Categorii
Austria - Viena

JURNAL DE VACANȚĂ 2014. VIENA

Austria – Viena

Impresii de călătorie.viena-schonbrunnTranscrieri din jurnalul scris de mine pe parcursul călătoriei.

GPS-ul supranumit ”Ioana” ne-a adus perfect până la intrarea în hotel. Se numește Pensiunea Pharmador, iar strada pe care se află, Schottenfeldgasse, după un parcurs de două-trei sute de metri, dă în faimoasa Mariahilferstrasse – strada împătimiților de shopping. (Nu că am fi noi ăia, dar așa s-a nimerit !)

Cum dai colțul pe Mariahilferstrasse dai și de stația de metrou, linia 3 (U3). Din păcate, faimoasa stradă e făcută în întregime chiar praf și pulbere, din cauza unor vaste lucrări de amenajare. (Revenind în 2016 am avut plăcuta surpriză de a găsi strada complet refăcută.)
viena-mariahilferstrasse-1
Mariahilferstrasse (1)
viena-mariahilferstrasse-2
Mariahilferstrasse (2)

Pensiunea Pharmador este deosebit de liniștită, mâncarea e bună și meniul de breakfast bogat diversificat. Parcarea, gratuită, se află în curtea interioară, la adăpost de orice incident. Am primit întâi o cameră cam înghesuită, apoi, la cerere, un ditamai apartamentul pentru care am plătit 100 de euro în plus. A meritat. Spațios, cu două camere largi și înalte, bucătărie cu toate dotările, mobilă nouă și modernă, camera-WC separată de camera de baie, totul foarte curat și modern decorat. Internetul este gratuit, la cameră, și merge excelent. (Drept pentru care am locuit în acest apartament și în 2016!)

viena-pensiunea-pharmador-115-livingul
Livingul
viena-pensiunea-pharmador-dormitorul
Dormitorul

 

 

viena-pensiunea-pharmador-restaurantul
Restaurantul
viena-pensiunea-pharmador-terasa-restaurantului
Terasa restaurantului
În prima zi ”plină” am fost la Schonbrunn. Am ajuns foarte ușor și repede, cu U3, apoi cu U4. Am vizitat palatul de trei ori în vizitele anterioare , așa că, de data asta, l-am ocolit. La fel și serele, Grădina Zoologică, Muzeul Trăsurilor etc. Am intrat direct în grădina palatului (gratis) și ne-am urcat într-un mini-car (7 euro/persoană) care face ocolul parcului în sistem hop on – hop off. Semnul de recunoaștere pentru toate trenulețele, după ce iei bilet: ți se pune pe mână o ștampilă cu un elefănțel. Am coborât la Gloriette, am urcat pe cele două terase (plătești 3 euro/persoană ca să urci pe scări, pe terasa de sus, de deasupra clădirii), am privit panorama Vienei cu castelul Schonnbrun în prim plan, am făcut fotografii, apoi ne-am urcat în mini-carul următor (cam după o oră). Ne-a coborât dealul și ne-a lăsat foarte aproape de o stație de metrou. Ajunși în zona hotelului nostru, am intrat la un local-terasă, ”Kantina”, aflat într-o curte interioară liniștită și răcoroasă. Mâncare bună, un pic mai scumpă decât la Praga (2 supe, 3 șnițele cu garnitură, 1 prăjitură, 2 pahare mici de bere (300 ml), 1 apă plată = 50 de euro). (În 2016, la Kantina scăzuse mult nivelul servirii și calitatea mâncării. Am prânzit cel mai des la ”Cosmopolitan”, situat chiar pe strada hotelului, la doi pași de Mariahilferstrasse.)
viena-schonbrunn-gloriette-terasa de-jos
Gloriette, terasa de jos
viena-schonbrunn-gloriette-terasa-de-sus
Gloriette, terasa de sus
Ziua a doua. Am fost la Prater și am petrecut o jumătate de zi foarte plăcută, eu și soțul meu la aer și la umbră, fiul nostru și pe la atracții. Am făcut apoi cumpărături pe Mariahilferstrasse (n-am rezistat, totuși !). Eu m-am ales cu o haină de piele și o pereche de papuci grozavi de iarnă, handmade, din pâslă, frumos împodobiți (dar și cu un preț ”frumos”: 35 de euro).
viena-intrarea-in-parcul-prater
 Intrarea în parcul Prater
viena-prater-loc-de-joaca-pentru-caini
Prater. Loc de joacă pentru câini

Ziua a treia. Plimbare în centrul Vienei: Stephansdom (în plină operațiune de curățare a fațadei), Anker Uhr, magazinul Manner, Graben, restaurantul Figlmuller (unde șnițelul s-a făcut 14 euro, dar e tot atât de bun și de mare). Lume multă, vitrine superbe, lucruri scumpe. Pe Graben, în față la magazinul Julius Meinl, o ceată de țigani români, la furat în mod organizat. Trei stăteau pe bancă vizavi de noi (apoi au mai venit 4-5-6 !) și vorbeau încet între ei în românește, spunând că sunt de preferat turiștii individuali, nu cei în grup organizat (se pare că ”individualii” au mai mulți bani !). După asta au sunat undeva, la șef probabil, au anunțat că sunt la ”cumpărături” la J.M. și au găsit ”o bucată”. Ăsta era păgubașul, cred !

viena-stephansdom-fatada-curatata
Stephansdom. Fațada curățată
viena-stephansdom-fatada-in-curs-de-curatare
Stephansdom. Fațada în curs de curățare

În dimineața zilei următoare am pornit de la Viena la Budapesta, adică un drum de 248 km – cam două ore și jumătate. Pe drum s-a făcut din ce în ce mai cald, se preconizau pentru acea zi 29°C la Budapesta, dar după două zile aveau să fie 35° !

Urmarea aici

26 de răspunsuri la “JURNAL DE VACANȚĂ 2014. VIENA”

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.