Categorii
Una pe zi

UNA PE ZI (13) Noul ghid lingvistic

Parlamentul European a elaborat un nou ghid lingvistic, destinat personalului său, politicienilor și oficialilor, cu scopul de a trasa o nouă direcție care să îmbunătățească limbajul „incluziv”. Este interzis să fie folosite  denumiri care ar putea fi lipsite de respect pentru anumite minorități etnice sau de gen (LGBT).

Atenția se concentrează asupra termenilor care definesc universul LGBT. Se interzic  termenii „gay, lesbiană, homesexual”. Expresia „căsătorie gay” trebuie înlocuită cu „căsătorie egalitară”. De asemenea, în loc de „drepturile homosexualilor”, trebuie folosită construcția „comportament egalitar, echitabil”.

În plus, biologia nu există pentru politicienii de la Bruxelles. Nu se mai poate vorbi despre sex masculin sau feminin, ci despre „gen primit la naștere” și nu despre „sex biologic”. Este greșit și să te referi la „schimbare de sex”, poate fi vorba doar despre „tranziție de gen”.

Și bineînțeles, nu mai folosim „mamă” și „tată”, ci termenul generic de „părinți”.

Sursa: Smart Radio, preluată de Mediafax

19 răspunsuri la “UNA PE ZI (13) Noul ghid lingvistic”

No, gata, trebuie să mergem iar la şcoală, că ajungem să primim amendă fără să vrem. Eu deja am ameţit şi n-am reuşit să reţin termenii ăştia noi deci e musai să se facă o facultate în care să ne fie predată asta. Că nu va mai dura mult până când şi noi toţi vom fi nevoiţi să-i folosim. Dar nu pricep ceva: G-ul din LGBT de la ce vine? Nu de la gay? Şi atunci?
Dar scriu şi aici ce-am scris într-un comentariu la mine, referitor la rromi: degeaba îi spui rrom dar când se apropie de tine în autobuz, îţi tragi geanta mai aproape şi verifici buzunarul cu telefonul, să fie închis.

Apreciat de 3 persoane

Au rezolvat toate problemele si le-a mai ramas asta. Ii jignesc, oare, daca le spun idioti celor din parlamentul ue? Doar intreb, nu zic ca sunt!
Genul (!!) primit la nastere e sex, in fond; unii (extrem de putini) vin cu doua… altii aleg mai tarziu, dar la nastere tot sex au (de la organ). Suntem de genul feminin si de genul masculin si neutru si apa… rece, sa bea pana le trece! Altfel spus: suntem substantive, nu oamenii, in creierele lor. No! Si ziceam ca nu ma mai „enervez”! :))
Zilele trecute am dat peste ceva asemanator in „recomandarile” unei scoli private din Manhattan – trebuie, insa, sa cercetez daca e pe bune sau nu.

❤️ 😘

Apreciat de 2 persoane

Cum spuneam si in comentariul de pe Facebook … in acte oficiale si massmedia nu se va utiliza expresia „femeie insarcinata” deoarece va fi inlocuita cu cea de „persoana insarcinata”.
Motivul ar fi ca se face discriminare.

Pai nu stiam ca a fi femeie, sau a fi femeie insarcinata, sau a folosi in acte oficiale acest termen poate discrimina in vreun fel pe cineva.
Nici nu am auzit ca vreun barbat sa fi fost insarcinat si sa fi dat nastere unui copil …

Apreciat de 1 persoană

Ori sunt cipati ori nu mai au creier! Nu stiu ce este mai corect.
Oricum indivizii au o agenda si o realizeaza pas cu pas. Totusi mi-e complet neclar ce au la afacerea asta si de ce sunt atat de insistenti!
Noapte buna, draga Zina! O saptamana frumoasa! ❤

Apreciat de 1 persoană

Asta era cea mai mare problemă a societății! Încet, încet, dar sigur, lumea asta o ia razna cu totul. Iar cei care se „îngrijesc” de conducerea ei, dau de multe ori impresia că vor să demoleze tot eșafodajul valoric, cultural, moral, spiritual, pe care l-au construit cei dinainte, într-atâtea generații! Parcă nimic nu mai e bun și totul trebuie regândit, reformulat, reinterpretat… Asta mă întristează cel mai mult, când ni se sugerează că ceva vechi de când lumea, dintr-o dată nu mai e bun și trebuie musai să renunțăm la el!?
Vai și-amar! 😦

Apreciat de 1 persoană

Pe mine nu ma surpind deloc aceste legi..se urmareste distrugerea societatii prin distrugerea familiei.
Asta este gandirea scolii de la Frankfurt: marxism cultural/neomarxism…s-a achimbat macazul cu muncitorii, acum noile categorii „asuprite” sunt minoritatile iar majoritatea este categoria care asupreste, asa s-a ajuns ca elgebetistii sa aiba mai multe drepturi decat heterosexualii, mususlmanii decat crestinii, „rromii” decat romanii, „refugiatii” decat bastinasii, etc, totul in numele tolerantei, desigur…
Divide et impera. Cine sta impotriva lumii noi minunate a la Huxley? Familia si credinta. Atunci nu e de mirare atacul furibund impotriva credintei si caricaturizarea familiei traditionale prin recunoasterea „familiei” gay…bine-nteles baietii lucreaza intens si la promovarea divortului si uite asa traim timpurile acestea tulburi si inca e bine, prevad un viitor mult mai sumbru.
Prin 2015 cand aveam celalat blog am scris de aceste lucruri, iata ca nu a trecut mult si deja s-au implinit.
Deh, referendumul pentru familie a fost a lu’ Dragnea..si cine atentiona de aceste lucruri era catalogat conspirationist/tampit..sa ne fie de bine acum, zic.

Apreciază

Ăsta e necazul, că numai de bine nu este.

Scuze pentru întârzierea răspunsului, comentariul tău ajunsese în spam și abia acum l-am observat.
Zi frumoasă!

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.