Categorii
Spania - Barcelona

BARCELONA. CASA MILÀ

Spania – Barcelona

Impresii de călătorie.
barcelona-casa-mila
În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea a aparut un spirit artistic unic, numit Art Nouveau în Franța și Belgia, Jugendstil în Germania, Sezessionstil (l-ați cunoscut deja pe Klimt !) în Austria, Modernista la Barcelona.

Artiștii au rupt dependența de trecut. Ei doreau să se exprime într-un limbaj nou, să stabilească o legătură între artă și societate. Artiștii s-au orientat spre creații legate de viața cotidiană (modă, bijuterii, cărți, afișe, habitat etc.), concepând obiecte îndepărtate de tradiție, dar și de banal.
Inspirat de stilul gotic și neo-gotic, precum și de cel baroc, având rădăcini și în stilul Modernista, geniul lui Gaudí a adus ceva în plus și astfel a apărut la Barcelona un stil unic, stilul Gaudí.
Barcelona se mândrește cu opere de arhitectură unice în lume ( de aceea și sunt înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO) create de arhitectul unic, Gaudí: Catedrala Sagrada Familia (începută în 1883, se estimează că va fi terminată cam prin 2080 !), Casa Milà, Casa Batlló, Palatul Güell, Parcul Güell și altele.
Casa Milà, supranumită La Pedrera datorită fațadei cu aspect de carieră de calcar, a fost ultima lucrare civică a lui Gaudí. Practic, Casa Milà nu este decât un bloc cu apartamente, dar, de fapt, e o capodoperă a stilului Gaudí. La parter se află spații ce găzduiesc expoziții temporare diverse. La etajul 5 se vizitează un apartament superb, conservat în detaliu, exact așa cum era el, la începutul secolului XX -acum 100 de ani !- cu mobile, haine, lenjerie, perdele corpuri de iluminat, mașini de călcat etc.etc. Sunt acolo toate obiectele din casa unui burghez înstărit din acea vreme.
Casa Mila, macheta
Casa Mila, macheta
Casa Mila. Intrarea
Casa Mila. Curtea interioară
20181012_185858
20181012_185905
20181012_185910
20181012_185919
20181012_185937(0)
20181012_185941
20181012_185948
20181012_185956
20181012_190018
După vizitarea și fotografierea din plin a apartamentului am urcat pe terasa blocului, pardosită cu gresie, cu felurite urcușuri și coborâșuri, cu hornuri și guri de aerisire îmbrăcate în forme ciudate și placate cu plăcuțe de faianță divers colorate și strălucitoare, specific Gaudí…
20181012_190026
20181012_190033
Sau ”Gaudí original”, cum încerca să mă momească un negustoraș care voia să-mi vândă o cană de ceai cu un preț de 4 ori mai mare decât i-am dat eu până la urmă. Iar eu i-am dat dublu față de prețul aceleiași căni găsite mai târziu în supermarket !!!
 
Urmarea aici

22 de răspunsuri la “BARCELONA. CASA MILÀ”

Eu nu am trecut prin Barcelona, asa ca voi lua aminte! Sper sa nu razi, dar imaginea o asociez cu o casuta din turta dulce. Probabil din cauza curburilor!
Ideea de a reproduce un spatiu de locuit din alt secol e tare atractiva turistic. Asa poti sa compari si eventual sa te bucuri…
Multumesc pentru calatoria de vineri si sa ai un weekend plin de frumos si bine!

Apreciază

Prima impresie la vederea cladirii: parca priveam, prin oglinzi de ape, un palat de margaritar intr-un lac fermecat.
Multe dintre lucrarile lui Gaudi mi se par ca arata ca si cum ar fi lucrate din orice alt material decat cel, de fapt, folosit. 🙂
Mi-a placut apartamentul burghez. 🙂
Iti doresc, cu drag, un minunat sfarsit de saptamana.

Apreciază

Dupa cum spuneam,Gaudi este unic,a fost dragoste la prima vedere si …dureaza !
Nu am vizionat nimic in realitate,dar albumele,multiplele filmulete pe net,si
pozele cu comentarii ale Zinei,mi l-au adus si mai aproape de suflet.Toate operele lui Gaudi pulseaza ca o inima,undele ajung la sufletul tau si devii
captiv in marea lui creatie !Este de vis !
Weekend cu mult soare gaudian !

Apreciază

Probabil ca nu voi ajunge in zona niciodata. Cu atat mai mult ma bucur de ce vad aici la tine. Dar il iubesc pe Freddie Mercury, iar „Barcelona” cantata cu Montserrat Caballe m-a convins ca este un loc deosebit.
Multumiri!

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.