Categorii
Ungaria - Budapesta

JURNAL DE VACANȚĂ 2014. BUDAPESTA

Ungaria – Budapesta

Impresii de călătorie.

budapesta-bastionul-pescarilor
 
Transcrieri din jurnalul scris de mine pe parcursul călătoriei.
GPS-ul ne-a dus fără probleme în fața hotelului ”Victoria”, situat pe cheiul Dunării, pe Bem rakpart, aproape față în față cu faimoasa clădire a Parlamentului maghiar.

Toate camerele oferă o priveliște superbă: de la capătul insulei Margareta și Podul Margareta, până dincolo de Podul cu lanțuri (sau cu lei), de la Parlament la superbul hotel Four Seasons și impunătorul Sofitel. Ziua, în spatele lor se zăresc roata mare și turla catedralei Sf.Ștefan.
Micul dejun a fost satisfăcător, dar nici pe departe atât de bun ca la Praga și la Viena: pâine cam veche, croasante proaste, un singur fel de cașcaval, un singur fel de șuncă presată, două feluri de sucuri de calitate nu prea grozavă, niciun compot, fructe puține și vechi. Culmea, din cele trei hoteluri, tocmai ăsta a fost de patru stele, celelalte au fost de trei !
budapesta-hotel-victoria-receptia
Recepția hotelului ”Victoria”
budapesta-hotel-victoria-restaurantul
Restaurantul hotelului
budapesta-hotel-victoria-vedere-spre-podul-margareta
Vedere de la fereastra camerei, de la podul Margareta…
budapesta-hotel-victoria-vedere-spre-podul-cu-lanturi
…până la podul cu lanțuri (sau cu lei)
Iată o filmare de noapte, de la fereastra camerei, a acestor minunății.
Prima zi – prima revedere plăcută: băile Szechenyi. Nici o schimbare, totul excelent ! Seara, am pornit cu vaporașul într-o croazieră pe Dunăre. Superbă panorama Parlamentului, cetății, Bastionului Pescarilor, podurilor, altor clădiri impunătoare, toate iluminate din plin. Briza răcoroasă de pe vaporaș ne-a făcut să uităm de căldura toridă din timpul zilei. La întoarcerea spre hotel, ne-au trecut, însă, toate căldurile, căci pe Podul cu lanțuri, la fiecare unghi al schelelor metalice care mărginesc de ambele părți aleile pietonale, erau pânze cu păianjeni uriași. Zeci de păianjeni, poate chiar sute ! Am cinat la Sailor Inn, un local foarte drăguț, cu aspect foarte… marinăresc, aflat la primul colț de stradă lângă hotel. Mâncare bună (aici am făcut cunoștință cu Sailor’s Chicken), berea cam slabă. Mai scump decât la Viena !
budapesta-restaurantul-sailor-inn
Restaurantul Sailor Inn
budapesta-restaurantul-sailor-inn-uniforma-ospatarilor
 Restaurantul Sailor Inn. ”Uniforma” ospătarilor
budapesta-restaurantul-sailor-inn-in-interior-1
Restaurantul Sailor Inn. In interior (1)
budapesta-restaurantul-sailor-inn-in-interior-2
Restaurantul Sailor Inn. In interior (2)
budapesta-restaurantul-sailor-inn-in-interior-3
 Restaurantul Sailor Inn. In interior (3)
budapesta-restaurantul-sailor-inn-intrarea-pe-terasa
Restaurantul Sailor Inn. Intrarea pe terasa
Ziua a doua. Am rămas pe malul ”nostru”. Nu departe de hotel, vreo două străzi mai în spate, se află funicularul ce urcă dealul pe care se află o mulțime de atracții din Budapesta: Palatul Regal, reședința Președintelui maghiar, Bastionul Pescarilor, biserica Mátyás, unde se încoronau regii ungari. Mare înghesuială peste tot, foarte mulți turiști din toate părțile lumii. Căldură mare, ne-au mai ținut pe picioare niște înghețate cu lămâie, delicioase.
După plimbarea de după-amiază, pe cheiul Dunării, seara am avut neinspirata idee să mâncăm chiar lângă hotel, la ”Braseria belgiană”. Mese pe trotuar, lângă care se parcau mașini, sosuri grețoase (omul meu s-a simțit tare rău în timpul nopții de la sosurile alea), bere – mai mult apă. Cică aveau peste 100 de sorturi de bere belgiană, dar când am cerut Stella Artois, nici n-auziseră de ea ! Așa ne-a trebuit, dacă ne-a fost lene să mai mergem 100 de metri, până la Sailor Inn.
Ziua a treia. Jumătatea mea a rămas la hotel, din cauza nopții rele petrecute, iar eu am fost, cu fiul nostru, la catedrala Sf.Ștefan. Era zi de mare sărbătoare, Sfânta Treime. Am filmat interiorul catedralei și sfârșitul slujbei, apoi am poposit la o terasă din prejma catedralei, unde am băut o limonadă excelentă și am comandat pentru ”acasă” pizza, ce s-a dovedit a fi delicioasă. Seara, băieții au ieșit la ultima plimbare prin Budapesta, iar eu am rămas să fac bagajele și să filmez panorama de noapte de la fereastră. A, și să mai răspund la ceva comentarii.
Pe drumul întoarcerii de la Budapesta la București, am întâmpinat iar felurite evenimente. Ne-am întors pe aceeași rută: Budapesta – Timișoara – Drobeta-Turnu Severin – Craiova – Slatina – Pitești – București, evitând aglomerația și serpentinele de pe Sibiu – Brașov – București. În prima parte, până am ajuns pe la Craiova, a fost înspăimântător de cald (35°C, cum spuneam). Aerul condiționat a reușit doar să estompeze puțin căldura degajată de tabla încinsă de deasupra capetelor noastre. Înainte de a ajunge la Craiova, însă, puțin după ce am trecut de Drobeta-Turnu Severin, s-a oprit motorul ! A fost doar din cauza unui gunoi din benzină, dar a durat o oră până am pornit din nou. Ora aia am petrecut-o pe șosea, în plin câmp, fără un fir de umbră. Pe urmă, nici n-am intrat bine pe autostradă, la Pitești, și a izbucnit o furtună tropicală ce a ținut până am ajuns la București. Ajungând mult mai târziu decât preconizaserăm, am fost nevoiți să luăm mâncare de la Mac Donald – scumpă și proastă. Acasă, gazele erau oprite, așa că ne-am spălat cu apă rece, după 14 ore de drum. Oricum, bine că ne-am înapoiat sănătoși, după o vacanță minunată.

Urmarea aici

21 de răspunsuri la “JURNAL DE VACANȚĂ 2014. BUDAPESTA”

Frumoasă pagină de jurnal de călătorie. Povestiți așa de frumos, cu mult talent, doamna Zina. Ar merita strânse într-un volum toate aceste impresii de călătorie. Plus că ar fi și foarte utile pentru alți doritori de călătorii. E bine că priviți cu ochi critic orice aspect al unei călătorii, căci fiecare loc are și aspecte bune, dar și unele mai puțin plăcute.
Numai bine și o duminică frumoasă! 🙂

Apreciază

Eu am calatorit la Budapesta cu autocarul,mai bine zis cu un sir de autocare,pentru a participa impreuna cu copiii premiati la concursuri
internationale de arte plastice,din Bucuresti si din tara,la o imensa expozitie de lucrari plastice,pictura pe sticla,costume populare autentice,sculpturi de mici dimensiuni,etc.Au fost alaturi de noi si coristii,condusi de un deosebit muzician,la fel castigatori de premii internationale,care au fost indelung aplaudati
in biserica Sf.Matias !Totul a fost un succes,cu muulta oboseala,dar
si cu satisfactia ca am prins,la Muzeul de Arta,o dubla expozitie,
arta egipteana,cu statui mici si sarcofage,dar si opere de sculptura
de Henri Moore !
Frumoasa Povestea ta si pozele,filmuletele,si …da,Budapesta trebuie vazuta pe indelete,e tare frumoasa !

Apreciază

Sunt de acord cu voi ca trebuie vazuta pe indelete, eu am fost pe mare fuga anul trecut. Dar tot mi-a placut, as mai merge sa o vad si eu mai tihnit. Bastinul Pescarilor e o frumusete de loc si tare as bate la picior stradutele acelea din zur. Sa aveti plimbari frumoase si anul acesta!

Apreciază

Eeee… până una-alta, vă citim noi, aici! Cu multă plăcere, căci povestiți atât de frumos. Cu publicatul, într-adevăr, e mai greu, dar nu se știe ce ocazii se pot ivi. 🙂

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.