Categorii
jurnal de femeie

JURNAL 1/2022 O istorie dureroasă și urmările ei

Aflați prin ce trec și voi mai trece în urma unui accident stupid.

1 ianuarie – pe pat de spital, operată din 30 decembrie la șold, care a primit o tijă… O mică bucurie: de la bucătărie am primit salată boeuf adevărată și bună!

4 ianuarie – a doua operație, protezarea genunchiului la același picior, stângul. O căutare pe net ar lămuri ce înseamnă aceasta.

Analize proaste, anemie din cauza pierderii de sânge la operație, transfuzie de sânge (oroarea mea).

După două zile sunt mutată de la salonul post-operator într-o rezervă cu trei paturi. Vine kinetoterapeutul, un tânăr care cred că vrea să mă trimită la JO de iarnă de la Beijing, care încep pe 4 februarie. Mă pune să merg cu cadrul, eu dau să leșin, el zice ”Să nu leșinați, că vă dau palme!”.

Ce s-o mai lungesc, pe 15 ianuarie iată-mă acasă. Aici vine alt kinetoterapeut, care face minuni. După numai două ședințe îndoi bine genunchiul și sunt capabilă să ajung, țup țup cu cadrul, la baie și să folosesc toaleta. Bineînțeles, cu ajutorul permanent al soțului meu.

Evoluția oscilează, nu sunt mereu capabilă să fac minuni de vitejie. Colac peste pupăză, cam la o săptămână după ce am revenit, fac febră. Nu mare, 37,8, dar febră. Mi se recomandă paracetamol, iau paracetamol. Temperatura scade, apoi, după o zi, fac o  criză ca de tuse măgărească. Consult ORL prin telefon – bronșită. Acum, când scriu, sunt în a cincea zi de tratament cu o puzderie de medicamente. Am obosit.

E îngrozitoare senzația de prizonierat în pat, de dependență totală de cineva, chiar dacă acel cineva este atât de atent și grijuliu cum este soțul meu.

Pisicile le țin încă la distanță, de frica părului. Miorlăie, săracele, la ușa mea, de-mi vine să miorlăi și eu!

De citit n-am citit nimic de când am revenit acasă, în schimb am citit în spital două romane de Kate Morton, ”Casa de lângă lac” și ”Grădina uitată”. Superbe, dar trebuie să le mai citesc odată ca să le pot comenta, mi le amintesc ca prin ceață.

Fiindcă nu mă pot deplasa până în living, la televizor, m-am uitat câteva seri la niște filme online. Am constatat că, de fiecare dată, a doua zi eram foarte obosită, deși nu m-am culcat mai târziu de ora 22. Am renunțat la filme și am apelat la un site audio pe care se fac lecturi ale unor opere literare de autori cunoscuți și mai puțin cunoscuți. Așa că seara îmi aleg ce aventuri ale lui Sherlock Holmes vreau, sting lumina și ascult preț cam de o oră. E ceva foarte plăcut, mi-a amintit de vremea când mama îmi citea povești seara și de vremea când făceam și eu la fel pentru fiul meu.

28 ianuarie. Azi am făcut prima ”baie”. Baia mică, aferentă camerei în care dorm, biroul, nu are cadă ci un spațiu delimitat pentru duș. Pregătită să mă spăl sub duș, așezată pe un scaun de plastic, am descoperit că nu pot trece de marginea înaltă care delimitează spațiul dușului. Mutăm scaunul în fața chiuvetei și tragem cordonul dușului deasupra. Constatăm că gresia e prost înclinată și apa se scurge rapid spre ușă, dincolo de care este camera. Pun cadrul în fața chiuvetei, mă aplec, soțul meu dă drumul dușului și mă spăl pe cap. Mă spăl la chiuvetă până la brâu, pe WC mai jos de brâu, și, așezată pe pat, cu picioarele într-un lighean, el mă spală pe picioare. Bineînțeles, apoi cad lată în pat. Cu energia consumată de noi dădeam lumină cel puțin unui sector al Bucureștilor!

O concluzie: doamnele trebuie să aibă mare grijă ce și cum fac prin casă. O statistică medicală arată că 85% din accidentele oamenilor sunt accidente casnice. Victimele, în proporție de 95%, sunt femei trecute de 50-60 de ani.

13 răspunsuri la “JURNAL 1/2022 O istorie dureroasă și urmările ei”

Bună dimineața! Însănătoșire grabnică! Așa este la vârsta a treia, mereu trebuie să fim atenți la cum ne folosim mișcarea, eu acum doi ani am avut luxații la ambele picioare încălțând niște adidași cu talpă dublă când coboram scările, călcând pe-o parte, de am renunțat la ei… O zi frumoasă!

Apreciat de 1 persoană

Pfuuuu! Refacere cat mai buna! Si sanatate va doresc!

Bromhexin ti-a recomandat medicul pentru bronsita? Pe vremea comunistilor era primul recomandat si in 3-4 zile scapam.
Probabil ca stii, dar in caz ca nu: pentru WC exista niste scaune speciale (inalte, cu manere), recomandate pentru cei care au probleme cu soldurile, cu genunchii si nu pot flexa cat e necesar. Ca sa intri la dus – daca incape in baia aceea un scaun „rotativ” (cu posibilitatea de a regla inaltimea) ar fi ideal: te asezi, te invarti, te ridici in bazinul dusului, sotul pune scaunul special pentru dus si gata – asa intra la dus o vecina care a avut cam aceleasi probleme (sigur, depinde mult de forta pe care o ai in genunchi, daca ai de ce sa te tii s.a. de gen).
Sa te faci bine repede, Zina draga! ❤

Apreciat de 1 persoană

Draga mea Diana, m-ai făcut să devin nostalgică! Bromhexin, Biseptol, Polidin… ehei! De când nu mai există! Biseptolul actual e făcut din plante, pentru ”întărirea sănătății”. Nici vorbă de bătrânul Biseptol, o sulfamidă pentru căile respiratorii și căile urinare…
Am și înălțător de scaun de W.C., am și scaun pt. duș, am și suport pentru spate d pus în pat ziua, numai forță nu am. O veni și aia până la urmă.
Mulțumesc mult pentru grijă și pentru urări!
Sănătate și numai bine! ♥

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.