Categorii
plimbări

Plimbare la Mogoșoaia

Am călătorit prin Europa de la Marea Mediterană la Marea Egee, de la Paris și Viena la Roma și Atena; am călătorit prin țara noastră de la Delta Dunării în Bucovina și la Pasul Prislop, de la Munții Apuseni la Marea Neagră, fără a mai socoti nenumăratele preumblări pe Valea Prahovei. La un moment dat, am observat că am fost la mii de kilometri, dar nu cunoaștem decât în mică măsură împrejurimile orașului nostru natal, București. Așa că, într-o bună zi de vară, am pornit către faimosul palat Mogoșoaia.

Început de Constantin Brâncoveanu pe când era logofăt și terminat în 1702, când acesta era deja domnitorul Țării Românești, palatul de la Mogoșoaia reunește armonios elemente arhitecturale italiene și orientale, sinteză ce formează stilul brâncovenesc.

Abia trecuse un deceniu de la inaugurarea palatului, când Constantin Brâncoveanu, cei patru fii ai săi și ginerele său au fost decapitați de turci (1714). Averea a fost confiscată, iar palatul Mogoșoaia a fost despuiat, jefuit, apoi folosit ca han.

După câțiva ani, rudele revenite din exil au redobândit palatul, dar au trecut o sută de ani până când să fie restaurată biserica palatului, cu hramul Sfântul Gheorghe, în 1830, de banul Grigore Brâncoveanu. A urmat, în 1844, restaurarea palatului, de domnitorul Gheorghe Dimitrie Bibescu. Palatul intrase în posesiunile familiei Bibescu prin căsătoria lui cu Zoe Bibescu. În 1848 restaurarea a fost întreruptă de plecarea în exil a domnitorului.

În 1870 Nicolae G. Bibescu, fiul domnitorului exilat în Franța, reia lucrările de restaurare. Clădirea este extinsă, ferestrele-lărgite, parcul este curățat și plantat, i se alătură sere monumentale și se construiește cavoul familiei Bibescu.

În anul 1911 prințul George Valentin Bibescu cumpără de la fiica lui Nicolae G. Bibescu, verișoara sa, o parte din domeniul Mogoșoaia, inclusiv palatul și dependințele acestuia. Martha, soția prințului, demarează în 1912 un larg program de restaurare, stopat în 1916 de bombardamentele primului război mondial. În 1921 restaurarea este reluată, dar soarta palatului este departe de a fi una liniștită.

În anul 1945 Martha Bibescu pleacă în Franța, în exil. În anii următori palatul și clădirile aferente sunt devastate. Se fac apoi unele lucrări, dar cutremurul din 1977 aduce mari prejudicii complexului. Abia după 20 de ani se restaurează clădirile, se refac grădina și serele, iar complexul devine muzeu și gazdă pentru diferite expoziții și reuniuni culturale.

Dar să ne îndreptăm spre palat.

Aleea către intrarea în curtea palatului. În stanga, înainte de intrare, se află biserica.
Vestigii ale vechilor clădiri

Intrarea în biserică
Altarul
Placa funerară a prințului George Valentin Bibescu, aflată în interiorul bisericii
Fațada palatului dinspre grădină
Exponat (în mod ciudat, exponatele nu aveau tăblițe cu explicații…)
Sălile se remarcau prin goliciunea lor…
Portretul lui Constantin Brâncoveanu
O sală populată numai de fresca aceasta, frumoasă de altfel
Imagine din parcul plin de trandafiri
Domeniul este situat pe malul drept al râului Colentina

6 răspunsuri la “Plimbare la Mogoșoaia”

Ai dreptate: trebuie sa vedem si ce e la o aruncatura de bat,langa noi !Am fost de multe ori,la Mogosoaia(de unde vine numele?),si acum vreo 35 de ani,si de alte multe ori,vazandu-l in ‘renasterea”
sa.Intotdeauna m-a impresionat LINISTEA,care „Vorbeste”…Din pacate ministerul „inculturii” romane,
este amortit in ce priveste pastrarea acestei splendori….
Multumesc Zina draga,pentru reamintire !

Apreciat de 1 persoană

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.