Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (10/2016) Un desert delicios, o muzică diafană, un film satiric

Un desert delicios și ușor – sufleu din brânză de vaci dulce, o muzică diafană și amuzantă – Carnavalul animalelor de Saint-Saëns, un film comico-satiric – Ave, Cezar!, idei premonitorii și fotografii frumoase.

Luni, 7 martie 2016. S-a mai dus o săptămână, apare o nouă pagină de jurnal.

Cred că nu o să mai scriu despre vreme. Rămâne așa: două-trei zile primăvară, două-trei zile iarnă!

♦ În grădină, cornul siberian a înmugurit și el, alăturându-se salciilor.

În bucătărie, am adăugat la lista de rețete un desert delicios, care se face ușor, este ușor și nu îngrașă: sufleu din brânză de vaci dulce.

În casă e liniște și ordine, scriu la jurnal și ascult Carnavalul animalelor de Camille Saint-Saëns, o muzică diafană și amuzantă în același timp, balsam pentru suflet.

La cinema, săptămâna aceasta am văzut o altă comedie, ”Ave, Cezar!” – ”Hail, Caesar!” (2016). Înțesat cu actori reputați, Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johanson, Jonah Hill, Channing Tatum, filmul este o satiră ușoară ce persiflează cinematografia hollywoodiană a anilor 1950. De la starul bețiv și afemeiat la începătorul frumușel, dar fără dinți și fără dicție (o săgeată spre Clark Gable?), de la producătorul fac-totum la regizorul super-stilat, de la jurnalista gata să calce pe cadavre la vânătorii de comuniști, toate se desfășoară în vârtejul turnării unui film despre Iisus și convertirea unui roman la creștinism. Sigur, în registru comic. Mi s-a părut foarte reușită scena în care comuniștii americani pornesc spre un submarin rusesc, în acordurile unui cor rusesc, pe o mare întunecată, aidoma cu unele marine ale lui Aivazovsky. Ce fac ei odată ajunși și cum se termină povestea, rămâne de văzut.

Un alt citat din carnetul de însemnări al lui Cehov, scrise acum mai bine de 100 de ani, ne arată că, totuși, ce a fost acum 20, 50 sau 100 de ani (ba chiar și o mie-două!) se repetă și că suntem și vom fi mereu aceiași:

”Unii înjură societatea, alții mulțimea, unii laudă trecutul și ponegresc prezentul, alții dimpotrivă… Suntem o turmă de oameni inculți, înapoiați, incapabili de o acțiune vie, închistați în tipare vechi. Dacă am căpăta pe neașteptate libertatea de care vorbim atât de mult, sunt convins că nici n-am ști ce să facem cu ea, am irosi-o doar pentru a ne demasca unul pe altul prin ziare, acuzându-ne reciproc de spionaj și venalitate, înspăimântând societatea cu asigurări că nu avem oameni, nici știință, nici literatură, nimic, nimic. Ori, să înspăimânți societatea, după cum facem astăzi și vom face și în viitor, înseamnă să recunoști anticipat că preocupările noastre politice și obștești nu au niciun rost.”

În cadrul acțiunii Virtual Hug, demarată de Cristina, la început de lună și de primăvară, trimit îmbrățișarea mea virtuală spre: CafeauaTa, în semn de simpatie și de admirație pentru lupta curajoasă pe care o duce cu viața în societatea actuală.

Preiau de la Cafeluță o fotografie frumoasă și un simbol minunat pentru 33 de ani de căsnicie și îi urez ”Cei mulți înainte, cu sănătate, liniște și pace!”

frezii

~~~~~~~~

Cu mulțumiri pentru Taniușa, care a dat startul la Jurnal de femeie!

17 răspunsuri la “JURNAL (10/2016) Un desert delicios, o muzică diafană, un film satiric”

Chiar o sa am filmul in vedere, in ultima vreme imi doresc sa vad comedii, ca sa ma distraga de la tragediile realitatii. Buletinele de stiri sunt ceva de speriat.
Ai dreptate cu vremea, ne tine in sah 🙂 De alaltaieri am inceput sa facem iar focul seara. Bine ca Pastele cade tarziu anul asta.
Am admirat si in alti ani cornul siberian. Tare frumoase sunt crengutele visinii !
O saptamana buna, Zina !

Apreciază

Mi-a placut mult concertul. L-am ascultat cu multa placere.
Cat priveste citatul lui Cehov, este inspaimantator de real.
Asa ca m-am dus repede sa ma joc cu Bella si Kory, sa ma inseninez! 🙂

Draga Zina, iti urez cu drag La Multi Ani de 8 martie! Si sa ai o primavara plina de lucruri frumoase!

Apreciază

Mulţumesc şi aici, draga mea Zina! Aşa o surpriză…
Citatul mi-a atras atenţia, din păcate. Nimic nou sub soare. Iar fetele… Spune-le cât îmi sunt de dragi, te rog.
Să-ti fie zilele frumoase!

Apreciază

La multi ani,cu bucurii,cu sanatate si voie buna(!),multumire sufleteasca si liniste ,pentru ziua de 8 martie,dar si in continuare !
Si mie imi place Saint-Saens,are o gingasie aparte,ca un zbor de fluturi !
Nu am vazut filmul „Hail,Cezar !”,pentru ca nu merg la cinema,dar din prezentarile si cronicile citite,nu am tentatia sa-l vad,mi s-a
parut atat de bovina (scuze)privirea celebrului George Clooney, din cauza rolului jucat,incat prefer sa-l vad in alte filme.
Desigur,citatul din AP Cehov,atat de profund si plin de intelepciune, ne sterge orice vis frumos despre viitor; dar „dum spiro spero „,…mergem inainte !

Si ne bucuram de animalute, floricele si caminul nostru !
Bucurii de orice fel,iti doresc, draga Zina !

Apreciază

La multi ani cu sanatate si multe bucurii!

Kory si Bella! Fiinte minunate care nu ne pot lasa fara (macar) o umbra de zambet pe chip, ca o raza de soare ce incalzeste o floare. 🙂
Vreau sa vad filmul si il adaug pe lunga lista cu filme „de vazut”.
Zile fericite iti doresc, cu drag!

P.S. Daca s-a dublat, te rog sa stergi unul (prima data mi-a dat eroare, cica e interzis…,dar, poate, s-o fi inregistrat) 🙂

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.