Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (10/2014) Plante noi, întoarcerea acasă…

Luni, 17 martie 2014, ora 8:00. O nouă pagină de jurnal, un nou fragment din viața mea.

  • Vântul teribil care a bătut ieri s-a transformat azi într-o ușoară adiere. Soarele strălucește, păsărelele ciripesc și câinii latră ca la stână, fiindcă tocmai a trecut mașina de gunoi ! 😆
sarmale-in-foi-de-vita
Sarmale în foi de viță
  • În casă e liniște și pace, ordine și curățenie, așa cum este în fiecare zi de luni. Bine că nu scriu în jurnal joia. 😉 În bucătărie nu miroase a nimic, dar noi știm ce se află în frigider… Printre altele, niște sărmăluțe în foi de viță, o minune !
  • Nici nu mai contează ce e în casă, dacă te uiți în grădină. Au apărut noi membri ai comunității verzi, plante noi: trei mesteceni, încă o forsiție, o salcie japoneză și una autohtonă, un mic Evonimus și o magnolie nouă, pe care bineînțeles că i-am fotografiat, ca să vadă și ei, când s-or face mari, cum arătau când erau mici ! Am pus și poze aproximativ din același loc, pentru o comparație cu anii trecuți. Firește că le voi mai face poze când vor face frunze și flori, abia aștept !
gradina-casei-vest-22-04-2013
Latura de Vest, aprilie 2013 (vasul cu trandafiri e acolo unde statea Bella)
latura-de-vest-a-gradinii-16.03.2014
Aceeași zonă, cu aproape 11 luni mai târziu, pe 16.03.2014
gradina-casei-22-04-13-sud
Gradina, latura de Sud, la 22.04.2013
latura-de-sud-a-grădinii-16.03.2014
Latura de Sud a grădinii, la 16.03.2014
magnolia-22-04-13
Magnolia de anul trecut (22.04.2013), distrusă de ”fete”
magnolia-noua-16.03.2014
Noua magnolie (16.03.2014), păzită mai ceva ca ochii din cap !
  • De citit, abia am citit ce-mi trebuia pentru blogul cu povestiri. Mai fur câte-o pagină-două din Istoria lui Neagu Djuvara în locul ăla unde și regele trebuie să se ducă în persoană, nu poate fi înlocuit de nimeni. Timpul liber (ce-o mai fi și ăla) l-am dedicat grădinăritului în săptămâna care a trecut și așa va fi tot sezonul verde. Nu-mi pare rău, fiindcă toată toamna și iarna stau mai mult cu nasul în cărți. A venit vremea să dau curs și plăcerii de a scurma pământul.
  • Asta mă face să mă gândesc la o reflecție a lui Vauvernagues: N-ar exista mulți fericiți, dacă decizia privind ocupațiile și plăcerile noastre ar aparține altora.

  • Un lucru care îmi place: drumul spre casă în serile în care ieșim la un film, la teatru sau la alte spectacole. Ușorul regret că s-a terminat ceva frumos, plăcerea de a merge spre locul în care ne simțim atât de bine, eu privind cerul după OZN-uri, soțul meu râzând de această pasiune a mea, casa caldă, în care mai regăsim o urmă din parfumul pe care l-am dat înainte de plecare.
  • Și o fotografie de pe Internet  care mi-a plăcut în săptămâna ce a trecut:
lacul-de-la-martinesti
Un colț de Rai: lacul de la Mărtinești

Sursa foto: blogul ”Papornița”

~~~~~~~~

34 de răspunsuri la “JURNAL (10/2014) Plante noi, întoarcerea acasă…”

ardei umpluti am vrut sa fac si eu. insa la market erau niste ardei atat de mari si am renuntat la idee…:)
ce mute s-au schimbat in gradina ta intr-un an! e tare frumoasa si cu siguranta se mai face… 🙂
sa ai o saptamana minunata, Zina! 🙂

Apreciază

Așa e, cei mari nu sunt prea potriviți.
Se mai face, fii sigură. Stai să vezi cam peste o lună. Pun eu poze, fii sigură ! 🙂

Săptămână minunată și ție, Geanina ! 🙂

Apreciază

Tu, care ai atâtea minuni în curte, precis vei avea și o magnolie. Dacă ai spațiu, recomand o Magnolia Genie. Scumpișoară, dar uluitor de frumoasă și rezistentă, planta anului 2013.

Apreciază

Un paradis verde ! Si ce schimbare fata de pozele initiale ! Mesteceni, salcii, magnolii … ah, cum ma roade invidia 🙂 In momentul asta mi-as dori sa am mai mult spatiu si sa ma apuc de plantat copacei 🙂
Si daca tot m-ai facut sa alunec pe panta dorintelor neimplinite, nu stiu daca ai vazut vreodata un arbust de Calycanthus – are niste flori cu miros de fraguta. Daca ai loc, poate il pui pe lista ta.
Sarmalutele arata grozav ! De-abia astept sa adunam frunze fragede de vie. Eu le pregatesc si in varianta de post, cu muuult marar si ceapa verde, asa cum am invatat de la soacra mea, ea era mare specialista in asa ceva.
O saptamana senina si spor la treaba, Zina ! Te imbratisez !

Apreciază

Nu prea știu dacă am văzut așa ceva, poate l-am văzut dar n-am știut că asta este ! O să-l caut pe net. Ceva loc ar mai fi, să vedem.

Sărmăluțele de post îmi plac chiar mai mult decât cele cu carne, dar uite că în foi de viță n-am făcut decât cu carne. Voi încerca și cum spui tu.

Săptămână frumoasă și spornică și ție, dragă Dani ! *&gt;:D< big hug

Apreciază

Minunata magnolia, iar restul e minunat de verde si frumos, si ce o sa se mai faca !?
Da, acasa, vorba unui cantec, e un loc unde abia astepti sa ajungi cand esti plecat…
De fapt, e suficient cat facem ce ”trebuie”, sa evadam si sa facem ce vrem !
Sa fie cu noroc gradina toata !

Apreciază

Da, Pandhora, a înflorit ! E o magnolie harnică, rezistentă la îngheț și înflorește, precum se și vede, în martie.
Așa e, am muncit mult pentru grădină și avem de muncă permanent pentru a o întreține și a o înfrumuseța în continuare. Sănătoși să fim ! 🙂

Apreciază

Nu l-am închis, doar l-am mutat, dar nu mi-a dat prin cap decât târziu să fac schimbarea și la tine pe blog. Și eu mă miram de ce nu mai vii pe la mine ! 😆

Grădina mai are mult până să fie cu adevărat frumoasă, dar a făcut mari progrese față de anul trecut, ce să mai zic de acum doi ani, când practic era numai pământ gol.

Apreciază

Nu-s invidios.Nu pot fi, nu stiu de ce.
Dar tare mi-ar place sa avem si noi o gradina ( curte) ca a voastra.Sa ne bucuram de primele magnolii, de flori si iarba, sa respiram aer-altul decit cel din casa sau din fata blocului- sa se joace catelul ( cateii,pisicile),poate un mic atelier pentru pietre…
O noua saptamina frumoasa, sa aveti!
Saru’mina!

Apreciază

Știu că asta e și dorința ei… Și eu vă doresc din adâncul inimii să izbutiți până la urmă să aveți ce vă doriți. Nu spune ”E imposibil !” Nu poți ști niciodată !

Săptămână frumoasă și vouă !

Apreciază

Lăcrămioara, dacă postești, faci sărmăluțe cu orez și ciuperci. Dacă nu, le faci pe astea cu cărniță. Am văzut că ai de unde lua rețete, dar dacă vrei, le găsești pe amândouă și pe blogul meu ”În bucătărie la Zinnaida”.

Apreciază

Și pe a noastră a clătinat-o strașnic vântul, dar a rezistat. Nu a pierdut nici o floare și nici un boboc.

Săptămână minunată și ție, draga mea ! 🙂

Apreciază

Ce transformari spectaculoase in curtea voastra! Felicitari! Magnolia e superba! A ta e „stea” si infloreste devreme, a mea e tip” lalea” roz-inchis si inca are florile axcunse in boboci 🙂
Sambata si duminica a fost la noi vant, de luni dimineata este iar soare si foarte cald pentru martie. Narcisele si zambilele au inflorit si frunzele lalelelor sunt tot mai carnoase.
imi place mult la tine „disciplina” cu care citesti… la mine trec zile, uneori chiar saptamani, cand nu pun mana pe o carte… doar reviste si internet, hm! Trebuie sa iau exemplul tau.
iti doresc o saptamana minunata, Zina draga. Sa ai numai bucurii si sa le imparti aici, cu noi 🙂

Apreciază

Cred că am fost inspirată când am ales magnolia asta, inițial alesesem una ca a ta, dar ceva m-a făcut să mă răzgândesc în ultima clipă și să iau ”steaua”. La noi în zonă bate vântul cu putere, și cel rece și cel fierbinte de vară. Cred că ar fi avut probleme cea cu floare tip ”lalea”, este mai sensibilă.
Citesc cu mai multă pasiune decât las să se vadă, la mine cititul este ca respiratul, n-am nevoie de disciplină ca să o fac, dar nu pot trăi fără asta.Expresia ”săptămâna asta am citit…” sau ”n-am citit” se datorează faptului că jurnalul apare săptămânal, nu faptului că aș citi programat pe săptămâni. Asta în privința lecturii personale, ca să zic așa. Pentru blogul cu povestiri chiar îmi fac o planificare riguroasă, altfel nu merge.

Săptămână minunată și ție, Carmen ! 🙂

Apreciază

Duminica trecută erau îmbobocite magnoliile uriașilor din Grădina Botanică. Văzând magnoliul tău înflorit, mă gândesc deja cu bucurie că voi revedea spectacolul botanic sămbătă, când ne-am propus să mergem din nou. E atît de frumoasă primăvara în grădina ta! Îmbrățișări vouă, adică și … fetelor! 😉

Apreciază

Zina dragă, ai o grădină minunată pe care s pare că o iubeşti mult după cum arată de îngrijită. Dar l-am observat pe „Grivei” pe gazon. Are săgeţi pe unde are voie să meargă sau instinctiv ocroteşte vegetaţia?
Din felul în care ai descris ziua de luni… luni va fi ziua mea de vizită la tine!!! Glumesc evident. Am vrut să spun cât de relaxantă şi plăcută este prima zi din săptămână la tine!
Magnolia… ah! Magnolia este minunată şi-mi imaginez cum va arăta peste câţiva ani.

Apreciază

Dragă Aura, cele două ”Grivei” ale noastre (Kory și Bella) au acces pe gazon numai în prezența noastră și numai după ce și-au rezolvat toate treburile fiziologice în curtea lor. Altfel, în scurtă vreme grădina asta frumoasă ar fi desființată. Avem deja o experiență neplăcută, au ros niște sălcii, câteva tuie și o magnolia anul trecut, bașca primii muguri ai trandafirilor ! Noroc că au făcut alții ! 🙂

Apreciază

Toate sunt placute si frumoase la tine, Zina! Sarmalele sunt de post? Imi plac foarte mult, eu nu fac pentru ca ceilalti membri ai familiei nu mananca, dar in fiecare an am ocazia sa mananc undeva! Asa ca pofta imi este satisfacuta!

Toate cele bune!

Apreciază

E o grădina frumoasă, odihnitoare. De vreo 7-8 ani stiu cum „se pune problema”…
Felicitari !
PS. A treia magnolie a noastra n-a inflorit incă; nu stiam că sunt mai multe forme ale florilor; acum sunt curios dacă tufa a meritat 100 lei…
In mintea mea magnoliile sunt arbori, nu arbusti; cu imaginea unui copac am rămas din copilaria sătmăreană, maramureseană…
In cei 5 ani, cat am hoinărit prin Cluj, n-am prea trecut pe la grădina botanică; poate in unele ierni…

Apreciază

Unele sunt arbori, altele sunt arbuști. Cea pe care au ros-o Kory și Bella era tip arbore. Aceasta nouă este arbust. Poate că așa trebuia să fie, spațiul nostru era cam mic pentru o magnolie-arbore, ai văzut ce coroană întinsă are.

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.