Vremea. Luna august a fost ca o a doua lună a lui Cuptor. Canicula s-a sfârșit brusc odată cu luna, adeverind credința că sărbătoarea religioasă Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) aduce după sine frigul toamnei. Într-adevăr, la 1 septembrie am avut, noaptea, temperatura de 14 grade C, după ce cu o zi înainte fuseseră, tot noaptea, 25 de grade C.
În grădina noastră. Am fost deosebit de inspirați să îl chemăm pe nenea care ne tunde gazonul chiar cu o zi înainte de a începe ploaia ce a durat două zile. Iarba tunsă a băut apă din belșug și s-a înverzit din nou. Era foarte arsă, biata de ea. Trandafirii, însă, arată jalnic și acum.
Știri din casă și din bucătărie. În casă domnesc liniștea și curățenia, ca de obicei. La bucătărie te amețește aroma unei plachii de crap, făcută cu legume din belșug. Pisica e în transă, e moartă după pește, în timp ce motanului nici nu-i pasă.
Ce muzică ascult. Ascult în timp ce scriu cele 14 valsuri de Chopin interpretate de Dinu Lipatti, înregistrare socotita ”înregistrarea secolului XX”.
Un obiect preferat. Pe măsuța laptopului stă, cu ochii ațintiți la mine, un mic elefănțel de pluș cumpărat de la Zoo Praga în prima călătorie. Mi-e tare drag. Ține trompa în sus, cum se spune că trebuie s-o țină elefanții-bibelouri, ca să poarte noroc.
Din lecturile mele. Am terminat de citit o carte foarte plăcută, ”Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri” de Eric-Emmanuel Schmitt. Conține opt povestiri de dragoste, dar ipostaze diferite ale acestui sentiment: dragoste filială, dragoste între o femeie și un bărbat, dragostea unei tinere pentru femeia bătrână pe care o îngrijește până la moarte și așa mai departe. M-a impresionat cel mai mult chiar acea poveste care a dat titlul volumului.
Un grup de femei dintr-un gulag sovietic găsesc un mijloc de a-și procura câteva foițe pe care ar fi putut să le scrie fiicelor lor. Ca printr-o minune apare și un mic creion, care le duce în culmea fericirii.
Din citatele favorite. Un scurt citat din cartea mai sus pomenită ”Prin mina aceea subțire le erau înapoiate inima, legătura cu lumea de dinainte, posibilitatea de a-și îmbrățișa copiii. Captivitatea devenea mai puțin apăsătoare. Vina de asemenea. Căci unele dintre ele se învinuiau că puseseră acțiunea politică înaintea vieții de familie…”
Un film memorabil. Printre filmele văzute în luna august mi-a rămas în memorie ”Casa Gucci”. Dramă din 2021, semnată de regizorul Ridley Scott, reunește inspirat un buchet de artiști de mare renume. Sunt extraordinari în rolurile lor Al Pacino și Jeremy Irons, monștri sacri ai cinematografiei americane. Cea care m-a surprins însă prin înalta calitate a interpetării a fost Lady Gaga. Excentricitatea sa ca și cântăreață m-a făcut să nu o apreciez suficient ca actriță de cinema. M-a surprins în ”S-a nascut o stea” și m-a convins în ”Casa Gucci” – povestea luptelor din familia Gucci pentru a păstra controlul asupra faimoasei case de modă, în care astăzi nu se mai află nici un membru al acestei familii.
O pictură favorită. ”Fată în albastru, aranjând florile”, de pictorul impresionist Frederick Carl Frieseke, 1915
12 răspunsuri la “JURNAL 8/2022 Muzică divină și povestiri impresionante”
Cel mai mult m-ați cucerit cu plachia de crap, apoi și cu celelalte. 🙂
Să vă fie toamna blândă și generoasă!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc pentru urare, Petru! Să fie și la tine la fel!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă bucură veştile despre tine!
Şi eu am avut o mare surpriză cu Lady Gaga în A star is born. Şi mi-a plăcut mult de tot şi filmul. Şi, da, când te gândeşti că după tot ce-a fost, toate „luptele”, toată îndârjirea, acum e pe mâna unor străini…
Mulţumesc pentru recomandarea de carte, mă tentează tare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi pare bine că ai găsit câte ceva pe gustul tău în fila mea de jurnal.
Nu prea am mai vizitat blogurile în ultimele două luni, sper să revin, mi-e dor de articolele tale și de ”tăceri” ☺
ApreciazăApreciază
Ce mult mi-a placut fila de jurnal :)!!!
Apetisant ilustrata la inceput, recunosc! Mi-a amintit de copilarie… si de bucate ca in povesti. A fost odata….
Mi-a imaginat ce frumoasa trebuie sa fie curtea, proaspat inviorata – sper sa isi revina si trandafirii :).
M-am amuzat gandindu-ma la cei doi protagonisti blanosi – ma intreb daca motanul e meloman si, in timp ce pisicuta mustacea dupa peste, el asculta Chopin.
Cartea pare foarte interesanta! Nu stiu de ce dar m-a dus automat cu gandul la Amintiri din Casa Mortii a lui Dostoievski… si putin si la Aviatorul.
Am tot vazut reclame la acest film, dar nu l-am vazut inca (de fapt, nici nu stiu de cand nu am mai vazut un film – cred ca de pe la inceputul verii cand ma uitam cu Buni la ecranizari dupa cartile Agathei Christie – Poirot).
Pictura era suuuuuuperba.
Ahhh si sa nu uit – ce intamplare – chiar azi am scris despre un elefantel :D.
Pupici cu drag!!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt tare bucuroasă să te ”revăd”, dragă Rux!
Mă bucur mult că ți-a plăcut fila mea de jurnal și sper să-ți placă și cele care vor urma, lunar.
Sănătate și numai bine! ♥
ApreciazăApreciază
Ce fotografie minunată – cred că nu mai poți fi atent la …”jurnal” după ce ai privit platoul cu pește !!!
Am descoperit această postare și mă bucur că am reușit să „intru” puțin în universul tău casnic…
Îți doresc să ai parte de o toamnă cât mai plăcută!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te aștept oricând în micul meu univers, dragă prietenă.
Sănătate și numai bine!
ApreciazăApreciază
Sarisem jurnalul asta!
Imi place tabloul, mirosul mi-l imaginez si desi e tarziu, tot mi-a facut pofta…
Lecturi placute si o toamna frumoasa, draga Zina!
Sanatate multa-multa!❤️😘
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pierdeai tocmai plachia de pește! :))
Toamnă frumoasă și sănătate, dragă Suzana! ♥
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumoasa fila de jurnal! M-a cuerit plachia de crap, arata foarte apetisant. Cartea e interesanta, cred ca o sa o caut si eu. Multumesc de recomandare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Plachia arată precum este și la gust. Merită să încerci!
La librăriile Diverta găsești cu siguranță cartea.
ApreciazăApreciază