Categorii
Spania - Barcelona

BARCELONA. CASA CU UMBRELE

Spania – Barcelona

Impresii de călătorie.
barcelona-casa-cu-umbrele-1


Pornind la plimbare pe vestita La Rambla din Barcelona, peste drum de piața La Boqueria, dai cu ochii de o preafrumoasă clădire, situată la intersecția a două străzi și având de aceea trei fațade, pe care se află niște forme ciudate. Privind atent, descoperi că sunt umbrele și evantaie chinezești deschise. Este vestita ”Casă cu umbrele”.

barcelona-casa-cu-umbrele-2
Edificiul Bruno Quadros, ce nu trebuie să fie omis de cei care fac turism în Barcelona, a fost construit în anul 1858. Inițial, el a adăpostit o fabrică de umbrele de ploaie, umbrele de soare, evantaie și eșarfe, la parter aflându-se magazinul în care se vindeau aceste produse.

Între anii 1883 și 1885, la cererea proprietarului, arhitectul Josep Vilaseca i Casanovas a combinat stilul premergător modernismului cu elemente arhitecturale ale altor culturi și a avut ideea decorării fațadelor cu rozete de umbrele și cu evantaie chinezești, frumos colorate. Umbrelele si evantaiele se regăsesc în vitraliile de la parter, cu imagini ale unor femei inspirate de stampele japoneze. Aspectul original este completat de balcoanele egiptene. Intrarea este păzită de un dragon japonez, foarte util mai ales după ultima renovare, cea din 1980, când clădirea a devenit sediul unei bănci, Caixa de Sabadell ! Și după transformarea în bancă s-au păstrat unele elemente structurale originale, cum ar fi coloanele din fier forjat decorate cu motive japoneze. Aceeași inspirație estetică și iconografică se observă la ferestre, la tâmplăria plafoanelor și la panourile decorative.

barcelona-casa-cu-umbrele-3

Originala clădire are mult din stilul Art Nouveau sau Modernista, cum se numește aici, dar corifeii acestui stil nu au vrut să ia în serios niciodată această clădire, poate datorită caracterului său eclectic. Turiștii, însă, o admiră și o fotografiază din toate părțile, iar localnicii sunt tare mândri de ea.

Urmarea aici

23 de răspunsuri la “BARCELONA. CASA CU UMBRELE”

E pur si simplu fantastica aceasta cladire! 🙂 Motivele cu umbrele de pe zid m-au dus cu gandul la pandantive (asa le-am vazut, de la distanta) 🙂 Dragonul, insa, mi se pare deosebit. Fascinante… creaturi. 🙂
Iti doresc sa ai un minunat sfarsit de saptamana!

Apreciază

Ma bucur foarte mult de talentul tau deosebit de povestitor,draga Zina,care nu
doar „enumera” caracteristicile monumentelor,ci le face sa emita sentimente !
Casa Bruno Cuadros,simbol al Ramblei,sau Casa cu umbrele,are intradevar o fatada surprinzatoare,cu fiorosul dragon verda si o umbrela,in stil art deco,se sprijina de marginea inalta a acestei cladiri si alaturi de un felinar de fier forjat,imagini de inspiratie egipteana…
Revin la Gaudi,desi nu am vazut pe viu,cred ca celebrul arhitect a dat
Barcelonei opere care dau personalitate orasului !Multumesc,Zina !

Apreciază

Ce frumoasa si interesanta este cladirea! Nu am vazut-o niciodata, pana acum, aici la tine. Ce mare poate fi Barcelona, mereu are locuri si cladiri noi gata sa fie descoperite. 🙂 Multumim ca ni le areti!
O saptamana frumoasa!

Apreciază

Un oraș minunat, incredibil!

Eu am făcut pozele, de aceea mi-am și scris pe ele numele. Când postez fotografii luate de la alții, scriu la sfârșitul postării ”Sursa foto” și pun link cu adresa URL a paginii de unde am luat fotografia.

Apreciază

Adevărul este că am scotocit pe toate site-urile și pe toate ghidurile turistice, ca să aflu ce este demn de văzut în Barcelona. Dacă nu știi la ce să te uiți, e ușor să nu observi unele lucruri, fiindcă sunt atât de multe de văzut…

Săptămână ușoară, Evelyn! ☺

Apreciază

Imi amintesc de Casa cu umbrele si am undeva o poza cu ea, pe vremea cand inca nu aveam aparat digital si pastram memoriile pe film 🙂 Ah, de cand imi doresc sa ma intorc la Barcelona … Ma bucur, sa vad fotografiile tale !

Apreciază

Foarte interesantă și această casă din varcelona. Într-adevăr, este un stil eclectic, dar câte nu sunt asemenea ei în acest superb oraș. Mă bucur mult că am avut ocazia să-l vizitez acum 12 ani. M-a impresionat profund și sper să-l mai revăd. Disciplina arhitecturii orașului, modul perfect în care sunt trasate străzile, bulevardele. Frumusețea caselor…. toate sunt impresionante.
Mulțumiri pentru prilejul de a revedea locuri frumoase, doamna Zina! Numai bine vă doresc.

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.