Categorii
Spania - Barcelona

BARCELONA. PARCUL GUELL

Spania – Barcelona

Impresii de călătorie.
barcelona-parcul-guell-zid-imbracat-in-tehnica-trencadis
 
Eusebi Güell, generos Mecena pentru Antoni Gaudí, a folosit talentul creator al tânărului arhitect și pentru alte proiecte ale sale, în afară de palatul Güell. 

El a cumpărat în nord-estul Barcelonei un deal golaș, în apropierea vechii reședințe a familiei Güell, în care astăzi este o școală. A intenționat să creeze pe deal un cartier rezidențial, în care 60 de case să fie scufundate într-o grădină luxuriantă. În mod ciudat, planul inițial a eșuat. Nu s-au construit decât două case, în schimb parcul Guell a înflorit ca un adevărat monument, fiind astăzi mândria Barcelonei și obiectiv aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Intrarea în parc este liberă.
 
Cel care face turism in Barcelona și vrea să viziteze parcul Guell, să asculte sfatul meu. Călătorule, nu începe vizita de la poarta principală ! Ia metroul, Linia 3, până la stația Vallcarca. De acolo mergi la strada Baixada de la Gloria, o stradă lungă, dreaptă și abruptă, cu lungi porțiuni în care osteneala celor care urcă e ușurată de scări rulante. Strada duce până în vârful dealului, unde se află punctul cel mai înalt al parcului Güell, Mirador. De aici se observă o vastă panoramă a Barcelonei. Toată vizita va continua coborând și nu urcând, astfel că oboseala va fi cu mult mai mică. Ieșind din parc pe poarta principală, vei ajunge repede (tot coborând) la stația de metrou Lesseps.
20181012_194007
20181012_194013
20181012_194020
20181012_194028
Parcul este înconjurat de un zid sinuos, împodobit pe coamă cu placi de faianță viu colorate, montate în tehnica trencadis. Intrarea principală e străjuită de două pavilioane, unul fiind azi clădirea cu birouri, iar celălalt – magazinul de suveniruri. De la intrare, două scări șerpuite duc spre sala cu coloane. Între scări, paznicii intrării, faimosul dragon și șarpele ce apără și culorile catalane. Toate acestea, precum și zidul ce delimitează scările sunt placate în tehnica trencadis.
20181012_194035
Sala cu coloane e un spațiu extrem de răcoros și umbrit, ce fusese planificat să fie piața și locul de întâlnire al locuitorilor cartierului. Acum este locul în care vânzătorii ambulanți neautorizați vând bijuterii din turcoaz, cu un ochi la cumpărător și un ochi după poliție. În spatele coloanelor, în deal, este un mare rezervor de apă, conceput pentru a combate ariditatea inițială a terenului. Tavanul sălii este, în același timp, podea pentru o terasa neasfaltată, mărginită de o lungă bancă sinuoasă, îmbrăcată și ea în mozaicuri din cioburi de faianță colorată. Coloanele sunt goale pe dinăuntru, astfel că, atunci când plouă, apa este absorbită de terenul nisipos al terasei și este condusă prin coloane și conducte în rezervor. Dacă acesta se umple până la refuz, surplusul de apă se scurge prin gurile dragonului și șarpelui.
20181012_194043
20181012_194050
20181012_194058
20181012_194105
20181012_194112
Mai menționez galeriile de plimbare, umbroase și răcoroase, cu coloane înclinate semănând cu trunchiurile palmierilor,   vegetația uimitoare a întregului parc și casa în care a locuit Gaudí, casă despre care voi scrie săptămâna viitoare. Până atunci, priviți fotografiile, dar nu ratați nici filmulețul de la sfârșit !
Urmarea aici

29 de răspunsuri la “BARCELONA. PARCUL GUELL”

”…vând bijuterii din turcoaz”! Câtă culoare, cătă mireasmă, numai văzând trandafirii fotografiați mai sus și o simt! Iar galeriile umbroase și răcoroase, scările rulante care te duc fără osteneală la destinație, totul pare făcut să atragă și să bucure turistul! E de văzut, mulțumesc pentru plimbare și un weekend cald și senin, Zina dragă! 🙂

Apreciază

De fiecare data,cand povestesti despre minunile Barcelonei,ma furisez in firul
naratiunii,si merg cu tine, pe unde ma duci;de regula ,nu-mi ajunge chiar cu
filmuletele tale,si iau albumul Gaudi,sau altele…
Da, e de vazut si revazut si simtit aceste fantastice viziuni !
Un weekend mai putin arzator,draga Zina !

Apreciază

Frumoasa prezentare. Cladiri din turta dulce si acum un parc din turta dulce. Asa vad aceste constructii. 🙂
Imi place blanosul fotbalist! 🙂 Imi place atmosfera parcului.
Iti doresc, cu drag, o duminica minunata!

Apreciază

Superbă prezentare,pentru o clipă m-am lăsat purtată de val… și visam
locuri deosebit de frumoaseșe, clădiri impresionante și pline de culoare!
Mulțumesc draga Zina pentru superba plimbare,fie și virtuală!
O duminică răcoroasă și o săptămână ușoară îți doresc!
Îmbrățișez cu drag și mulțumesc de vizită!

P.S.am făcut și eu chiftele(pârjoale) cu compoziția de care ai vb,și
mi-a plăcut,o voi repeta!

Apreciază

Foarte frumoasa prezentare 🙂
Desi am stat atatia ani la o ora de Barcelona, crede-ma ca acum doi ani a fost prima si singura data cand am intrat in Parc Güell. Mi-a placut mult, chiar as mai vrea sa ma intorc..
O saptamana placuta!

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.