilica San Pietro
muzeele-vaticane-cina-cea-de-taina-cosimo-rosselli
Cina cea de Taină, pictură a lui Cosimo Rosselli, din Capela Sixtină
muzeele-vaticane-judecata-de-apoi-michelangelo
Judecata de Apoi, pictură a lui Michelangelo, din Capela Sixtină

* * *

17 răspunsuri la “ROMA 2011. VATICAN”

Foarte interesant. Sunt convinsa ca un moment ca acela genereaza multe emotii. Eu nu cred ca as rezista la o astfel de aglomeratie.
Dar cand nu ai incotro, incerci sa rezisti.
Operele prezentate sunt intr-adevar deosebite. Probabil ca nu vor exista replici contemporane de o asemenea maretie.
Multumesc de prezentare, draga Zina si un weekend cat mai frumos!

Apreciază

Sunteti niste fericiti,”batu-v-ar norocul !”,desi nu v-ati straduit sa ajungeti
la Vatican in ajunul a doua sarbatori,una laica,cealalta religioasa,ati reusit
sa o faceti,si ati beneficiat si de binecuvantarea Papei,indeaproape !!!Bravo !E foarte adevarat ce spui,Zina,odata in viata.
Minunile artistice expuse in intreaga zona a Vaticanului,sunt de neegalat;imi
pare tare rau ca nu le-am vazut „pe viu”,dar m-am delectat privindu-le in albume,pe net,in filme…
Multumesc,draga Zina,pentru frumoasa „poveste” !

Apreciază

Este o postare cu multe informatii , dar si cu multe trimiteri: directe si indirecte; am ajuns, in mod direct, la istoricul Capelei Sixtine si indirect la emotionantul mit al lui Laocoon. Am flat ca statue este precrestina, este inalta de 2,4 m si a fost confiscata si cărată in Franta in vremea lui Napoleon…
Multumesc.

Apreciază

Suzana, și noi am rezistat cu greu, era și aglomerație și foarte cald, mlt mai cald decât lăsasem noi în țară. Am rezistat totuși, fiindcă moentul ne-a absorbit toată atenția, am uitat de neplăceri!

Weekend frumos și ție! ☺

Apreciază

Minunată experiență, această vizită în Cetatea eternă, în inima creștinismului catolic. Iar întâlnirea cu Papa, chiar că este o șansă rarisimă. Ați spus bine, suntem cu toți creștini și trebuie să învățăm să găsim căile de apropiere unii de alții.
Cât despre frumusețile pe care le-ați văzut prin muzee… nici n-am cuvinte. Îmi imaginez ce comori sunt acolo, minunății pe care le știm doar din cărți, tv sau net.
Vă doresc un weekend minunat și aștept să ne mai povestiți și alte impresii de călătorie. 🙂

Apreciază

Frumoasă descriere,ești o fericită că ai ajuns în aceste locuri frumoase,
din păcate drumurile mele se opresc doar în Elveția!
Fotografiile sunt impresionante,mai ales ultima mi-a plăcut tare mult!
Îți doresc un weekend cât mai plăcut,dragă Zina!
Te îmbrățișez și mulțumesc de vizită!

Apreciază

Superba Roma, si plina de spiritualitate. Nu degeaba la fiecare colt de strada este inca o biserica!
As vrea sa mai vizitez inca o data, atat de mult mi-a placut…

Apreciază

Pe de-o parte ati fost norocosi sa va binecuvanteze un papa, pe de alta ati avut ghinion cu inghesuiala la muzee … Desi cred ca doar iarna e liniste pe-acolo.
Oricine cunoaste Orasul Etern isi doreste sa se reintoarca …

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.