ODA SARMALEI

Pastorel Teodoreanu
Dacă tot am scris rețeta de sarmale în foi de viță, iată și una de sarmale în foi de varză, dar nu oricare, ci una scrisă în versuri de Păstorel Teodoreanu. Desigur, se găsește pe blog și rețeta clasică de sarmale în foi de varză


Odă sarmalei

Cum s-ar defini sarmaua?

Vis inaripat al verzei ce-l avu cât a durat

somnul lung metamorfozic în butoiul de murat…

Potpuriu de porc și vaca, simfonia tocăturii,

imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.

O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână

și se-nfășoară în varză ca în valuri de cadână.

O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă

c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.

Oponentă din principiu și un strașnic adversar

pentru tot ce e dietă sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată

ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.

Locatara principală ține-n spațiu tolerate,

perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaică’nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie

că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.

Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!

Și pentru că în odă se referă și la udătura necesară lângă sarmale, să vedem ce spune Păstorel Teodoreanu  despre vin, de data asta în proză – stil letopiseț.

…Vinul, nu numai cu gustatul se gusta ci și cu mirosul și cu vederea. Cumu-i obrazul la om și fata vinului iaste și după față îl cunosști de-i sănătos, teafăr, au beteag. Așa fiind, gândește numa, cum să-i mai vezi fața dacă-l bagi în lut ? Deci… bea vinul în pahar de cleștar, că rău nu ți-a fi.

Vinul roș, cându-i bun și vechiu, adu-l în sofragerie cu o zi înainte de a-l bea. După ce l-ai turnat în pahar, miroase-l. Ține apoi paharul în palmă până ce căldura trupului și a vinului, una iaste. Du, rogu-te, apoi paharul iar la nas. Așa-i că nu-i totuna ?

Iară astfel de vin să-l bei domnia-ta cu friptură grasă, ales porc. De-ți place mult, ține-o cu el înainte și la brânză, că nu-i nici un păcat.

Cu raci, pește, ouă, scoici și alte asemine, numai vin alb bea. Dacă-i mai dulce, poti să-l bagi și-n gheață, dar dacă-i mai acrișor și după vorba Neculcii Vornicului iscusit miros face, cumu-i el din pivniță, numai așa să-l bei, mai rece nu.

Dacă ai mai multe feluri de vin la masă, întâi pe cel mai acru dă-l și la urma pre cel dulce, niciodată pe dos.

Reclame
Categorii: rețete din carne de vită și porc | Etichete: , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: