Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (14/2015) 12 furioși, zacuscă și îmbrățișări…

O nouă pagină de jurnal vine cu bunătăți de toamnă, lecturi frumoase, un film cu impact puternic, jocuri și jucării de cățel mic, o fotografie excepțională…

Luni, 12 octombrie 2015 S-a mai dus o săptămână, a mai venit o pagină de jurnal.

Afară e toamnă în toată puterea cuvântului. De ieri plouă fără oprire și e friiig! Ieri dimineață, când le-am dus de mâncare la ”fete”, erau 8°C, dar temperatura resimțită era de -2°C, din cauza vântului. Azi nici nu m-am mai uitat la site-ul meteo…

În casă e cald și bine. De pe un bufet râde la privitori primul rând de zacuscă de legume. Pe fereastră tronează două borcane de câte 2 l cu castraveciori murați, puși într-o saramură ușoară acum vreo zece zile, pentru consumul curent. Au ieșit senzaționali și am de gând să procedez astfel toată iarna, ca să avem mereu murături… proaspete – dacă pot să zic așa. Mă bate gândul să pun și niște varză de Bruxelles, și struguri și mere, ce, adică regele Cioabă poate și noi nu?! Nu mai zic că am acrit ciorba cu borș și cu o parte din zeama dintr-un borcan și a ieșit fenomenală.
Șalul meu roz e pe ultima sută de metri, dar vine partea grea, bordura. Trebuie să caut pe undeva cum se fac niște floricele, ceva, o margine frumoasă…

Citesc în continuare minunatele povestiri ale lui Cehov. Am o ediție veche a operelor acestui scriitor, găsită de soțul meu la un anticar, după multă alergătură. Apreciez mult faptul că editorul s-a îngrijit cu minuțiozitate să lămurească cititorii asupra multor aspecte, fie prin note de subsol, fie prin note la sfârșitul fiecărui volum. Dacă nu ar fi făcut-o, aș fi pierdut forța sugestivă a numelor date de scriitor personajelor sale, ca și Caragiale al nostru. Când știi că Urceaev vine de la urceati = a bombăni, vezi un căpitan veșnic nemulțumit, bodogănindu-și subordonații; dacă știi că ”nevârazimâi” înseamnă ”de neexprimat”, pricepi îndată că funcționarul Nevârazimov nu își găsește cuvintele, și chiar așa se va vedea în povestirea respectivă. Mare păcat că majoritatea editurilor românești au renunțat la aceste note, ce ar fi de folos mai ales cititorilor tineri, dar nu numai lor. Despre note privind viața și opera scriitorului nici nu mai vorbesc. Am admirat din acest punct de vedere colecția ”Biblioteca pentru toți” relansată de Jurnalul național în anul 2009. Și Erc Press începe fiecare volum cu câteva extrase din lucrările criticilor privind opera scriitorului respectiv, dar sunt mult mai puțin relevante pentru cititorul obișnuit decât o bio-bibliografie.

În săptămâna care a trecut m-a impresionat un film al lui Nikita Mihalkov, apărut sub egida M.G.M. Titlul: ”12*. Un remake al vechiului ”12 oameni furioși”, cu acțiunea adusă în Rusia zilelor noastre. Impresionant! Deși acțiunea se petrece în sala de sport a unei școli, fiind străbătută de câteva imagini crunte ale războiului din Cecenia, deși eroii sunt doisprezece bărbați nici prea tineri, nici prea frumoși plus un tânăr ca vai de el, filmul te captivează și te ține cu sufletul la gură până în ultima clipă. Cei doisprezece jurați trebuie să hotărască, neapărat în unanimitate, verdictul pentru un tânăr acuzat de crimă. La primul vot, sunt 11 pentru ”vinovat” și 1 pentru ”nevinovat”. După discuții în care fiecare are o teribilă poveste de spus, despre el sau despre alții, pentru a-și argumenta votul, se ajunge la 11 pentru ”nevinovat” și 1 pentru ”vinovat”. Ce se va întâmpla după ultima votare?… Aș spune că acesta este un aspect secundar. Important în acest film este că dezvăluie necruțător viața din Rusia zilelor noastre și modul de a gândi și de a acționa al oamenilor ei.

* Micul review participă la ”Clubul cinefililor” de pe blogul lui Carmen.

Din ”Album cu câini: Kory și Bella”, Kory cu o nouă jucărie

În cadrul seriei lunare ”Virtual hug”, lansate de Cristina, transmit o caldă îmbrățișare Melaniei. Îmi place blogul ei, intitulat ”myvirtualplayground” și scris în franceză și engleză. Melania e o româncă ce nu și-a uitat țara, deși trăiește de foarte mulți ani în Franța. Sunt uimită și încântată de câtă poezie sunt îmbibate rândurile scrise de ea, susținute perfect de imagini de vis.

Fotografia acestei săptămâni, de la Doru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

~~~~~~~~

14 răspunsuri la “JURNAL (14/2015) 12 furioși, zacuscă și îmbrățișări…”

Prima si prima data m-am repezit la videoclip! Kory si „ariciul” ei piuitor mi-au latit zambetul pe faţa! :)) Apoi am putut citi in liniste si randurile din jurnal.
Si mie imi plac acele carti care au biografie, ceva despre operele autorului, note de subsol… Intr-un fel, nu-i rau, pentru ca-mi fac de lucru si scotocesc dupa una-alta, dar in cazul exemplelor pe care le-ai dat nu m-as fi gandit sa caut vreun inteles anume pentru ca… nu pricep limba. 🙂
Zacusca-i buuuna-buna! Si castraveciorii murati!
Te-as ajuta cu marginea la sal dar… nu stiu decat modelul „incurca firele”. 🙂
Filmul s-ar putea sa-l vad curand, pentru ca tare-i frig si aici, si ploua…. Of…
Sa ai o saptamana minunata!

Apreciază

Ariciul mai există și acum, dar e făcut praf. Aș fi vrut să-i fac o poză, dar nu m-am gândit din vreme și mi-a fost greu să ies în ploaie să-l caut.
Tocmai, nici eu nu aș fi avut de unde să înțeleg dacă nu ar fi fost acele note.
Aaa, la modelul ăla sunt chiar specialistă 😀
Să vezi neapărat filmul, cred că te va captiva și pe tine.
Mulțumesc pentru vizită, Diana! Zi bună, indiferent de vreme!

Apreciază

Toamna se transforma in iarna daca se resimte -2 grade, vantul te taie pur si simplu! Poza cu terasa ma face sa-mi amintesc ca parca mai ieri ne vaitam de caldura! acum „iarna ici, vara-i departe!” Oricum, gospodarul adevarat o intampina pe Geroasa cu provizii faine!

Apreciază

Draga Zina, am aflat ca am avut aceleasi preocupari de ”bune” gospodine,inainte dulceturi, compoturi,apoi fructe la congelator,vinete,ardei si gogosari taiati marunt,si ….gogonele pepenasi, etc. ,ce ai elaborat si tu !
Adevarul este ca lipsa unei minime biografii, note explicative,…scade mult valoarea educativ-culturala a Editurii !
Prin ”telepatie” eram sigura ca te-ai bucurat de un film greu,dar bun,de Mihalkov, o galerie de personaje tipice,
societatii ,sa-i zicem postcomuniste.Cred ca fiecare personaj e tipic, complet.Unde esti nene’ Iancule ?
Koritza mititica jucausa,mereu jucausa !
Saptamana buna !

Apreciază

A dat iarna peste toamna ? Ti-as trimite niste soare la pachet, Zina, la schimb cu un borcanel de zacusca 🙂
Zile frumoase !

Apreciază

La noi nu ploua, avem soare în fiecare zi, însa … un soare cu dinti! Ieri dimineata termometrul a aratat 5°C! Pâna la amiaza s-au facut 15 si am putut sa ies în curte îmbracata doar cu tricou cu maneca scurta. Artarii de pe strada mea au atins apogeul frumusetii! Ce spectacol de culori!
Nu am vazut filmul, îl voi cauta, multumesc.
O saptamâna placuta sa ai!

Apreciază

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.