Categorii
jurnal de femeie

JURNAL (7/2020) Efectele caniculei, Netflix și un film bun

Din nou caniculă… Parcă a programat cineva. De săptămâni bune vinerea crește temperatura, ajunge la apogeu într-o zi-două, apoi scade puțin două-trei zile și o ia de la început.

Afară iarba e pierită, cu toate udările noastre. Salcia cea mare pierde frunze de parcă este noiembrie, florile din jardiniere s-au ofilit de parcă le-am udat cu apă caldă. Și greierii și-au pierdut puterea, țârâie noaptea cu glasuri leșinate. Nici vrăbiuțele nu mai au spor la ciripit. Singurii care mai au voci puternice sunt câinii, cu program fix: noaptea ocazional și dimineața pe răcoare, de pe la 6 până când se încălzește bine. Cu toate acestea, sunt recunoscătoare pentru faptul că avem această casă pe pământ și această grădină. Nu știu cum am fi rezistat la toate restricțiile covidiene trăind la bloc, la etajul opt.

Din cauza căldurii nu mai facem nimic cu spor. În bucătărie evităm coptul la cuptor și prăjelile, pe afară udăm și atât, nici de balansoarul atât de drag nu prea ne mai bucurăm. Beneficiarul nr. 1 al balansoarului este acum Gogolak, care și l-a adjudecat drept dormitor de noapte.

S-ar zice că, în cazul ăsta, e momentul cel mai propice pentru citit. Nu e, trag de mine să termin volumul 6 din Dune și îmi dau seama că niciodată nu am cheltuit atâta timp ca să citesc niște cărți cum am cheltuit cu Dune, deși mi-a plăcut foarte mult. M-a frapat actualitatea ideilor expuse, care, mă tem, vor fi mereu actuale. Iată două citate:

Toate guvernele sunt confruntate cu o problemă cronică: Puterea exercită o mare atracție asupra naturilor patologice. Nu atât că puterea corupe, dar ea îi fascinează pe indivizii coruptibili.”

Învățământul de tip birocratic înăbușă sensibilitatea și curiozitatea copilului. Tinerilor li se taie elanul. Nu sunt lăsați niciodată să-și cunoască capacitățile; asta ar putea să provoace schimbări. Se petrec ore întregi în comisii speciale, discutându-se cum  trebuie să se procedeze cu elevii supradotați. În schimb, nu se acordă nici un minut observării modului în care profesorii conformiști se simt amenințați de apariția tinerelor talente și fac tot ce pot să le anihileze, mânați de o dorință profundă de a se simți superiori și în siguranță într-un mediu imuabil.”

De la o vreme avem Netflix și vizionăm filme de acolo, scăpând măcar de reprizele de reclame existente la mai toate canalele de televiziune. Când l-am pus ne-am bucurat ca de  o mare realizare. Pe urmă am văzut că nu e chiar mare. Multe dintre filme le-am văzut deja, pe la HBO, Cinemax etc. Mă refer la thrillere, filmele polițiste, filmele de acțiune. Comediile sunt din cele așa-zis moderne, indecente, scabroase și prostești, care nu provoacă nici măcar un zâmbet. La categoria denumită filme istorice e o altă păcăleală, nu sunt filme artistice istorice, ci documentare, pe care le puteam vedea pe canalele de TV History, Discovery etc. La seriale nu ne uităm și cam asta e tot. Mai există însă și câte o surpriză plăcută: acum câteva zile am văzut filmul ”Money” (2016), un thriller foarte bine condus și realizat, deși nu joacă niciunul dintre actorii celebri. Cât despre altfel de spectacole, mai așteptăm…

Un lucru care îmi place: să scriu ”amintirile Irinei”. Zău că ar ieși câteva filme faine de aici.

O pictură care îmi place mult:  Canapea pe verandă de Frederick Childe Hassam, 1914. La fel de mult îmi place și cea din deschiderea acestei file de jurnal, o pictură fără titlu (dar cu aceeași temă, lectura afară) de Homer Winslow.

8 răspunsuri la “JURNAL (7/2020) Efectele caniculei, Netflix și un film bun”

Gata cu vara și cu canicula! De mâine intrăm în toamnă și soarele e la preț redus, după cum vedem pe litoral.
Eu văd acum serialul ”Condor” (după ”Cele trei zile ale condorului”), pe HBO GO. Îmi place că te ține în priză. Ți-l recomand, dacă nu l-ai văzut deja.

Apreciat de 1 persoană

Mie-mi place caldura, dar m-as bucura sa se domoleasca arsita. 🙂
Gogolak cred ca-i foarte multumit ca are balansoarul numai pentru el.
Oooo! Ce fain ca aveti curte! Ce chinuri au indurat unii dintre cei care stau la bloc! :((( Bine ca nu ne-au arestat la domiciliu vara! De fapt, cred ca n-ar fi avut spor vara, pe canicula – si mai multi ar fi luat-o razna.
Multumesc pentru recomandare film. Din luna mai n-am prea urmarit filme si seriale – cu tv-ul nu mai sunt prietena de mult timp. 🙂
Gradina a inceput sa-si schimbe vesmantul. 🙂
Zile frumoase va doresc, Zina draga!

Apreciat de 1 persoană

N-am nimic împotriva căldurii, nici chiar a frigului, dar… totul cu măsură! ☺
Știu, Diana, nu am uitat cum este la bloc vara. Și iarna.

Zile frumoase și ție, draga mea!

Apreciază

Da,mi-a placut postarea,dar imi displace mult,ca va fi foarte cald si in septembrie !Se zice ca in orice rau
trebuie sa vezi si binele,cat de mic;atunci este bine ca nu mai este aceiasi caldura,dar cu umiditatea
ingrozitoare,iar noaptea e mai racoare !Stie Gogolak unde sa doarma !
Azi a fost Ziua (zdrentuitei) Limbii Romane…”limba noastra-i o comoara….”
Adevar zice autorul „Dune”,dar mi-ar trebui o tona de rabdare sa citesc 6 volume !!!N-am !
Zile cu bucurii,draga Zina !

Apreciat de 1 persoană

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.