Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (6/2020) Albine ciudate, o cremă delicioasă și un film excelent

Calendaristic, luna lui Cuptor a trecut. Totuși cuptorul s-a încins rău abia către sfârșitul ei, așa că se pare că se prelungește și în august.

În grădină nu încetează să ne umple de uimire atitudinea unor albine care stau ”la piscină” de dimineață până seara, trăgând chiulul de la muncă. Nu departe de noi se află un câmp de floarea soarelui, lângă care au campat niște apicultori cu albinele lor. În fiecare dimineață o ceată de albine vine la arteziana noastră și fac baie până seara. Acum, nu știu dacă vin aceleași în fiecare zi, ori vin cu schimbul…

În bucătărie domnește o aromă de caise și vanilie, de la crema de iaurt cu fructe. La cererea telespectatorilor, de la un timp, fac crema asta o dată la câteva zile, astfel că avem în fiecare zi un desert delicios, rece și dulce, dar nu atât de rece și de tare ca o înghețată.

În casă este ordine și curățenie. S-a mai păstrat și puțin din răcoarea nopții, dar în curând o să închid toate ferestrele și o să dau drumul la aerul condiționat. Încă nu se poate sta fără el.

În timp ce scriu, ascult un mix superb, Muzica apelor de Handel, Sonata lunii de Beethoven, Canonul de Pachelbel și multe altele. Iată melodia de început.

Am terminat de citit al patrulea volum din seria originală ”Dune”, ”Impăratul-Zeu al Dunei”. Mi-am mai spus părerea superlativă despre această scriere cu caracter vizionar. Acum scriu doar niște citate.

”Tehnologia generează anarhie. Distribuie arme la întâmplare. Și odată cu ele apare provocarea la violență. Capacitatea de a fabrica și a folosi instrumente barbare de distrugere se concentrează , în mod inevitabil, în mâinile unor grupuri din ce în ce mai restrânse, până când, în cele din urmă, grupul se reduce la un singur individ.”

”Despotismul hidraulic nu poate fi exercitat decât atunci când o forță relativ restrânsă și centralizată este în măsură să controleze o substanță sau o condiție oarecare indispensabilă vieții. Acest fenomen s-a manifestat în repetate rânduri de-a lungul istoriei umane, nu numai în legătură cu apa și cu produsele terenurilor agricole, ci și cu unii combustibili, ca petrolul și cărbunele. Chiar și electricitatea a îndeplinit rolul unei substanțe ce favorizează despotismul hidraulic.

Raportorul este de părere că Domnul Leto (Împăratul-Zeu al Dunei) împinge Imperiul spre o dependență tot mai mare de mirodenie (cel mai bun tratament pentru combaterea procesului de îmbătrânire). Raportorul consideră că Domnul Leto ar putea merge chiar până la introducerea artificială a unei noi maladii, care n-ar putea fi vindecată decât de mirodenie.”

Acum să jucăm un joc: în ultima frază citată înlocuim ”Domnul Leto” cu ”Bill Gates și ceata lui”, ”Imperiul” cu ”Pământul”, ”mirodenie” cu ”vaccin” și ”unei noi maladii” cu ”Covid-19”. Ce a ieșit?…

De la o vreme ne uităm la filme pe Netflix. Nu că ar da numai capodopere, dar măcar am scăpat de nesfârșitele și agasantele intervale de publicitate. Totuși, nu acolo am văzut ultimul film care mi-a lăsat o foarte bună impresie, ci pe HBO.

Ford vs. Ferrari sau Le Mans ’66

”Ford vs.Ferrari”, titrat la noi ”Le Mans ’66”, oferă două roluri pe măsură lui Matt Damon și Christian Bale, într-o poveste solid și cu har construită despre rivalitatea în construcția bolizilor de Formula 1 dintre începătorul Ford și experimentatul Ferrari.

Cu toate multele preocupări pe care le am, nu mă pot opri să mă gândesc uneori: cum și când se va termina cu pandemia de Covid-19? Cum vor evolua lucrurile, ce ne așteaptă?… Oricât aș încerca, nu pot alunga aceste întrebări fără răspuns.

Un lucru care îmi place: să ascult foșnetul vântului prin pomii din grădină. Când i-am plantat (mă refer aici și la tuie, care au ajuns la patru metri înălțime și înconjoară toată curtea, urmând gardul), nu visam că voi auzi vântul exact ca în pădure.

O pictură favorită: Buddha (1904) de Odilon Redon, pictor post-impresionist. Tabloul se află la Muzeul d’Orsay din Paris.

Buddha. Odilon Redon, 1904

Sursa foto 1

Sursa foto 2

10 răspunsuri la “JURNAL (6/2020) Albine ciudate, o cremă delicioasă și un film excelent”

….Imi place muzica aleasa,ne duce intr-o alta epoca,ce pare mai linistita(cel putin artele) !Am urmarit si
eu filmul,bun,adevarat,si am admirat ambii actori ca interpretare;l-am remarcat demult pe Christian Bale
din copilarie,cand a facut un rol magistral,alaturi de Malkovich(nu retin titlul,e despre razboi);este genial
,interiorizat,ce transmite mult,daca il intelegi….
Speram in zile mai racoroase si un Covid mai…rar !

Apreciat de 1 persoană

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.