Categorii
jurnal de femeie

JURNAL 7/2021 O lună de foc, o carte minunată, un spectacol ratat

Luna lui Cuptor și-a respectat din plin numele și renumele. Canicula, proslăvită de cicade zi de zi, ne-a copt când la foc tare, când la foc ceva mai mic, toată luna iulie.

Știu că în alte zone ale țării au fost tornade și inundații, dar la București, chiar și în zilele anunțate cu furtuni, ne-au udat doar două-trei ploicele, total insuficiente. Gazonul, deși udat de soțul meu o dată la două zile, e în prag de colaps. Iarba verde și deasă în care zburdau pisicile și se tolănea cățeaua, a ajuns acum o jerpelitură cheală, galben-verzuie.

Prognoza pentru ultima săptămână a lui iulie și începutul lui august, 38-39-40 de grade a fost foarte corectă. Am avut și o furtună teribilă într-o noapte, o vijelie care a udat tot ce era pe afară și a aruncat mobilierul de grădină peste tot. Trandafirii au fost norocoși, nu a nimerit nimic peste ei.

Apropo de pisici, am deslușit ce rasă este Athos (i-am schimbat numele, fiindcă Taz – cel din desene animate, dar și diavolul tasmanian din realitate – e prea agresiv și zgomotos, pe când pisoiul nostru e ca un mielușel.) După ce l-am examinat cu atenție, am sesizat că are labele mai lungi decât alte pisici, comparativ cu lungimea trunchiului și am căutat pe net ”pisica neagră cu labe lungi”. E pisică de rasă orientală sau thailandeză. Caracteristici comportamentale: drăgăstoasă și mâncăcioasă! Astea nu trebuia să le mai caut, am văzut din prima clipă.

Am recitit ”Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și am făcut recenzia. Alături de ”1984”, cartea asta este definitorie pentru ceea ce se încearcă a se face cu populația Terrei…

Am recitit apoi ”Război și pace” de Lev Tolstoi și e sigur că nu îi voi face nicio recenzie! Când am citit-o prima dată m-a impresionat foarte mult. La a doua citire, m-a fermecat, pur și simplu. Abia acum înțeleg de ce este socotită cel mai bun roman din lume. Nu pot folosi vocabularul criticilor literari, dar pot să spun atât, narațiunea te fură și te duce fără să simți, vrăjit de felul în care sunt create descrierile de peisaje, de lupte, portretele și trăirile personajelor, acțiunile. Și uite-așa, urcat pe val ca un surfer experimentat, ajungi la țărmul celor peste 1800 de pagini. Iar când ajungi la ultima, îți vine să plângi ca ăia mici și să întrebi ”De ce s-a terminat?”

Din 23 iulie am început să urmăresc jocurile olimpice. Am așteptat cu mare nerăbdare festivitatea de deschidere de la Tokyo. Pe cât de mare mi-a fost nerăbdarea, pe atât de mare mi-a fost dezamăgirea. Am văzut festivitatea, dar numai la început. Mi-a displăcut uriașul stadion gol, cu scaunele vopsite in culori diferite pentru a da impresia, de la distanță, că sunt ocupate. Mi-a displăcut iluminația lugubră, demnă de un film horror, nu de o sărbătoare planetară a sportului. Mi-a displăcut programul artistic (cât am văzut) fiindcă mă așteptam la numere din tradiția culturală japoneză, interesantă și aproape inaccesibilă pentru noi, europenii, nicidecum la niște dansatori cu haine pestrițe, cu părul vopsit galben, roșu sau mov, bătând step – dans cu origini irlandeze și afro-americane – pe niște mese de lemn. (Chiar dacă mesele simbolizau meșteșugul tradițional japonez al lemnăritului. Sau cu atât mai rău.)

Au fost o surpriză și culorile rochiei cântăreței Misia, care a interpretat Imnul Național al Japoniei. Am plecat de la TV și m-am dus să citesc din ”Război și Pace”. Cu tot războiul, am găsit acolo o oază de normalitate…

Canicula și glezna beteagă nu m-au mai lăsat să fac nicio trebușoară prin casă. Toate proiectele sunt amânate, nu pot decât ori să scriu la computer, ori să citesc sau să mă uit la picturi prin albumele de artă.

Am ales pentru această filă de jurnal o pictură a altui artist drag mie, ”Manechin din Barcelona” de Salvador Dali.

Sursa foto Misia

Sursa foto Dali

12 răspunsuri la “JURNAL 7/2021 O lună de foc, o carte minunată, un spectacol ratat”

Constat că avem câteva lucruri în comun, fie că-s de natură emoțională sau fizică. Amândoi trecem prin stări contradictorii, iar, în timp ce pe tine te împiedică glezna în deplasări, pe mine mă zăpăcește umărul drept, chiar și la scris. Sănătate și voie bună pentru fiecare din noi!

Apreciat de 1 persoană

E frumos tare si Mavros!
Stiind ca e fara spectatori nu m-am deranjat nici sa arunc o privire la „olimpice” – nu e ca si cum m-as rostogoli sa vad cum fac unii sport, dar cu alte ocazii mai urmaream „deschiderile”.
La noi au fost si ploi; intr-o seara chiar a pornit centrala – se facuse frig (au fost doua seri super racoroase si parea ca toti oamenii au iesit din case, sa respire). Seara, cand iesim cu Miki, catelusa, e foarte placut – si dimineata de tot.
Explica-i doamnei glezna ca exagereaza. 😊 Am citit intr-un comentariu ca esti mai bine. Of, ce ghinion in acea zi! 😦 Sanatate iti doresc, ZIna draga! ❤️ Saptamana cat mai frumoasa – cum vrei tu sa fie! 😊

Apreciat de 1 persoană

Of, Diana! Muntele e munte… Îmi amintesc cu mare drag de anii petrecuți la Bușteni. Oricât de cald ar fi fost ziua, seara se răcorea, îi mai trăgea și câte o ploicică, dimineața te zgribuleai… altă viață! Nu mai zic ce aer și ce apă… Și ce priveliște…

Să ai și tu o săptămână pe placul tău! ♥

Apreciat de 1 persoană

Nu am vazut nimic de la jocuri asa ca sunt surprinsa de ceea ce ai spus. Totul este intors pe dos, din pacate! Nu voi putea pricepe nicicum mizeria asta premeditata.
Pufoasa este o scumpa iar tabloul nu mi-e clar daca l-am mai vazut. Dar orice intalnire cu Dali este binevenita!
Sanatate multa si o saptamana linistita, draga Zina! ❤

Apreciat de 1 persoană

Dacă vrei s-o vezi, deschiderea precis este pe Youtube.
E un atac uriaș al Răului pa Pământ…
Îmi place Dali fiindcă îmi stârnește imaginația.

Să fii și tu sănătoasă, draga mea Suzana! ♥

Apreciază

Din punctul meu de vedere, cu siguranță nu ai ratat nimic.

Literatura rusă este unică în lume și e mare păcat că autorii ruși sunt respinși de mulți neaveniți, care nu au habar că Tolstoi (1828-1910), Dostoievski (1821-1881), Cehov (1860-1904), Pușkin (1799-1837), Gogol (1809-1852) au trăit și au scris înainte de instaurarea comunismului în Rusia (1917). Ca să nu mai vorbim că există autori extraordinari și din perioada atât de blamată (Ahmatova, Esenin, Nabokov, Pasternak, Soljenițîn), precum și din perioada actuală (Vodolazkin, Ulițkaia, Slujitel, Iahina).

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.