Categorii
Olanda - Amsterdam

AMSTERDAM 2017. MUZEUL DIAMANTULUI

Olanda – Amsterdam

Impresii de călătorie

De 400 de ani orașul Amsterdam este cunoscut drept ”Orașul diamantelor”.

Încă din secolul XVI numeroși protestanți și evrei s-au refugiat în Olanda din calea represiunii catolice. Printre ei, numeroși negustori și șlefuitori de diamante. În secolul XVII Amsterdamul devenea capitala mondială a diamantelor. Cele două războaie mondiale au mai schimbat lucrurile, dar orașul a rămas până astăzi un centru important al comerțului cu diamante.
Societatea Coster, ”Coster Diamonds”, este una dintre cele mai vechi case de comerț cu diamante. Printre altele, aici a fost tăiat și șlefuit faimosul diamant Koh-i-Noor, în anul 1852. Muzeul diamantelor se află sub patronajul acestei societăți și în imediata apropiere a sediului acesteia. Chiar lângă intrarea în muzeu se află o bancă placată cu plăci oranj – culoarea națională a Olandei – ce poartă însemnul acestei societăți – pisicuța albă cu o coroană cu diamante.
Încă înainte de a intra în muzeul propriu-zis (fără a plăti, grație cardului I Amsterdam), am avut plăcerea de a primi două diamante! E drept că erau doar pozate pe biletele de intrare (căci chiar dacă nu plătești, primești bilete când prezinți cardul menționat). ☺
Muzeul este o istorie a diamantelor, ce prezintă locurile unde se găsesc cele mai prețioase dintre pietre și aspectul lor neatrăgător în stare brută, felul în care se taie și se șlefuiesc aceste pietre, montarea lor în metale prețioase și modul în care se evaluează diamantele, după greutate, claritate, culoare și tăietură.
Las în continuare să vorbească fotografiile, ce înfățișează felurite bijuterii, aparținând unor persoane din diverse case regale ori alte celebrități. Nu m-a interesat să le rețin numele, erau prea multe. La sfârșit, câteva surprize!
Și iată și câteva lucruri ieșite din comun:
Sabia japoneză din sticlă de Murano, cu mâner din aur și diamante
Craniul din aur alb bătut în peste 1000 de diamante
Replica trofeului competiției de tenis Diamond Games de la Antwerp (Anvers): o rachetă de aur bătută în peste 1700 de diamante, în valoare de peste 1 milion de euro, destinat jucătorului/jucătoarei care câștigă competiția de trei ori într-un interval de cinci ani. Trofeul a fost cucerit la băieți de un singur tenisman, Ivan Lendl. La fete, Venus Williams a fost cea mai aproape de trofeu, câștigând de două ori (2002 și 2003), dar a treia oară socotelile i-au fost date peste cap de Amelie Mauresmo care a învins-o în finală (2005).

Urmarea aici

16 răspunsuri la “AMSTERDAM 2017. MUZEUL DIAMANTULUI”

Ai realizat o postare tare sclipicioasa! 🙂 In creierul meu cuvantul diamant rezoneaza mai mult in sensul estetic si nu valoric, desi industria corespunzatoare cred ca e fabuloasa. Frumoase exponate. Mi-ar placea sa vad o sabie de genul celei prezentate si poza de deasupra cu un obiect ce avea si pene, pe langa multe alte valori. Mi-a placut ce ne-ai prezentat.
Sa ai un weekend vesel si stralucitor, Zina draga!

Apreciază

Foarte frumoasă postare! Îmi închipui ce minunății ați avut ocazia să admirați acolo. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost atrași de aceste comori superbe ale pământului: aurul și pietrele prețioase.
Să aveți un weekend minunat, doamna Zina! 🙂

Apreciază

Din păcate, fotografiile nu înfățișează prea exact splendoarea exponatelor de acolo. Toate erau sub casete de sticlă, iar camerele primeau lumină și soare de afară, așa că a fost greu să fotografiem din cauza reflexiilor.
Weekend minunat și ție, Alex!

Apreciază

Foarte interesant acest muzeu,pe care nu am avut placerea de a-l vizita !Mai ales ca ne arata
si locurile unde sa mai gasesc diamantale brute,istoria celor mai faimoase,dar si multiple
exponate decorate din belsug cu diamante.Mi-a placut mult sabia de samurai,din sticla de Murano,
decorata cu diamante !
Iti doresc o vreme acceptabila,nu atat de sclipitoare ca diamantele !

Apreciază

Într-un fel, ai dreptate. După ce a fost adus din Asia, acest diamant a aparținut și aparține și astăzi familiei regale britanice. De tăiat, a fost însă tăiat de un giuvaergiu olandez, al casei Coster din Amsterdam.

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.