Categorii
jurnal de femeie

JURNAL 10/2020 Citate și un tablou care spun multe

Pe 30 noiembrie am fost anunțați, cu fulgi de zăpadă, că de a doua zi începe iarna calendaristică. Adevărat că doar în calendar a început. Zăpada, așa cum a căzut, așa s-a și dus, chiar de a doua zi. Parcă nici nu-mi pare rău, avem timp destul de iarnă.Tot pe 30 noiembrie am împodobit bradul. E un obicei pe care îl avem de mulți ani. Ne place să avem aspectul strălucitor de sărbătoare și de Ziua României și de ziua mea (care pică fix a doua zi după sărbătoarea națională). Nu mai spun că, după vreo două săptămâni urmează și ziua fiului nostru, după aceea sărbătorile de iarnă, așa că avem toată luna nevoie de ceva special.



Mic și frumos!

Anul acesta am regăsit și ceva ce căutam de multă vreme: un videoclip de zece ore cu imaginea unui șemineu în care arde focul. Și trosnește! Poate fi găsit aici.

În casă domnește și acum parfumul freziilor primite de la soțul meu de ziua mea, înlocuind ultimii boboci de trandafir din grădină. Păcat că pe internet se pot pune numai imagini, nu și mirosuri.

Am terminat lectura romanului ”Pianistul”. După cum am promis în pagina trecută de jurnal, fac acum o scurtă comparație cu filmul. Actorii fac mai dramatică expresia suferinței încercate de eroul principal și de toți locuitorii ghetoului evreiesc al Poloniei în anii celui de-al doilea război mondial. Finalul ne mai ia o piatră de pe suflet, căci pianistul a fost salvat de la moartea prin înfometare de un ofițer al armatei germane. Aici apare marea deosebire dintre film și carte. În film, la final se spune o frază despre acel ofițer, că a fost căutat de pianist, dar i-a dat de urmă când a fost prea târziu, căci murise; după niște ani a fost declarat de evrei ”Drept între Oameni”. Cartea are în plus impresionante pagini din jurnalul acestui ofițer. Iată câteva rânduri din acestea.

”Metodele naziștilor au o singură idee călăuzitoare: exterminarea, nimicirea celor care gândesc altfel.

Pe de o parte, naziștii se aliază cu clasele dominante în plan financiar și susțin principiul capitalist; pe de alta proclamă principii socialiste. Se propagă dreptul individului la libera dezvoltare a personalității și la libertatea de exprimare, distrugând în același timp bisericile creștine și purtând împotriva lor o luptă clandestină. Se afirmă dreptul oamenilor de a-și dezvolta liber talentul, condiționând în același timp totul de apartenența politică. Chiar cei mai capabili vor fi dați deoparte dacă vor fi fără partid.”

”Trebuie să ne punem întrebarea: de unde atâtea scursuri în poporul nostru? Oare li s-a dat drumul delicvenților și bolnavilor mintal din închisori și din casele de nebuni? Nu. Vina o poartă oamenii care dețin funcții importante în stat, care au reușit să-i educe astfel pe cei care, într-o situație normală, ar fi fost nevinovați. În adâncurile ființei umane există mult rău și multe instincte animalice. Ele ies la suprafață atunci când se pot dezvolta fără piedici.”

”Libertatea nemților este îngrădită, iar aceștia sunt aduși la nivelul unor sclavi înspăimântați și privați  de libertate. Li se ascunde adevărul. Nu pot influența în niciun fel soarta națiunii lor. S-a pierdut semnificația poruncilor: să nu furi, să nu ucizi, să nu minți. Ca urmare a negării tuturor acestor porunci ale Domnului, apar toate manifestările imorale, cum ar fi dorința de profit, îmbogățirea pe căi necinstite, ura, înșelăciunea, dezmățul sexual conducând la infertilitate, la declinul națiunii.”

Doamne sfinte! Aceste rânduri au fost scrise acum vreo 75 de ani, dar parcă ar fi descris chiar zilele pe care le trăim acum…

O pictură care îmi place mult, de Paul Gauguin

”De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm?”

Aici, sursa foto și o încercare de interpretare a simbolurilor din acest tablou.

12 răspunsuri la “JURNAL 10/2020 Citate și un tablou care spun multe”

Da, casa e deja împodobită, acum așteptăm moșii. Or veni, dacă e pandemie?!
Acum se găsesc freziile, e perioada lor, cam până la sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie. La Lidl și la Carrefour. La florării… nu se știe.

Apreciază

Frumos bradut,eteric !Am vazut si eu semineul cu bustenii trsnind…mi-ar placea,dar,poate,dupa reincarnare…
Daa,trandafirii bat orice floare,pentru ca sunt intr-o continua transformare…
Nu am c itit romanul”Pianistul”,am vazut filmul:excelent regizat,si mai ales jocul actorilor alesi,potrivit scenariului.Impresionante marturiile si consideratiile din jurnalul ofiterului,avand in vedere colectivitatea
in care traia.Este,sigur,perfect aplicabil zilelor noastre,cu accentele punctate de autor.
Gauguin,da,este conceptual si ideatic,de necomparat multor contemporani ai sai si nu numai !Este
deosebit punctat in comantariul prezentat de #, pe masura intelegerii colective…
Felicitari,draga Zina,pentru pagina minunata de jurnal !

Apreciat de 1 persoană

La multi ani frumosi si sanatosi!!! imbratisari multe si ganduri bune :*!! Si iar La multi ani :D!!!

Numai la mine nu a nins deloc. M-aaam uitat dupa un fulg – nimic. Noroc ca am vazut pe webcam zapada la Constanta :)). De ce tocmai acolo? De la mare e Buni – si am zis sa ii fac o bucurie.

Freziile sunt superbe. Le ador! Imi amintesc cand luam de la Florarie (Codlea aveau si frezii si garoafe superbe). Mami le usca si le aveam de decor mult timp. Acum ma feresc de ele pentru ca sunt parfumate artificial si imi fac foarte rau. Da, stiu, pare greu de crezut, dar asa este. Parfuul freziilor este unul foarte discret. Si atunci sunt ajutate. Si ai mei au ramas uimiti cand eram sa luam flori si cel de acolo l-a intrebat pe un tanar daca i le si parfumeaza (ca asta e cererea sa miroasa puternic).

Bradutul e suuuuperb! Vreau sa fac si eu unul alb, micut, pentru papusi. Am primit si eu duminica bradut – de fapt luni. Abia astept sa ii facem locul si sa il punem in sufragerie. Este un varf din gardul viu (din gradina bunicilor). Daca tot trebuie tuns gardul… macar sa fie si cu folos :))). Deobicei noi impodobim in Ajun, asa ca sunt foarte entuziasmata sa am bradutul de Mos Nicolae instalat. Probabil voi adauga doar luminitele in el, si cate un globusor, doua… ..:P.

Am vazut doar secvente de Pianistul. Adrien Brody este un actor foarte talentat – cel putin in the Jacket mi-a placut enorm. Sau in The Village – Doamne ce filme.
Cartea pare foarte interesanta. Sper sa o pot citi si eu candva. Am o foarte lunga lista in asteptare. Anul acesta nu am reusit sa prea misc in directia asta. Sper acum, in decembrie, sa am spor. Eu ii citesc si lui Buni :D.

Ce traim acum e… nu stiu. Era o vorba. „frizeaza logica si bunul simt”. Asa ma gandesc eu cand ma uit pe stiri (nu la tv) si am senzatia ca citesc din 1984. :))). Ce vizionari.

Superba pictura. Aveau ai mei in mica bilioteca mai multe carticele (nu imi amintesc acum cum se numea exact colectia – probabil de la BPT) si preferata mea era cea cu Gauguin. 😀

Puuuup cu drag!!
Sa avem o iarna minunata si cu sanatate!!

Apreciat de 1 persoană

Bradul e superb! Imi place ca iu l-ai prezentat in mod „direct”. 😊 De frezii ce sa spun! Si mie-mi plac! As sta cu nasul in ele pana se usuca.

Filmul „Pianistul” m-a impresionat – un timp n-am mai reusit sa vad filme cu atrocitati care s-au intamplat. Maine-poimaine „Mein Kampf” va fi cartea de capatai a multora (daca nu e, deja).
Ai vazut filmul „Look who’s back?” („revenirea lui Hitler de atunci in secolul XXI)? E o comedie foarte faina, pana la un punct – si mai apoi, dar e un râs mai crispat. 😊

Iti doresc sa ai o seara excelenta, Zina draga! ❤️

Apreciat de 1 persoană

Nu am văzut filmul de care spui, dar am să-l caut. Sunt bune astfel de filme, Mark Twain spunea că râsul este cea mai puternică armă a omului…

Weekend frumos, dragă Diana! ♥

Apreciază

Ce moment festiv pentru acest frumos jurnal!
La Multi Ani, draga Zina! Sa fii sanatoasa si sa ai numai bucurii impreuna cu dragii tai!
Imi place mult ‘duetul’ Zina – bradulet! Iar freziile sunt o adevarata surpriza!
Imbratisari cu mult drag! Si un final de saptamana in care sa va bucurati in continuare de frumusetile
florale si nu numai! Imi place ca luna are mai multi sarbatoriti printre alte sarbatori! ❤

Apreciat de 1 persoană

Dacă ți-a plăcut, spune-mi și mie!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.