Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (5/2020) Cicade, ”Copiii Dunei” și o supă delicioasă

Luni, 6 iulie 2020, ora 07:00

Deși este devreme, afară este cald,  21 grade Celsius. Ne așteptăm la o maximă termică de 33 grade Celsius. După zilele trecute, s-ar zice că azi o să fie un pic ”mai bine”.

În grădină, cicadele încă nu au început corul. E atât de puternic încât,  dacă avem fereastra deschisă, nu putem să înțelegem ce ne spunem decât vorbind foarte tare. Ce muzică să mai asculți?!

Cicadă

Și, totuși… Ca să nu mai aud insectele alea enervante când vor începe, am pus deja un mix de la YouTube cu Cesaria Evora. Ritmurile muzicii sale sunt foarte liniștitoare, cel puțin așa le percep eu.

În casă e curat și ordine, am scuturat dis-de-dimineață lenjeria de pat în grădină și am pus toate lucrurile la locul lor.

În bucătărie stăruie un vag miros de busuioc de la supa-cremă de roșii a la J.F.K., adică supa favorită a președintelui american John Fitzgerald Kennedy. De fapt, supa este franțuzească, foarte rafinată, și l-a învățat cu ea soția sa, Jacqueline.

Încă mai citesc al treilea volum din seria ”Dune”, ”Copiii Dunei”. Fiecare pagină îmi confirmă părerea pe care mi-am făcut-o despre autor, Frank Herbert. A fost un fin analist și, în același timp, un inspirat vizionar. Deși a scris seria acum o jumătate de secol, multe dintre ideile sale se potrivesc perfect pentru prezentul omenirii și aruncă o lumină destul de sumbră și credibilă asupra viitorului acesteia. Iată câteva citate:

”Situația unei populații numeroase, dominate de o foță restrânsă, dar puternică, este o situație comună în Universul nostru. Și cunoaștem condițiile majore care pot împinge o asemenea populație să se ridice împotriva stăpânirii:

Prima: Când masele își găsesc un lider. Aceasta este amenințarea cea mai frecventă la adresa puterii. Puterea trebuie să țină sub control liderii.

A doua: Când masele devin conștiente de existența lanțurilor. Masele trebuie să rămână oarbe și mute.

A treia: Când masele întrevăd speranța ruperii lanțurilor. Masele nu trebuie nici măcar să-și imagineze posibilitatea descătușării.”

Pe de altă parte,

”O bună guvernare nu depinde niciodată de legi, ci de calitățile personale ale celor ce guvernează. Mașinăria guvernamentală este întotdeauna subordonată voinței celor care o administrează. De aceea, cel mai important element al artei guvernării este metoda de alegere a conducătorilor.”

Sunt recunoscătoare ascendenților noștri (ai mei și ai soțului meu) pentru genele primite de la ei (desigur și pentru exemplul lor), care ne-au înarmat, printre altele, cu tăria de a trece prin griji și spaime cu zâmbetul pe buze. Nu e un zâmbet tâmp, ci zâmbetul celui care știe că ”ce ți-e scris, în frunte ți-e pus” și că vor veni și vremuri mai bune…

Un lucru care îmi place: să pun o pernă mare într-un capăt al balansoarului din grădină, să mă întind acolo, la umbră, și să citesc. Acum nu prea se mai poate, e prea cald la ora când citesc eu, dar aștept să vină vremuri mai răcoroase. Până atunci citesc în casă, la umbra aerului condiționat. 😀

Un articol de pe net care mi-a plăcut: ”Jane never met Tarzan”, din blogul Al Phagora.

Le-am dat vacanță mare rubricii literare și celei de pictură de pe blogul ”Povestiri pe scurt de lecturi școlare” (da, de fapt aceste povestiri constituie cea mai mare parte din blog), așa că voi posta aici fotografia câte unei picturi preferate. Azi, ”Copacul vieții” de Gustav Klimt (lider în curentul Art Nouveau, numit Sezession în țările de limbă germană), 1905

Sursa foto

16 răspunsuri la “JURNAL (5/2020) Cicade, ”Copiii Dunei” și o supă delicioasă”

Ești norocoasă că ai gradina. Pe asfalt cred că mai sunt câteva grade in plus.
Ce lejer program, chiar văratec. De la mancare la citit, balansoar. Pare idilic pe alocuri, în surdina cu Cesaria.. Frumos, ochios copacul lui Klimt ( eu l-am descoperit citind ceva despre bijuterii gen Klimt 😁).
O săptămână răcoroasă, Zina! 😘❤️

Apreciază

Cunoaștem! Stăm doar de câțiva ani, vreo opt, la casă. De când ne-am căsătorit am stat la bloc, așa că am gustat toate plăcerile caniculei la etajul opt, cu toate ferestrele spre sud-est. La casă, am mai răbdat câțiva ani, până când am plantat și am crescut toată verdeața care se vede în fotografii. Când ne-am mutat, curtea era rasă ca în palmă, nu creșteau decât câteva buruieni…

Apreciat de 1 persoană

Frumoasa muzica! despre citate, ce sa mai spun, un autor vizionar sau calator in timp! 🙂
Reteta este foarte interesanta. O sa o studiez putin, pentru ca sunt cateva ingrediente pe care nu le folosesc. dar poate o adaptez! 🙂
Copacul este minunat, mi-a placut revederea cu el!
Frumoasa fila ta de jurnal! O saptamana cu spor, draga Zina! ❤

Apreciază

Sigur, întotdeauna rețetele se pot adapta, nu sunt ”bătute în cuie”.
Mă bucur mult că ți-a plăcut această filă de jurnal, dragă Suzana!

Săptămână excelentă și ție!

Apreciază

Mirosul de busuioc este reconfortant, fie că pui ulei de busuioc în lampa de aromaterapie, fie că pui frunze de busuioc în sosurile și preparatele de roșii de orice fel. Sau în pernițe printre rufe. 🙂
Mulțumesc pentru urare, dragă Exergy, dar știi cum e omul. Se bucură de vacanță, dar când este forțată, parcă nu-i mai trebuie…

Weekend frumos!

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.