Categorii
Italia - Roma

ROMA 2011. PIAȚA SPANIA. FÂNTÂNA TREVI

Italia – Roma

Impresii de călătorie.

 

roma-piata-spaniei-bazilica-treptele-si-fantana
Piața Spaniei: bazilica, treptele și fântâna Barcaccia
S-ar putea să îi supăr pe unii, dar îmi voi mărturisi din capul locului nedumerirea: ce atâta tevatură pentru Piața Spaniei?!

Mi se pare că  vizitarea obligatorie a acestui loc din Roma e încă o dovadă a spiritului de turmă uman… A spus unul că e grozav acolo, hop şi noi. A zis altul că e trendy să te înghesui să stai cu fundul pe scările din Piața Spaniei, buluc să ştergem şi noi praful cu turul pantalonilor! Când colo, un spaţiu îngust, fără perspectivă, fără nimic frumos decât biserica, Bazilica della Trinita dei Monti,  ce e totuşi înghesuită, având scara pomenită în faţa ei şi o mică fântână, întruchipând o corăbioară. Peste drum de ele, un lung şir de trăsuri cu câte un cal, aşteptând clienţii care nu mai vin…

piata-spaniei-trasurile-cu-cai-plictisiti-de-asteptare

Mai interesantă e povestea fântânii din Piața Spaniei. Tibrul, care traversează Roma, se revărsa destul de des. In urmă cu vreo 500 de ani a avut loc cea mai mare revărsare, când apele au dus o corabie până în piață. În amintirea acelui eveniment s-a construit fântâna despre care am amintit mai înainte, fântâna Barcaccia, a faimosului sculptor Bernini, autorul coloanelor dorice din Piazza San Pietro din  Vatican. Acum, malurile Tibrului sunt străjuite de ziduri înalte şi groase, care nu mai permit invazia apei asupra uscatului.

roma-piata-spaniei-fantana-barcaccia

 

Nici la Fântâna Trevi  lucrurile nu au fost mai grozave. Nimic de obiectat, aici e vorba despre o operă de artă de acum vreo 300 de ani, constrută de Nicola Salvi. Faptul că se spune că, dacă arunci o monedă în apă ţi se îndeplineşte orice dorinţă sau numai dorinţa de a reveni la Roma, aduce puhoaie de turişti… Unii nici măcar nu se uită la statuile care străjuiesc fântâna, fiind preocupaţi numai de a fi imortalizaţi de aparatul foto cum aruncă ei banul în apă!
Cred că nici măcar unul din o sută nu ştie că apa fântânii e adusă de la un izvor de un apeduct construit de împăratul Augustus acum mai bine de două mii de ani, izvor care alimentează şi astăzi fântâna Trevi.

roma-fantana-trevi

Înghesuiala grozavă, la care au contribuit şi îngrădirile produse de nişte lucrări (în cel mai pur stil românesc!) nu ne-a permis să ne bucurăm de Fântâna Trevi cine ştie ce. Am făcut şi noi pozele obligatorii, recunosc că am aruncat şi monedele, că de! oameni suntem şi noi, şi am plecat.

roma-fantana-trevi-napadita-de-turisti

 

Pe drum ne-am mai ţinut inima cu niscaiva îngheţate (mmm, gelata italiana!) şi ape reci, că se făcuse cald rău. I-am fost infinit recunoscătoare negustorului care a pus în faţa micului său magazin o bancă rezervată numai clienţilor săi. Mi-a salvat viaţa! Am mai făcut şi nişte mici cumpărături, care mai înveselesc inima omului şi am pornit pe lungul drum către hotel.
roma-gelateria-valentino

 

27 de răspunsuri la “ROMA 2011. PIAȚA SPANIA. FÂNTÂNA TREVI”

Exact cum spui: merită să vezi locurile, chiar dacă trebuie să faci abstracție de înghesuială. E drept că am și nimerit într-un moment foarte propice înghesuielii. Cred că există și perioade mai lejere.

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.